Je moje dieťa autista?

5. apr 2023

Je moje dieťa autista?? Z jednej strany moje okolie hovorí nie, z druhej strany áno 🤦 sme obj na vyšetrenia, ale idem sa zcvoknut, tak mi snáď v hlave pomôže aj Vás názor.
3 roky, nerozpráva. Základy ako mama, tata a pod áno. Cca do 10 slov, ale nepoužíva ich funkčné. Vie dať papá, usmieva sa na mňa, vie urobiť hlava ramená, kolo kolo a pod. Je pritulne aa rado druhé deti.hra sa funkčné, skladá komín, kŕmi bábiku, akože telefonuje a pod. Na meno reauguje, daj si dole čiapku dá si ju dole alebo napr prines knihu, neprinesie.
Nerozpráva, slabý očný kontakt, neukazuje prstom.
Ja viem že z tohto mi moc nepoviete, ale aspoň názor. Prosím. Naozaj sa idem zblázniť a už len pri predstave sa zrútila viac krát za týždeň 😩

taktotedanie
5. apr 2023

Je to podozrive spravanie a mozno len zaostava

jan510
5. apr 2023

Mne to pride ze len zaostava.

labocca
5. apr 2023

nemusi ist hned o autizmus,moze ist aj o oneskoreny resp. naruseny vyvin reci. je fajn,ze ste objednani na vysetrenia. Urcite bude treba psychologicke vysetrenie a dobre by bolo aj vysetreie klinickym logopedom. Pracujem s takymito detickami,takze par info z praxe🙂.

katkine_terapie
5. apr 2023

Autorka: Skor to vyzera na narusenu komunikacnu schopnost. Ale na potvrdenie/vyliucenie PAS treba naozaj odborne psychiatricke, psychologicke, logopedické a specialno-pedagogické vyšetrenie. Vola ta dietatko do hry? Komunikuje s tebou (nemusi to byt rec, staci ze ta taha za ruku a podobne.)

luccija
5. apr 2023

Okolie sú odborníci?🙂
Je to chlapec, dievča?Chlapci začínajú rozprávať a spájať slová väčšinou neskor.Kazde dieťa s autizmom je úplne iné mala som v škôlke aj pritulne, ktoré reagovalo na meno, hralo sa funkčne aj sa chcelo zapájať, ale malo x iných odlišnosti.Aj, keby tam niečo vyskočilo bude to stále tvoje dieťa🙂keď sa spýtas kde je slniečko, vtáčik ukáže?

noemi125
5. apr 2023

@luccija ak ukáze dieta kde je slniecko, vtacik tak nemoze byt autista? Ci?

pribinak
5. apr 2023

Toto vôbec nemusí byt autista. Možno len narušená komunikačná schopnosť, alebo nejaká dysfazia.

Bola si na orl či dobre počuje? Bola si u logopedicky?
Čo hovorí pediatrička?

deti95060810
5. apr 2023

má znaky autizmu...

nikaeli
5. apr 2023

Paralelne na ploche beží podobná téma. Autizmus je veľmi špecifický a veľakrát sú aj odborníci opatrní pri uzavretí diagnózy. Skopírujem ti sem text, ktorý som písala mamičke v tej druhej diskusii.
Stiahni si aplikáciu ASDetect, je určená pre detičky cca do 36mes. Vyber vekovú kategóriu a odpovedz na otázky. Pri každej máš video, ako to vyzerá u dieťatka s PAS a ako to vyzerá "normálne". Pomôže ti to zorientovať sa v jej prejavoch a uvidíš čo a ako. Ak ti vyjde vyššie riziko, choď za pediatrom a rieš to s ním, žiadaj si vyšetrenie u neurológa a pedopsychiatra. Môžeš kontaktovať Centrum včasnej intervencie, dnes sú už v každom väčšom meste a oni ťa nasmerujú ďalej, poradia terapie, atď.

andreatytler
6. apr 2023

Ako s tebou kominikuje? Ked nieco chce, pride za tebou a povie? Pozrie sa na teba? Zoberie ta za ruku aby ta odviedol k veci co chce?

noemi125
9. máj 2024

Dobrý, potvrdilo sa autizmus?