ahojte, ked dieta nedosahuje milniky v "normalnom" case (napr reagovanie na meno, ukazovanie prstom, ocny kontakt), ale pridu pozdejsie, je tam stale riziko autizmu? Aj ked dieta vsetko dobehlo, len mu to trvalo dlhsie? Momentalne dieta v troch rokoch robi vsetko z tych typickych milnikov, ktore sa sleduju v dotaznikoch pre podozrenie z autizmu. jedine znepokojujuce su zachvaty hnevu (kedy chce cloveka udriet, uhryznut), ktore niekedy su kratke, ale niekedy trvaju aj pol hodinu.
Dobrý deň, som pediatricka sestra, autizmus sa väčšinou začína prejavovať v 15 mesiaci keď si začíname všímať že dieťatko menej sleduje očami, nekomunikuje, je “iné” nemyslím si že máte autizmus, každé dieťatko je individuálne a robí progres buď pomalšie alebo v rámci normy, ohľadom hnevu prešla by som si toto s vašim pediatrom, ešte je skoro uvažovať čo to je, proste niektoré deti sú temperamentnejsie
Je dosť tenká hranica medzi autizmom a neautizmom. Ja by som si to overila u odborníka.
Nechcem strašiť mi sme to tiež tak mali. Vďaka terapiam a venovaniu sa príznaky ktoré vyššie popisujete sa úplne stratili. Avšak autizmus ostal a vracia sa vo vlnách. Je obdobie kedy ani nevieme že sa niečo deje a potom príde blbe obdobie a mame “stavy”.
Tam nie sú len tie tri mílniky, je ich tam oveľa viac.
@nika898 my sme praveze nic specialne nerobili, proste sam sa v tych oblastiach, v ktorych bol pomaly, postupne zlepsil, ale zacali tie zachvaty hnevu. Viem ze deti v ich veku ich maju, ale citala som, ze ked zachvat trva pridlho, ze treba spozorniet. ono aj jeho otec bol vraj velmi "zly" ked bol dieta. Kazdopadne riesime to, len som chcela vediet, ci fakt, ze tie priznaky same casom vymizli, ci si mozem vydychnut, alebo nie.
@petronelag ja viem, nechcela som tu vypisovat vsetko, urcite kazda mama ktora ma s tym skusenost vie, o co vsetko sa jedna
Ako je na tom recovo/ porozumenim? Vela deti ma velky hnev z toho, ze bud nerozumeju/ pripadne im niekto nerozumie. Taketo deti som zazivala, tiez mali napr problem so sluchom. Tiez to vyzeralo na autizmus, ale nebol to autizmus. Iba frustracia z toho, ze nevedeli, co sa presne deje
Ako píšu baby, ak je stále podozrenie na nejaké znaky ktoré vám starosti - dala by som diagnostikovať, ak všetko inak dobehol a je ok tak by som zatiaľ neriešila. Je pravda že aj autisty sa vyvíjajú. Ja mám synčeka skoro 4 roky, keď mal 2 roky mal snáď všetky znaky autizmus ako z knihy, a postupne dohnal vývojové míľniky, aj začal rozprávať, aj očný kontakt atď ale veľa spravili aj terapie. Ale v každom prípade nejaké znaky stále ostávajú a stále zaostáva v niektorých oblastiach
@kiki68 on rozumie dobre. Hnev mava hlavne, ked mu na nieco poviem nie, tiez sa stalo parkrat, ked bral inemu dietatu hracku a nedovolila som mu to (chcel dieta udriet az som s nim musela odist prec(vrieskajuceho ho odniest)). Niekedy mam pocit, ze ma chvilky, ked vsetko, co navrhnem, kazem mu spravit, odmieta a na vsetko povie zasadne nie.
nie autizmus nie je vyluceny dobehnutim urcitych milnikoch. ale na splnenie dg. autizmus musi byt narusenie vo vsetkych oblastiach triady hra, rec i socialna interakcia
@1mina a dali ste ho diagnostikovat? Lebo ja zase nechcem byt prilis uzkostliva a premotivovana, (moj muz zasadne odmieta, ze by syn mohol byt autista), ked sme s nim boli v logopedickom centre ked mal dva roky, tak tam mi jedna psychologicka povedala, ze oni tam maju aj deti s autizmom a podla nej nie je (ale ze socialna komunikacia je trochu slabsia), druha na logopedii mi povedala, ze podla nej tiez nie je autista. Ale oni zase neboli odbornicky na toto. Tusim sa budem musiet sama rozhodnut, ci ho dame diagnostikovat,alebo budeme cakat.
@kacena4 dakujem. A vies mi povedat, na koho sa obratit, ked chcem vediet, ci ho mame dat vobec diagnostikovat? Alebo to mi nepovie nikto a mam sa rozhodnut sama, ked si chcem byt ista? Tie centra, ako Calma, Kvapka, oni mi to budu vediet po nejakom zakladnom psychologickom vysetreni a po rozhovore s rodicmi povedat, ci je potrebne robit detailnu diagnostiku alebo uz na zaklade informacii, ktore im poviem budu vediet autizmus vylucit?
Za mna Adept Zilina, Andreas Bratislava, Dr Janosikova v Trnave su najlepsi na diagnostiku detskeho autizmu.
Niektore deti maju aj velmi vysoky ten stupen vzdoru a toto obdobie je u nich dlhsie ( ak bol muz take zle dieta), takze mohol to zdedit. Ale urcite spolupracovat s odbornikmi, nakolko toto uz uplne sami neporiesite. Muz mozno sam nechce pocut, ze ma crty niecoho a chlapi hlavne nenesu dobre to, ze by mohli mat dieta, co je ine od normalu
nepises prejavy neviem poradit, niekedy je mozno dg. dieta uz v 3r. ak su vyrazne prejavy, casto je tam ale pridruzene mentalne postihnutie. inak sa zvyknu deti dg. az v neskorsom veku, dokonca v skolskom. nikdo ti len z rozhovoru nepovie co a ako, treba zvazit odbornika na dg. autizmu, ktory ma zakupene specitesty a presiel skolenim na dg. autizmu. na sk su rozny odbornici na to. ale mozes sa obratit aj na CVI kde ta budu vediet nasmerovat. vobec to nemusi byt autizmus ale nieco uplne ine...
@kiki68 k tomu hnevu-pred par dnami mi az rozum zastaval.sedeli sme za jednym stolikom a jedli. Pytal si vodu. Hovorim mu, tamto ju mas na velkom stole (bolo to blizsie pri nom ako pri mne, inak by som mu ju bola podala). On nie, ja mu ju mam podat. Pekne som mu niekolkorat zopakovala, ze je blizko pri nom, nech vstane zo stolicky a zoberie si ju. Zacal kricat ze nie, ze ja mu ju mam podat, vstal a isiel k tomu stolu kde mal hrncik s vodou, hrncika sa ani nedotkol, chytil nohu stola a snazil sa cely stol potiahnut k malemu stoliku, za ktorym sme sedeli. To vsetko len aby nespravil to co som mu povedala-vstal a zobral si hrncik. A z tohto to preslo do zachvatu, ktoru trval asi 15 min, kedy sa ma snazil od zlosti buchnut a uhryznut ( aj seba sameho sa snazi pohryzt do ruky). Potom to prejde uz len do placu, kedy uz chce, aby som ho objala a uz nie je zlostny a agresivny a uz sa pomaly ukludni.
Hmm mne toto skor pride ako taky vaznejsi opozicny vzdor ako autizmus. Pretoze autizmus ma frustracie hlavne z nahlej zmeny ( zmena rezimu, programu dna, napr niekto donesie darceky, su Vianoce a rodina sa zide), pripadne tam byva typicke radenie predmetov, hraciek, chyba normalna hra s interakciou, alebo musia but jej pravidla iba tak, ako si to dieta nalinkovalo. Inak mas takyto hysak. Pri kresbe du to uzavrete obkolesene tvary, take ako ked kreslis bludisko. V tom su dosadene oblubene motivy. Dalej u autizmu mas poruchy jemnej a hrubej motoriky ( dieta je tarbave, nevie napr skakat na jednej nohe umerne veku, boji sa lopty), zle drzi ceruzku, stetec, nevie strihat noznicami od tych 3-4 rokov. Nevie si zaviazat snurky, nejde mu nic, co musi nejak prepchat cez dierky ako napr navliekanie koralok. Tiez rec byva s anomaliami ( bud ako dospely, pripadne echolalie, neporozumenie obsahu, slaby prejav), tiez casto tieto deti maju problem s jedlom ( vyberavost), chodenim na zachod ( ritual doslova) a cokolvek z tych ritualov porusis mas problem. Neviem ci v tomto nachadzas prejavy svojho dietata, ale toto du take typicke veci pre rozne stupne autizmu.
@kiki68 no tak väčšina vecí čo si tu napísala vôbec nesedí na väčšinu deti v mojej auti triede. Jemná aj hrubá motorika vôbec nemusí byť oslabená, niektorí ju majú ešte na lepšie úrovni ako rovesníci. Korálky pravidelne navliekame a dokážu to aj tie ťažšie stavy a nemajú s tým najmenší problém. Skôr chyba imitácia, interakcia so spolužiakmi, symbolická hra. Reč býva oslabená ale nemusí byť, prítomné echolalie, trasenie rúk, špičkovanie. Súhlasím s hnevom pri zmene, sú ale aj takí,ktorým absolútne nevadí kde sme a kam ideme. Mame aj výborných jedakov, aj takých co su stále na umelom mlieku. V prípade autorky jedine odborník môže posúdiť ci je alebo nieje autista.
ano dala som ho diagnostikovat. U nas to bolo take ze ja som sa zacala bat autizmu uz okolo roka lebo som na nom videla proste nejake veci ktore som videlaq ako studentka v zariadeni pre autistov - proste stale krutil divne ruckami, divne prepletal prsty cez seba, tocil sa dokola, postavil sa k dveram a pol hodinu ich zatvaral otvaral. Najpv muz ze nie nie on z toho vyrastie, ale uz ked mal 2 roky skoro uz sa toho tak nazbieralo ze aj on povedal ze no hej on je isto autista. Okolo tich 2 rokov tobolo asi najhorsie obdobie v tomto, ze fakt sa choval hrozne autisticky, vkuse si ruky obzeral, nic nam nerozumel, nic nevedel ziadne gesta, slova, stale sa tocil, robil grimasy, zvuky, dival sa uprene do svetiel ako lampy, ziarovky - tro inak robi neikedy doteraz :D chodil po spickach to aj doteraz niekedy, proste vyzeralo to biedne. Ale zacali sme s terapiami, on sa vyvyja tiez a teraz bude mat skoro 4 a je omnoho omnoho lepsie natom ako som sa bala, aj s recou super, aj v socialnej oblasti sa vela zlepsil, aj porozumenie ale stale je oslabene, akoze uzaklad rozumie ale uz taka debata ako by mala byt so 4 rocnym ze teraz pojdes do skolky, a poobede pridem a pojdeme tam a tam - to uz sa v tom straca. Ale aj tak sa zlepsil hrozne. Akurat plienky ma stale, to som si povedala ze do 4 rokov musime dat prec a uz mame len 3 mesiace nato a nedari sa. Aj ucitelky v skolke ze zatial vobec ze asi nato este nedozrel. ale ja stale cakam v zazrak ze to zo dna na den pride :D
@pininka1 Aj ja som videla takéto deti, hlavne ma zaujalo jedno, ktoré aj rozprávalo dobre, aj jemnú a hrubú motoriku mal dobrú, ale len čo v škôlke nechali otvorené dvere už ušiel a nijako sa mu to nedalo vysvetliť, alebo na prechádzke podobne, potom išiel do špec.škôlky. Na takých treba dávať veľký pozor. A aj kreslil, písal, poznal písmenka.
@pininka1 ale vzdy su tam vo viac oblastiach abnormality. A to si vsimnes hned. Ja sama mam AS a ako dieta by som dokonale splnala detsky autizmus. Spickovanie, mavanie, behanie z nadsenia atd je tiez taky sprievodny znak. Ale vacsina autistov ma svoje ritualy. Hlavne ten hnev he z inych pricin ako u nt deti.
@1mina tak moj taketo nieco vyrazne podla mna ani nemal. ako pises ty, obzeranie ruk, otvaranie dveri, pozeranie do svetla. ale niekde som raz citala, ze je dolezite si vsimat, nie len co robi, ale co nerobi. a toto by som povedala, ze bol jeho pripad. ked mal jeden rok, vacsinou nereagoval na meno, ocny kontakt mal tiez slabsi, v jeden a pol roku stale neukazoval prstom, mal slabu socialnu interakciu, takmer ziadne gesta, napodobnovanie. Ono ale ked ma clovek len jedno dieta a je taketo, tak si ani neuvedomi, ze nieco nie je v poriadku, lebo nevie ako sa sprava bezne dieta. Ja som len nahodou citala tu nejaky prispevok, kde mamicka riesila tiez autizmus a vtedy som sa prvykrat nalakala, ze ved ma rok a nereaguje na meno, neobzrie sa, ked mu nieco hovorim, nic so mnou nezdiela. Co mu zostalo doteraz, je urcita fascinacia niektorymi (nie vsetkymi) vecami, co sa tocia - pracka, ventilator.
Aj diagnostikovani autisti veľa veci dobehnú. To nie je o tom. Treba ísť k detskej psychiatricke, resp do poradne, aby to zhodnotili, najmä ak sú prítomné takéto záchvaty hnevu.