Ahojte, ako rozoznám originál 100% jazvečiu masť 🤔 nariadenú, alebo nejako inak nahradenú? (Ponúkate niekto? 😉
@montemotherone
@tigev Originál jazvečia masť má skôr olejovú konzistenciu a svetlo žltú farbu. Keď je studená (skladovaná v chladničke), je síce tuhšia, ale nie je ako bravčová (skôr ako kokosový olej, len do žlta). Na nete by som jazvečiu masť nekupovala. Pokiaľ ju nepredáva človek, ktorý jazvece chová, ťažko to bude originál. Lov jazvecov je obmedzený na 2 mesiace v roku - a pochybujem, že sa nájde poľovník, ktorý keď strelí 1 kus za sezónu, tak tú masť predá. Nechá si ju pochopiteľne radšej pre seba, maximálne tak pre rodinu alebo úzky okruh priateľov. S bravčovou sa zameniť nedá - fake sa robí zo psa (ospravedlňujem sa všetkým milovníkom psov, no žiaľ, je to tak).
Mam jazveciu mast a nie je zlta.je bielunka.cerstva bola,ked ju bratranec doniesol.
Ale je fakt,ze je velmi jemna,topi sa hned pri dotyku,je skor olejova.rozdelila som si ten 1 dcl na 5 malilinkych doziciek a mam ho v mraznicke.
Je to velka vzacnost a ak chces ozaj original,musi ti to dat-predat nejaky polovnik,ktoreho poznas.
Neviem,ci niekto u nas chova jazvece.
Viem ze su velkochovy v Cine/vsak ako inak.../.
Ale umelo chovane jazvece...to sadlo z nich nema vobec take ucinky.
Jazvece spasaju luky,dive byliny....proste jedine to prave prirodne sadlo ma ozajstne ucinky.
Sadlo z netu je blbost,hoci je fakt,ze ponuky su...pozerala som
@osky takmer úplne biela zvykne byť vtedy, keď sa vytápa nad parou. Ja osobne teda nie som ani poľovník, ani lekár. Starý otec bol horár a poľovník (jeden z hŕstky tých, ktorí sa o zver viac starajú, prikrmujú ju a sledujú, než strieľajú). Veľa som odkukala a naučila sa od neho. Inak, jazvečia masť vraj nemá žiadne špeciálne liečivé účinky čo do jej chemického zloženia. Výnimočná je v tom, že sa ľahko viaže na iné tuky - čiže fakticky aj na tuk ľudský, cez ktorý sa dokáže vstrebať až k vnútorným orgánom (k prieduškám napríklad a uvoľniť hlien). Nechcem sa hádať, no ono je asi jedno, či ten jazvec je chovaný v zajatí alebo vo voľnej prírode - bunkovú štruktúru tuku a tkanív bude mať pravdepodobne rovnakú, akurát bude mať iný podiel látok v krvi (tele). No keďže tá masť sa nekonzumuje, nemyslím si, že by to malo mať nejaký zásadný význam na jej účinky. Mäso z jazveca nie je zrovna gastronomická špecialita a vôbec sa ani neodporúča jesť kvôli tomu, že divo žijúci jazvec má strašne veľa parazitov v tele.
@janne318 neviem ako bolo to sadlo topene,musim sa spytat.
A nekonzumuje?
My praveze si ho davame na kustik chlebika alebo aj len tak na lyzicku,ked mame bolesti hrdla.nechuti to bohvieako ale uz ako decku mi to davali...
O tych ucinkoch sa hadat nebudem,ale ved logicky-cim sa chovaju tie jazvece umelo?
Pokial granulami,nie je o com...
Ja by som to nechcela
@janne318 pokiaľ viem konzumuje sa aj masť aj škvarky z jazveca 😕
Ale inak môj manžel mal raz chystané priedušky, strašne ho to pálilo. Nahrubo som mu hrudník nahrala bravčovou masťou, prikryla igelitom, plienkou a zaľahol. Vravel, že mal zvláštne pocity na hrudi, hrialo ho to, zaspal a keď o 2 hodky vstal cítil sa oveľa lepšie 🙂 Teraz som zas čítala o princípe olejovych zabalov pri laryngytide, vraj pomôžu rozšíriť cievky a nejako rýchlejšie "vstrebať" zápal ktory je na hlasivkach. Zábal sa robí z hociakého rastlinného oleja 🤷♀️
@osky
@janne318 čítala som práve že farba skôr závisí od spôsobu topenia, prepalená masť má vraj silnejší zápach a je žltejšia. Tá biela potom tak nezapácha.
Tiež v jednej diskusii spomínajú poľovníci, že jazvec je premnožený a nie je problém ho klofnúť 🤷♀️ ale tak človek je tvor tvorivý, aj o tých mačkách a psoch som počula 😕
@montemotherone premnozeni?vazne?
Z ktoreho roku bola diskusia.
Viem len,ze dlho na neho cihal...ja som neskusala😂🤣
@montemotherone tak ja poznám aj expertov, ktorí robia z jazveca guláš. 😅😁 No neviem veru..., nechcem byť morbídna, ale to si už zrovna môžu ježka uvariť. 🤪 Inak, vraj aj kačacia masť má na priedušky podobné účinky, ako jazvečia. Asi je naozaj princíp toho liečenia v schopnosti tuku (masti) vstrebať sa do organizmu. A zrejme, čím je tá masť taká akoby "hodvábnejšia", tým lepšie sa vstrebáva (len môj postreh a názor). 🙂
videla som v lekarni jazveciu mast. ja som ju nekupila, lebo sused je polovnik.
kriste pane..to si neviete na tie vase choroby dat bylinky?obvykle nekomentujem aby som poucala,ale toto je nieco tak strasne,diskusia ako z pekla-ani sa necudujem,ze sa svet nemeni k lepsiemu...
Kúpila som jazveciu masť , ale je svetlohnedej farby . Je v poriadku alebo čím je spôsobené take sfarbenie?
@tiborkosik farba závisí od spôsobu topenia sadla
Žienky mám muža poľovníka, aj Jazvečia masť sa u nás doma nájde - 100% čistá neriedená 😉 aby som rozpustila tieto dilemy, v revíre kde poľuje muž, majú dovolený odstrel 1 jazveca ročne v jeseni, aký sa strelí, podľa toho toľko masti je.. môže to byť od pár deci, do 2-3 litrov, je to rôzne - aký mastný a veľký je jazvec 🙂 my to nespotrebujeme väčšinou, a tak aj predávame...cena je pre niekoho vyššia ale tým že ten odstrel je regulovaný, nie je toho ročne požehnane...a keď to predávate čestne a neriedite s inou - bravčovou a neviem akou masťou, tak tá cena je aká je 🙂 ale pri používaní stačí málo čiže 1-2dcl na 1 domácnosť na rok cca vystačí 🙂
toto by aj mna velmi zaujimalo.. tiez som nasla na nete inzaraty, ale bala som sa, ze to bude obycajna bravcova, alebo co :D