Ahojte. Dcera 6-rocna ma uz viac ako rok akobt jamky na nechtoch ako keby som ich popichala ihlou. Vyzeraju aj celkovo tak nezdtavo. Nechty su akoby vypukle a hrubsie. Bola som s tym samozrejme u koznej, ktora skonstatovala, ze to vyzera na psoriazu nechtov. Dala mam najskie lak Sililevo a potom roztok Belosalic. Nic z toho nepomohlo vobec. Potom uz len drzo skonstatovala , ze nam na to nema uz co dat. Tak som sla k druhej koznej, nevravela som jej, ze sme uz predtym niekde boli. Ta druha len skonstatovala, ze to nic nie je, ze by to malo odrast. Pritom za viac ako rok by to odrastlo ale vobec od lozka nerastu zdrave nechty. Prosim vas nemate s tym niekto skusenosti?
@bonnie2 úplne sa to stratilo aj nechty sa mi vyrovnali. Asi za týždeň cca po užívaní Ferro Folgamma, to je železo na predpis. Ak bude malá chudokrvná , napíšu jej asi Maltofer. A celkovo treba doplniť vitamíny B a kyselinu listovú. Ja som sa tiež bála, že je to psoriaza, ale tá má úplne iné príznaky.
To by bolo super keby to bolo len v tomto zeleze
Ja uz som z toho na nervy...
@bonnie2 ja by som jej davala aj zinok, ten je aj na nechty,aj na vlasy a nic s tym neuskodis. Inak je to hrozne s tymi lekarmi. Nas mal cele ruky sama mapa,bordove a doktorka kozna,ze netusi co to moze byt a z coho to ma. Nakoniec nasa detska povedala ze je to kontaktna alergia,ze zrejme na nieco zareagoval.
@niky21 presne, to bude zelezom, kdeze psoriaza! Bud umele zelezo, ale moze ju z neho zapekat a bude mat ciernu stolicu. Ak ju bude zapekat, prejdi na prirodne zelezo. Rychlejsie a lepsie sa vstrebava. Napr. Narosan cucoriedkovy, tam mas komplet vitaminy, aj mineraly a nemusis dokupovat zinok, selen a pod.
@zuzkamargit dakujem. Viem ze zelezo obsahuje j maso to ona takmer vobec nejedava lebo nechce. Dakujem baby velmi zlate...
Naša mala podobné, miestami až "kráter", chýbali jej vitamíny, najmä vit. D, popritom jej zistili problémy so štítnou žľazou, ale už je to na dobrej ceste, nechty sú po roku pekné, takmer zdravé, užíva aj omega 3 mastné kyseliny. Odporúčam kompletné vyšetrenie pre zistenie príčiny, u každého môže byť iná. A želám skoré vyriešenie problému.
Co myslis tym krater? Joj zas neviem ako sa bude tvarit detska ked budem ziadat krvny obraz. Nemaju radi ked je clovek moc mudry😉
Také väčšie priehlbiny, občas to zvalili na atypický ekzém, ktorý sa jej zvykne objaviť, ale v našom prípade bola príčina zjavne iná. Tiež som si žiadala krvné testy a Dr. to zapísala "na žiadosť rodiča". Napokon sme absolvovali aj sono ŠZ a dostali sme sa aj k endokrinológovi, ktorý odhalil akútny pokles vit. D... Nič sa neboj, porozprávaj sa Dr. určite to pochopí.
*atopický...
Plus teda tie jamky ale tie neodfotilo dobre...
Želám skoré vyriešenie problému a uzdravenie dcérke 🙂
@kateklaudia dakujem🙂
Je pravda že sa takto prejavuje psoriáza... Ale aj to sa dá vysetrit..kozny pošle nechty a kúsok zoskrabaneho nechtu do laboratoria a pozerajú to aj pod nejakým prístrojom ak by išlo o psoriazu...ale snáď to bude z nedostatku niečoho...čo sa dá napraviť.Drzim palce.
baby, vsetky komplet, ktore citate, komentujete, ci nekomentujete, davajte tym detom kvalitne vitaminy, hlavne ked nejedia. Nielen C-cko v obdobi virusov 😉 podla poslednej studie maju deti v zalostne malo D vitaminu a dospeli taktiez. So zelezom suvisi aj chut do jedla, takze to ide ruka v ruke vsetko so vsetkym. Dcko ovplyvnuje imunitu atd atd
@jenisjenis no ano to som citala lenze kozna nezajem nieco riesit. Jedna aj druha...
@bonnie2 na nechtoch sa prejaví až anémia vyššieho stupňa, a to má aj iné príznaky, napr. padanie vlasov, svetlé sliznice, únava cez deň, nočná nespavosť, búšenie srdca, zadýchavanie sa pri stúpaní do schodov, do kopca. Pozri dcerke do očka, ked odtiahneš spodné viečko, malo by byť popretkávané červenými žilkami, ja som to pri ťažkej anémii mala úplne svetlé.
Ak neje dobre, je možné, že je anemická, ale to je začarovaný kruh, jedným z príznakov anémie je aj nechutenstvo, nie nutne chudnutie a sklony k jedeniu niektorých druhov potravín, Mne napr, v tom čase strašne išli na chuť pukance, dokázala som ich zjesť na tony, namiesto normálneho jedla.
Kým nemá urobené odbery, železo v tabletkovej forme by som jej nedávala, predsa len, je to dieťa, môže to potom skresliť výsledky. Treba krvný obraz, to je otázka 1 odberu, výsledky máš možno ešte aj v ten istý deň, alebo na ďalší.
Z potravín, ak nechce mäso, vela železa ma aj ovocie - jahody, čučoriedky, ovocie acai, sušené marhule. Zo zeleniny mrkva a cvikľa (červená repa), listová zelenina, karfiol a brokolica ... ale pozor, príjem železa sa nesmie kombinovať s mliekom a mliečnymi výrobkami. Medzi tým treba odstup aspon polhodinu, ideálne viac. Takže ak urobíš zeleninu, ale zahustíš mliekom, jahody dáš so šľahačkou,a lebo ak mliečny koktail, tak to železo sa jej nevstrebe.
Príjem železa treba kombinovať s vitamínom C a Kyselinou listovou-
@hettinka to viecko vyzera byt v poriadku. Zajtra jdem k dr. ona nielenze neje maso ale aj ovocie a zeleninu mininalne. Skoro vobec. Ona je velmi slaby jedak. V skolke chodi a obedy ale myslim ich poriadne neje. S jedenim je problem odmalicka. Ine priznaky co popisujes u nej nebadam. Uvidim co povie .
Tak hlavne zistit pricinu a preco neje doteraz ju nikto neposlal na gastro? To nie je normalne. Urcite by jej mali vziat krv ale aj na gastro by som sla. My sme sa tiez dlho trapili kym sme nezistili priciny. Mmch u nas nedostatok zeleza a inych mineralov sposoboval lepok aj nechutenstvo. Nevravim ze je to aj vas pripad ale je mi divne ze doteraz to nejedenie nikto neriesil
@bonnie2 Toto mávam aj ja ... A je to nedostatok ŽELEZA ! 🙂 treba ísť detskej na odber a kúpiť jej vitamíny, resp multivitamín a prestane to. Ja už som občas mala priehlbiny v nechtoch a krivé...