Išli by ste s 1,5-ročným na pohotovosť?

9. sep 2023

Zeny, dieta vcera malo od poobedia horucku od 38 - 38.5, dnes rano do 38, dnes sa to tiez hybalo okolo 37.5 -38 ale od tretej je to od 38,4 do 39.2. Dieta vyzera dost ospalo, nedalo sa uspat, malo papalo. Teplota ,teda horucka sa po striedani nurofenu a paralenu az po 1h a kupeli znizila na 38 st. , Teraz presli 2,5h od cipku a horucka je 38.5... ked sa nepodari zrazat ist na pohotovost ci nie,?

lily14
9. sep 2023

Ak pije tekutiny počkala by som do pondelka a išla ku svojej pediatrická! Ak nepije šla by som

uhnakova
9. sep 2023

Choď najskor zajtra, ak neklesne teplota. Dnes nebude mať CRP vypovednu hodnotu a mozu vas poslat domov, ze viroza. A Nurofen sirup treba davat tolko mililitrov, kolko je polka hmotnosti dietata. Na krabicke je uvedena minimalna ucinna davka, ktora pri vysokych horuckach poriadne nezabera.

autor
9. sep 2023

@lily14
Pila normalne do piatej, odvtedy nechcela.
@uhnakova Ano viem ,mam na IG lajknutu pediatricku, ktora pisala p davkovani pri sirupe, tak to viem. Vdaka ;)

lily14
9. sep 2023

Keď pije a vieš zraziť teplotu tak by som sla v pondelok aj to crp ukáže po 3 dnoch

tramtada31
9. sep 2023

Nám napr nurofen nikdy nepomohol zraziť teplotu, takze ja som nikdy nestriedala. Sleduj, ci z horucky nie sú febrilne krce, vtedy bez okamžite, ale s takouto teplotkou sa ešte na pohotovost nechodi. Ono si tam aj dlho posedite, takze treba si zvážiť ten benefit pre dieťa. Aj naša pediatrička je taká, že s teplotou sa k nej má prist až vtedy, keď trvá 3 dni. Lieky nám kázala podavat až keď je horúčka tzn 38,5.

autor
9. sep 2023

@tramtada31 ano,myslela som si,janviem,ze stresujem. Och. O krcoch som si citala,co treba v tom pripade robit,snad k tomu nedojde. Co vam pomohlo? U nas doteraz vzdy nurofen sirup, ale dnes to s nim nejako nejde.

enoula
9. sep 2023

Moze byt aj tusim 6ta či 7ma choroba. Po par dnoch horucky vysev

juliacenc
9. sep 2023

Mas pravo ist na pohotovost ak chces ist mas strach tak chod

simona20201309
9. sep 2023

Na pohotovosť??? Ved teplota je v norme. Úplne bežný priebeh choroby. V pondelok úplne stačí. . .
Ma 38-39. Nie 40

autor
9. sep 2023

@enoula Ano,ratam s tym,ze moze ist o 6tu, podla toho,co som citala. Siedmu si idem precitat, ta nevien,ako sa prejavuje.

autor
9. sep 2023

@juliacenc No,strach mam, neviem sa ho zbavit :/

autor
9. sep 2023

@simona20201309 Tak, ak to je povazovane za normu, som rada. Snad vydrzime do pondelka. Nechcem zbytocne stresovat.

noemi155
9. sep 2023

Byt tebou zavolám na pohotovosť a poviem svoj problém a už ti povedia či prísť či nie

yoxinka
9. sep 2023

Aj keď možno nemáš ten pocit, ale stav tvojho dieťaťa určite nie je dôvodom na návštevu pohotovosti. Že vyzerá ospalo je normálne, každé dieťa s horúčkou vyzerá ospalo. Môžeš ho sprchovať VLAŽNOU! nie studenou vodou a tak znížiť teplotu. Pri kŕčoch to isté, kľúčové je znížiť teplotu. Ja som s druhou dcérou zažila stav na dovolenke stav, keď mala 3 dni 40tky teploty, mala rok a lieky nezaberali žiadne vôbec. S mužom sme robili malej dokola zábaly. Po troch dňoch žiadna teplota a prišiel výsyp. Dôležitá je hydratácia. Musí veľa veľa veľa piť! Keď si nebudeš v niečom istá, zavolaj pohotovosť kvôli rade. Ja som tak volala viackrát, boli veľmi v pohode, poradili.

autor
9. sep 2023

@yoxinka veru, lepsie sa to popisat nedalo. Spravila som kupel 37st. To som citala v jednej diskusii,ze to poradili na pohotovosti. Nenapadlo by mi dat dietatu studenu vodu,zas aj ked sa pytam taketo veci neznamena,ze som imbecil. No, pri tej vasej prihode by som asi skoncila sediva. Esteze to preslo. Snazim sa, aby pila, ale nechce. Oki, prinajhorsom zavolam.

autor
9. sep 2023

@noemi155 dakujem, dobra rada. To mi v tom strese nenapadlo.

yoxinka
9. sep 2023

Bolo to moje druhé dieťa, už som to tak strašne neprežívala. Tretia dcéra mala 2 mesiace a stav na hospitalizáciu, ale doktorka mi dala víkend na to, aby som to s ňou zvládla. Zvládli sme. Ale hovorila mi pediatrička, že keby je to moje prvé dieťa, sama mi zavolá sanitku. Tie skúsenosti robia svoje. Preto chápem, že si prestrašená, lebo pri prvom som bola aj ja.

alenamihal
9. sep 2023

MOj syn ,ked ma velmi caste horucky a mal ich stale nad 39,5c tak som nesla na pohotovost..snazila som mu dat vela tekutin ,srazala som teplotu aj liekmi ale aj babskymi radami a chvalabohu vzdy to islo dole po par hodinach...prve 2-3 dni su najhorsie...ked ma aj teplotu 38,5 nedavam mu absolutne nic,nech telo bojuje trosku...

anavixy
9. sep 2023

Horucka ani nema klesnut skor ako po 1-2h. Pri takej teplote kupel vobec nie je potrebny, ale tak v ramci zabavy ok (len pozor na studene koncatiny atd).
Striedat mozes po min. 3h, idealne po 4, pozor na spravne davkovanie liekov.
Na pohotovst ak horucka reaguje- co v tomto pripade reaguje, aj ked tebe sa to mozno nezda… nie je potrebne ist. CRP este nemusi byt objektivne a s inym ti nepomozu. Ja by som urcite vyckala, ak sa stav nezlepsi, tak v pondelok k svojmu pediatrovi.

tramtada31
9. sep 2023

My zvykneme pouzivat paralen capiky, tie sa mi najviac osvedčili, že zaberajú doslova do par minut a aj sa celkom dobre aplikujú, lebo niektoré sa ti roztápajú v rukach a ani ich do ritky dietatu nevieš kvôli tomu dat.

nwnw
9. sep 2023

Paralen, nurofen, aj sprcha. Dost tekutin a zrazat teplotu. 😩 S takymi malickymi je tazko aj dodrzat hydrataciu... som aj striekackou davala vodu po troskach.

nevenka
9. sep 2023

@simona20201309 veru, na pohotobost by som sla, keby dieta nepilo, malo mocilo, to si matka vsimne a keby teploty boli cez 40. No...My sme ale ani pri 41 nesli na urgent, lebo to bol covid, mali sme to vsetci, najhorsie ja tehotna a maly 19 mesacny. Tak som volala na urgent a lekar mi len skontroloval davkovanie liekov, ze striedat po 3,5-4 hodinach a medzi tym len zabaly, vlazny kupel a vela pit. Nastastie pil dost a po 3 dnoch to preslo. Teda kleslo na tych 38,5 a to som oslavovala. Sesterka mala 2 malicke deti s deltou, ti boli zavreti doma vsetci chori, po telefone zobrala kortikoidy a ventolin pre manzela, nevladal sa ani nadychnut, 3 tyzdne sa trapili. Do placu mi z nich bolo.
Takze, co popisali baby predtym,choroba musi akoby vyzriet, do tych 3 dni sa ukaze mozno aj dalsi priznak, bud sopel, kasel alebo vyrazka. Nasa pediatricka tiez tvrdi, ze pockat tie 3 dni urcite. S tymto uz k nej ani nechodim, len keby daco bolo netypicke. No stres to je, to Ti verim, ale toto je zvladnutelne doma zatial.

nika23t
9. sep 2023

Ja som chodila s mojimi, keď boli také malé. Kým nevedeli povedať ani ukázať, ak som mala pochybnosti, šla som. Keď už vedeli odpovedať, už som sa riadila tým.

veronicka1901
9. sep 2023

Moja najmenšia chytila minulý rok u doktorky šiestu chorobu. Horúčka tretiu noc atakovala už 40, už som bola pripravená utekať s ňou na pohotovosť. To dieťa doslova horelo. Nakoniec sa mi ju podarila znížiť Nurofenom a obkladmi a potom už nevyskocila na takú hodnotu, max 38.5. Na piaty deň sa vyhadzala a bolo dobre.
Bála som sa strašne, nikdy som u starších takú teplotu nezažila. Ale potom som bola rada, že sme ešte chvíľu vydržali. Akurát som sa dosť bála febrilnych kŕčov.
Len výhoda bola, že som ešte dojčila, takže prísun tekutín mala stále.

zenulkaaa
9. sep 2023

Tak toto fakt nie je na pohotovost. Nechapem preco sa tam hned vsetci hrniete. Urobia to iste, co ty doma, znizovat horucku, striedat paralen s nurofenom napr, veeeela tekutin, obklady, zabaly. Ked po 3 dnoch neprechadza, tak by som najprv volala bud lekarke svojej alebo pokojne aj na pohotovost, a spytala sa co dalej.

luccija
9. sep 2023

Uvidíš aká bude noc a ráno.Moja, keď mala takéto vyššie teploty vždy to bola angína a atb

autor
10. sep 2023

@zenulkaaa podla teba sa tam hrniem? Keby som mala zaujem utekat tam s kazdou sprostostou, tak sa nepytam na MK, ale uz som tam nastupena.. takze tuto vetu si si mohla odpustit, inak prispevok vcelku konstruktivny a napomocny 🙂

autor
10. sep 2023

@luccija
@veronicka1901
@nika23t
@nevenka dakujem Vam zeny za prispevky a skusenosti, pomohlo mi to sa uppkojit 🙂

autor
10. sep 2023

@tramtada31 ano, tie su dobre, pouzivame aj my, akurat terax velni nezabrali, co ma prekvapilo, lebo predtym bol ucinok hned do takej polhodinky.