Invaginácia a vaše skúsenosti

lenuliatko22
13. jan 2012

ma s tymto niekto skusenosti?

katarinkap2403
8. mar 2012

@lenuliatko22 žiaľ už my, čo sa stalo vám? My máme už 36 mesiacov a teraz sme sa kvoli tomu vratili z nemocnice, nastastie nemuseli operovat ale stacil klystýr, aj ked je črevo stále opuchnuté

lenuliatko22
autor
8. mar 2012

dobry den,jooooj tak to vam zavidim...my mame teraz 7 mesiacov ale ked nas operovali,mal maly iba 5...filipka bolo potrebne operovat a dokonca aj zachranovat,bol to boj o zivot,lebo on mal crievko v crievku,ale neviem az kolko cm a to mal este zauzlane tak silno,ze mu popukali cievky a zacal mi silno krvacat zo zadocku-skoro vykrvacal..mal tie creva uz skoro odumrete a dr mu ich chcel vystrihnut,teda ten uzol,ale povedal,ze to riskol ,rozuzlal creva,ponatahoval a dal mu ich naspat do bruska a cakalo sa ci sa creva preberu...chvalabohu uz je vsetko ok...boze ale vidiet svoje dietatko v bolestiach,vsade sama hadicka...

lenuliatko22
autor
8. mar 2012

@katarinkap2403 a ako ste na to prisli vlastne?

katarinkap2403
10. mar 2012

malí sa zobudil, odmietol kakavko, len apaticky ležal a asi za hodinu a vypýtal na šerblík kde bolestivo stenal, prdel a vyšlo z neho niečo kašovité, no a potom sa už len krčil od bolesti v pravidelných intervaloch, asi po hodine sme pochopili ze nefilmuje, čo inak robí s oblubou a išli sme na pohotovost, tam bola fajn lekárka ktorá nás poslala rovno na sono a tam mal naštastie službu primár, takže bez problémov odhalil príčinu, potom sme už len čakali 3 hodiny kým mohol ist pod anestézu, robil ho ten primár a aj ked povedal že to bola fuška podarilo sa to bez rezania. My sme mali tú výhodu že už máme hovoriace dieťa, takže sme nemali len plač ale aj reč, takže sme hneď vedeli kde hľadať príčinu....

katarinkap2403
10. mar 2012

malo tam byť malý sa zobudil...., kedze mám dvoch stále píšem v množnom čísle 🙂

lenuliatko22
autor
19. apr 2012

@katarinkap2403 no tak to teda je obrovska vyhoda ak vam uz vie povedat,ze mu nieco je...ale chvala bohu mame to uz za sebou,aj vy...uz bude len dobre 🙂

marianka0101
26. jan 2013

Chcela by som obnovit tuto temu. Je tu este niekto, kto si tymto presiel? Chcela by som sa poradit

lenuliatko22
autor
26. jan 2013

no kludne sa pytajte,ak budem vediet,poradim,pomozem,odpisem 🙂

marianka0101
26. jan 2013

čítam, že vás operovali v 5 mesiacoch. My sme ju mali teraz v novembri, to mal syn už 3 roky. Nám sa podarilo napraviť črievka tým "klystírom". Chcela by som sa opýtať, píšete, že vás 2x operovali, takže sa vám asi vrátila. Po akej dobe to bolo. Po tej druhej operácii už bolo dobre? Ja mám 24 hodín denne strach že sa nám to vráti ☹ Asi to vyplýva aj z toho, že od vtedy má synček problém so stolicou. Chodí tak raz za tri dni a to ju má väčšinou tvrdú, prípadne takú členitú že vyzerá ako "mozog". Pediatrička nám nasadila probiotika, každý deň mu varím detský čaj vhodný na takéto problémy, dávam mu šlivkové šťavičky, papá veľa jabĺčok, veĺa vlákniny, no nie a nie to napraviť. Predtým sme takéto problémy vôbec nemávali,až po tom zákroku. Ako sa vám darí, malo to ešte nejaké následky?

marianka0101
26. jan 2013
lenuliatko22
autor
28. jan 2013

@marianka0101 no ja mam stale strach,hlavne ked velmi place,sa bojim ze je to opat tu...kazali mi hlavne nech vela pije,aby neboli crievka dehydrovane,lebo sa potom lahko zlepia a moze nastat problem,aj povedali,ze mam dbat aby mal stolicu kazdy den,max kazdy druhy..ale aj my mame taky problem ako vy,hovienko je niekedy take tvrde,ze ani ho stlacit neviem v plienke-lebo ja mu odvtedy tak pozorujem hovienka,ci tam nahodou krv neni a pod...ale take tvrde hovienko ma len sem-tam...my mame teraz 18 mesiacov,stale este nerozprava,takze o to je to tazsie,ze mi nevie povedat,ze ho brusko boli a tak...a inac nas operovali ''len'' raz...ale aj to mi stacilo...nedavno bolo presne vyrocie (6.1)....

cecil36
28. jan 2013

Nam sa to stalo ked mal maly 8 mesiacov. Kedze nehovoril iba hrozne plackal tak sme sli na pohotovost na kramare a tam vychytali velku kravu dr., ktora povedala, ze place lebo je urcite hladny. Tak asi poznam ako place ked je hladny. Navyse jedol tesne predtym ako sme sli na pohotovost. Vydupala som si sono a tak sa potvrdila invaginacia. Tak okamzite do narkozy. Nastastie sme prisli vcas a stacilo preplachnut kontrastnou latkou. Inak hned na to nam zistili aj intolerancou laktozy, co tiez mohlo mat vplyv na invaginaciu.

marianka0101
28. jan 2013

@lenuliatko22 fúha... a vaša pediatrička vám niečo dala na tie hovienka? mne kázala iba tie probiotiká a že sa to napraví, ale už ich berieme mesiac a teda ja žiadnu zmenu nevidím. Ja som to hovorila aj v nemocnici keď sme boli na kontrole, tak som im to hovorila a doktorka mi iba povedala, že veľa vlákniny, tekutín a že to sa napraví, len ono je to už viac ako 2 mesiace a nič ☹
Tiež rovnako stále pozorujem ako hovienko vyzerá.
Marek má vlastnú izbičku a teraz má v noci niekedy také,že zo sna plače. To vždy tak vystrelím z postele, že čo sa deje ☹ tiež mám stále ten strach, že je to späť

@cecil36 fúha, to takto vás na kramároch odbili? no my sme tam išli už s podozrením na invagináciu, najskôr sme boli u našej doktorky a tá hneď povedala, že to bude pravdepodobne ono, že nech hneď ideme na Kramáre.
Tú intoleranciu vám zistili hneď vtedy ako riešili tú invagináciu, či to nemalo nejako súvis...?

zuzanamv
11. feb 2013

Ahojte,
aj my mame bohuzial skusenost s invaginaciou, uz druhykrat.
Prvykrat mal syn 8 mesiacov, bolo to v auguste min. roka. Vecer mu nic nebolo a po rannom mlieku zacal strasne plakat a prudom vsetko vyvratil. Potom ho este napinalo velakrat a isli von zvysky a hlieny a k tomu sa krcil, vystieral a strasne plakal v intervaloch. Sli sme na Kramare na pohotovost, kde sme boli na expektacnom oddeleni skoro 24 hodin, dostal infuzku, ale nelepsilo sa to, stale ho napinalo, tak nas poslali na sono a potvrdila sa invaginacia. Predtym som o nej ani nepocula... Tak siel do narkozy a napravili mu to cez konecnik kontrastnou latkou.
Potom sa stav rychlo zlepsil, aj ked som bola v strehu stale, ked zacal plakat a velmi pomaly sme sa vracali k normalnej strave.
Vsetko bolo ok az do minuleho tyzdna... starsi syn mal potvrdeny rotavirus, tak som stale cakala, ci to mladsi nedostane a nebude tiez vracat a hnackovat, a minulu stredu to prislo (ma teraz 14 mesiacov), presne ako v lete, zvracanie prudom, krcovite bolesti, strasny plac.
Byvame v TN, tak sme sli do nasej nemocnice a tam skonstatovali, ze asi to bude rotavirus, ked sme ho mali doma, ale spravi sa sono, ci sa nahodou zase crievko nezasunulo, ked to predtym mal... Po par hodinach v nemocnici sa s bolestami vykakal a bola tam krv, tak sme sli na sono a potvrdilo sa to. Takze prevoz na Kramare a zase mu to v narkoze napravili.
Este stale som bola presvedcena, ze za to moze rotavirus, ale dr. mi vysvetlila, ze to tak zrejme nie je, ze tie priznaky sa dost lisia, a mozu za to lymfaticke uzlinky v crevach, ktore su zvacsene zrejme po inej chorobe, ktoru mal predtym (asi pred 2 tyzdnami kaslal...)
Znamena to teda, ze kedykolvek, po hocijakej chorobe, by sa to mohlo zopakovat.
Okrem toho mi na Kramaroch povedali, ze keby sa to stalo tretikrat, museli by to uz spravit operacne a vraj sa to da zafixovat natrvalo, aby sa to uz neopakovalo.
Chcem sa spytat Vas, co s tym mate skusenosti, neradili ste sa s niekym, ci sa to da zoperovat aj preventivne, este skor, ako sa to stane tretikrat???
Bojim sa teraz stale, neviem si predstavit zit teraz stale v strachu, ze kedy to pride, hoci po obycajnej nadche.
Syn byva dost casto chory, mal trikrat zapal priedusiek, ma nabeh na astmu a doma dvoch surodencov, ktori chodia do skoly, skolky, takze stale nejake choroby doma...

marianka0101
11. feb 2013

@zuzanamv Joj ☹ to je hrozné, len som si to prečítala už mám žalúdočnú nervozitu. My máme zatiaľ iba jednu skúsenosť. Tiež by som chcela vedieť, či sa dá niečo urobiť, nejako tomu predísť. Toto čakanie je hrozné, normálne som z toho na nervy. Mali sme presne tie lymfatické uzliny na črievkach ako vy a tiež nám hovorili, že sú tam pravdepodobne preto,že sme prekonali nejakú virózu nedávno. No náš Marek nebol chorý asi1,5 roka a to tiež vtedy mal iba nádchu...a zrazu z ničoho nič kŕče a už sme leteli na Kramáre. Prekvapilo ma inak, že oni to nejako nekontrolujú, či tie uzliny zmiznú, alebo nie. Boli sme po týždni na kontrole, tam iba skonštatovali, že sú tam stále a vraj sa časom stratia... a teraz už 3 mesiace 24 hodín denne tŕpnem, či sa nám to nevráti ☹ veľmi, veľmi držím palčeky, aby sa mal tvoj drobček už iba dobre. Ak by si sa niečo viac dozvedela, čo sa s tým dá robiť, daj mi prosím vedieť, lebo detičiek čo toto mali je naozaj málinko a ťažko sa o tom niečo viac zisťuje. ďakujem
Inak to je strašné, prečo s vami hneď niečo nerobili, keď vedeli, že ste už mali taký problém? prečo to hneď neskontrolovali, bože, to naše zdravotníctvo, jáááj... hrozné nervy mám
a ešte taká otázka, očkovali ste proti rotavírusom? lebo my máme teraz malú dcérku, 4 mesačnú a naša pediatrička mi hneď povedala, že neodporúča toto očkovanie, lebo tá vakcína ma kontraindikáciu práve invagináciu... a že sme teraz rizikový, keďže Marek ju mal. Ja teda nemám ani jedného proti tomu očkovaného. No tu som si našla aj takúto stránku, kde sa o tom píše: http://www.slobodavockovani.sk/news/mozne-rizik...

zuzanamv
12. feb 2013

@marianka0101
Ja som neočkovala proti rotavirom, fuha, tak som dobre spravila, o tomto som netusila...
Mam znamu detsku chirurgicku, tak sa s nou chcem poradit o tej operacii, ci by to nebolo dobre spravit preventivne.
My sme po tej prvej invaginacii chodili na kontrolne sono po dvoch tyzdnoch, po mesiaci, po dvoch mesiacoch, ale to bolo vzdy ok, uzlinky sa dali do normalu.
Najhorsie na tom je to, ze to pride uplne necakane. Obidva razy bol tesne predtym uplne v poriadku, zdrave dieta, a zrazu plac, vracanie prudom a bolo to.
Ja si myslim, ze v TN v nemocnici postupovali celkom dobre, ked som povedala, ze mal invaginaciu, tak nas bez problemov prijali aj ked sme nemali ziadny papier od obvodnej, a sono robili hned, ako sa dalo, (museli sme pockat na sonograficku), a potom uz vybavovali sanitku... Nemohli nas posielat na Kramare skor, ako sa to potvrdilo, keby to nahodou bola "iba" gastroenteritida..
Drzte sa aj vy!

zuzanamv
12. feb 2013

Volala som teraz do nemocnice, tak vysledky negativne, rotavirus nemal, sposobila to teda choroba, ktoru mal dva tyzdne predtym...
A preventivne sa to operovat neda...

marianka0101
28. feb 2013

@zuzanamv fúha, tak to nič moc, zase iba čakať a stresovať sa, či sa to náhodou nevráti ☹ Toto je hrozné, nechápem že v dnešnej dobe ešte nenašli spôsob ako sa tomu vyvarovať... my sme mali teraz 4 dni znovu bez kakania,ja sa z toho ozaj zbláznim. Neviem ako malému pomôcť a ani sebe. Pozerám, že si už dávnejšie písala... ako sa máte? je všetko ok?

antolova
3. apr 2013

Ahojte,je tomu týždeň čo sme sa vrátili z nemocnice,na invaginaciu.My sme z Púchova,ležali sme v Martine.Moja dcéra to mala po prvýkrát ako štvorročna a teraz presne po roku sa to zopakovalo.Našťastie nás nemuseli operovat,črievka jej vyrovnali kontrastnou látkou.Zatiaľ ja všetko ok...ale čo ak to príde znova ☹ .Jedno dievčatko to malo ževraj až osem krát a už z toho vyrástlo.Ako sa máte teraz?Neboli ste na dáke testy ,či nema na niečo alergiu (stravu)?Ako mám tomu predísť,nemôžem už len čakať čo ak sa to zopakuje!Ak môžete prosím vás poraďte.Ďakujem

marianka0101
13. apr 2013

@antolova juj, tak ďalšie dieťatko čo to postihlo ☹ a tvoja dcé,rka je už tiež staršia, och... a zopakovalo sa vám to, to je hrozné. Silno držím palčeky nech to už naozaj bolo posledný krát. My sa máme dobre, už aj na veľkú chodí náš Marek teraz každý druhý deň, ale aj tak mám stále strach. Inak mu nič nieje. Cíti sa dobre, bože len sa to nevráti. Prosím ťa, vy ste sa ten rok medzi tým boli úplne v poriadku? nemali ste žiadne problémy? Nám žiadne testy nerobili, vraj sa to ani nedá nejako zistiť dopredu. Mne naša pediatrička pediatrička poradila bezzvyškovú dietu. To znamená všetko ovocie, zeleninu šúpať, strukoviny radšej nie... vraj tie šupky, sa môžu akoby vzpriečiť a to môže urobiť šarapatu - aspoň tak som to pochopila. Tiež mi bolo povedané, že je to choroba detí a vyrastú z toho. Je to moja nočná mora

antolova
17. apr 2013

@marianka0101 Ahoj,ja tiež trpnem čo i len pri najmenšom zaboleni bruška :- Mojej dcére za ten rok vyberali nosnú mandlu a ☹ potom po mesiaci dostala anginu.Inak stolicu máva už rok pavidelne každý deň.(predtým zadrziavala a nešla na záchod aj 3 dni.)To som jej nasadila vlákninu ,celozrnny chleba,slivky....Teraz som ju objednala na gastro a na alergologiu.

zloba_z_pd
20. máj 2014

ahojte dnes sme sa vratila z martina maly mal diagnozu invaginacia z nicoha niec v sobotu bolesti pot a bledost napravili mu to kontrastnou latkou ja sa bojim ze sa mu to vratiiiii

amisa
28. máj 2014

@zloba_z_pd na sprepustili v pondelok z nemocnice tiez tato diagnoza.. maly si strasne vytrpel. A tiez sa bojim..

simonova815
23. jún 2014

Pridavam aj ja moj príspevok. Mala mala prvýkrát invaginaciu v 6/2011 ako 1,5 rocna. Vyzeralo to ako zacinajuca infekcia, teploty, bolenie brucha, ale bola to invaginacia, lebo mala v brusku zdurene uzlinky, ktore jej zatlacili crevo do creva.
V sobotu sme sa vratili z nemocnice na Kramaroch a mame za sebou az dve invaginacie za 1 tyzden...V pondelok jej urobili jednu a v stredu druhu, nakolko mala tak zdurene uzliny, ze jednoducho zatlacili znova. V prepustacej sprave mam napisane, ze ju mam stale nosit so sebou a ze pri kazdom vaznejsom boleni brucha mame ist na pohotovost. Ze nemame ziadnu garanciu, ze sa to opat nezopakuje....A to uz bude mat 5 rokov. Vraj cim vacsia, tym je crevo pruznejsie a pravdepodobnost sa znizuje, ale zial zaruka ziadna :(
Nasa Dr. nam teraz robila odbery krvi, moc, stolica, aby skusila zistit pricinu, preco sa jej tie uzliny zdurili v bruchu.

littlebubu
1. apr 2015

My sme po invaginacii...práve ležím na Kramároch...včera mu to nápravali. Zajtra ideme na sono

kvidodido
6. dec 2015

Ja som prisla teraz domov k mladsiemu synovi. Starsi 2,2 rocny ostal s muzom na kramaroch po invaginacii. Pred par hodinami mu to napravili tou kontrastnou latkou. Ja myslela ze ma crevnu chripku ale tak velmi plakal od bolesti ze som chvalabohu volala sanitku. Sice ho pustili o chvilu domov ze je ok a na parkovisku mu prisiel krc a tak muz s nim utekal spat kde ho poslali konecne na sono a tam sa to zistilo..ach jaj

bozka17
1. mar 2018

naša skúsenosť s invagináciou. Môj synček 5 ročný bol pred mesiacom na operačný zákrok, nakoľko nás spočiatku odbili, že je to z jedla, potom že chlísty, nakoniec po 4 dňoch pravidelných kŕčov celý deň a celú noc, nevracal však, nás konečne poslali na ultrazvuk, kde bola potvrdená invaginácia a tiež zdurené lymfatické uzliny na črevách. Okamžite nás poslali do KE, kde skúsili výplach kontrastnou látkou, to žiaľ nepomohlo, a tak bol potrebný operačný zákrok. Našťastie ešte nemal odumreté črievko (nebolo potrebné rezať) a tak to len operačne mechanicky oddelili. Dúfam, že sa to už nevráti. Má niekto skúsenosť s návratom aj po operačnom zákroku?

ewhita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ewhita
24. máj 2018

@bozka17 Vieš mi povedať ako to malý zvládal po operácii? Nedostal nejakú infekciu? Môjho 3mesacneho dnes operovali, museli mu 20cm crievka odstrihnut, lebo už bolo odumrete... Operácia dopadla ôk, no bojím sa veľmi možnej infekcie

bozka17
28. máj 2018

@ewhita no, našťastie po operácii prebiehalo všetko ok, žiadna infekcia, aj keď sa nám videla rana po operácii dosť začervenaná, bolo to v poriadku.Po operácii mal síce zvýšenú teplotu, ale inak v pohode.