Intolerancia na mliečko

carcolka
13. dec 2016

Ahojte, chcem sa spýtať, či nemáte niektorá podobnú skúsenosť ako my. Synčekovi zistili v 3 mesiaci intolernciu na mlieko (stále mal afty v pusinke). Boli sme na alergologii...všetko OK. Naša pediatrička povedala,že ma pravdepodobne intoleranciu na mlieko, preto nám odoporučila mlieko nutrilon alergi care. Postupne popri príkrmovaní (už ma 10 mesiacov) sme zavadzali jogurty, občas som mu dala vyskušať trošičku čokoladky, zo vsetkeho mi potom cely den grcal. Kupili sme aj bezlaktozovy jogurt,z ktoreho tiež grckal,proste mu vadí všetko,kde je mlieko. Preto tomu nerozumiem, všade píšu že pri intolerancii sa možu kyslomliečne vyrobky a bezlaktozove sa aj odporúčaju.....

supermama1
13. dec 2016

Ide o to , akú alergiu má. Či je alergický na bielkovinu kravského mlieka, alebo na laktózu.....potrebuješ krvné testy ideálne na alergológii. Testy u bábätiek sú nespoľahlivé, preto vyžaduj nové. Nie som odborník, len sme riešili podobnú situáciu.

sykorkauhliarka
13. dec 2016

dobre citam čokoladu? ja co mam kamaratku intolerantnu tak na to prisla tak ze z jogurtu jej bolo zle ..skus dat kozi

simsalabim
13. dec 2016

@carcolka pri alergii na mlieko ( bielkoviny mlieka) treba vylucit mlieko uplne. Pri laktozovej intolerancii ( neschopnost stravit laktozu, teda mliecny cukor) sa daju podavat bezlaktozove potraviny, vela ludi toleruje aj bezne mliecne vyrobky, hlavne zakysane, do urciteho mnozstva ( u mna napr tak 100g jogurtu, kopcek zmrzliny). Pomoze aj laktazan vo forme tablietktiry pomoze stravit laktozu. Urcite si daj zistit a hlavne vysvetlit, o co sa u vas jedna - ci alergiu alebo intoleranciu, pretoze jedalnicek je u oboch odlisny. Ja osobne by som mliecne veci vyradila uplne aspon na mesiac a skusila dat ine alternativy ( sojove, pohankove, ovsene...).

hivanik
13. dec 2016

@carcolka Aj syn mal v puse afty pokial sme nevylucilo mlieko. Mame alergiu na Bkm. Pouzivame nahradu ryzove mlieko a pohankovy napoj. Treba urcit ci ide o alergiu alebo intoleranciu. Nerobi nam dobre napr.sojove ale kyslu formu znasa. Ale zalezi na kazdom individualne co bude tolerovat. Chvilu nam trvalo pokial sme zistili co mu nerobi dobre. Lekar by mal vediet poradit.

carcolka
autor
14. dec 2016

Na alergologii testy z krvi vyšli dobre, alergiu na mliečko nema, iba intoleranciu. A ano, čokoladku (má 10 mesiacov) tak sme mu dali vyskúšať, ale vadila mu.....

carcolka
autor
14. dec 2016

A Ďakujem 🙂 každá rada dobra 🙂

janickacrazy
14. dec 2016

@carcolka Pozri sa, to, že testy vyšli negatívne na alergologii neznamená, že tú alergiu nemá. Bohužiaľ niekedy sa stáva, že tie testy sú falošne negatívne. Ja mám 3 deti s alergiu na mlieko, viem, o čom hovorím. 2 starší majú testy pozitívne, najmladšiemu vyšli negatívne, tak som sa tešila, že super, nemá alergiu, no jasné. Dala som mu obyčajné UM na radu lekárky a dostal hnačky, bolesti bruška, atd. Bolo zjavné, že to mlieko mu nerobí dobre. Takže sme vylúčili kravské mlieko a aj všetky mliečne výrobky a dieťa prospieva, začalo priberať, stolica sa pekne upravila, bolesti nemá. Ak ti vracia z jogurtov, tak má určite alergiu na mlieko a treba všetko mliečne vylúčiť.

simsalabim
14. dec 2016

@carcolka suhlasim s
@janickacrazy , uplne vo vsetkom. Navyse, testy v babatkovskom veku su nespolahlive, cim je dieta starsie, tym maju vacsiu vypovednu hodnotu. Navyse, imunitna odpoved na alergen sa buduje postupne, takze je mozne, ze uz teraz by bol test pozitivny. Moja rada je: 1) vyluc vsetko mliecne aspon na mesiac. Vsetko. Aj mlieko v keksikoch, aj maslo v lineckom ceste. Aj mlieko v pudingu. Vsetko. Mlieko opat zarad a uvidis, co sa bude diat. 2) trvaj na testovani - aj na laktozovu intoleranciu, aj na alergiu na BKM. Ak aj budu testy negativne a dietatu mlieko sposobuje problemy, vidim jedinu cestu - mlieku sa vyhybat. Z alergie na mlieko sa da vyrast, hlavne pri doslednom vyhybani sa alergenu ( moja starsia cca v 11 rokoch). Z laktozovej intolerancie bohuzial nie, ale tu je moznost jest bezlaktozove vyrobky alebo si pomoct dodanim laktazy v tabletkach ( moj pripad). Podla mojho nazoru je vo vasom pripade pravdepidobna skor alergia, kedze sa prejavuje v mieste kontaktu s potravinou - v ustach. Laktozova intolerancia sa prejavuje v crevach pri traveni.

livia0719
14. dec 2016

Ahojte mamičky! Moja dcérka mala 26 mesiacov keď sme konečne prišli na to,prečo má periorálnu dermatitídu a prečo ju bolí bruško.Mlieko.Bola som s ňou u gastroenterologičky a výsledok..nemá alergiu. Teraz máme diétu ale v januári jej mám skúsiť dať mliečne výrobky. Vtedy budeme 4 mesiace na diéte. Za aký čas sa dá vyrásť z alergie na BKM. Za aký čas sa to môže dať do poriadku,lebo ja si myslým,že 4 mesiace je dosť krátka doba na to. Ďakujem Vám za odpoveď.

supermama1
14. dec 2016

@livia0719 počítaj s tým, že ak budete poctivo na diéte, tak min rok

lyndax
3. jan 2017

Pri intolerancii na bkm sa NEMOZU ziadne mliecne potraviny, ani potraviny obsahujuce mlieko, dalej ziadne ine druhy mliek - tj. ani kozie, ani ovcie. Treba si viac nastudovat na tuto temu. Najdete aj clanky, ze zakysane potraviny, tvarohy, mlieka ine nez kravske sa mozu. Ale ti, co to tvrdia asi vymeskali hodiny v skole, alebo slabo spovedaju svojich pacientov.
Pri intolerancii bkm sa NEMOZE nic take. Musite vela citat etikety potravin. Ani rozteky sa nesmu jest, ziadne cokolady a skladkosti, parky... mozu obsahovat susene mlieko.
Ak budete drzat dietu natvrdo a poctivo, vyliecite to.

katus22
15. mar 2017

Syn má intoleranciu laktózy lekársky nepotvrdenú, ale pozorovaním stravy sme ju potvrdili aj s obvodnou Dr. aj na alergológii, viem čo môže a čo nie. Dr. mi vravela, že pozorovanie je 100% lepšie ako robenie krvných testov, ktorých úspešnosť je len max.70%... V škôlke sú trošku problémy a to hlavne, keď deti zlučujú do iných tried s inou učiteľkou, ale tie jeho si celkom na to zvykli. Máme to prejednané aj s vedúcou kuchyne - inak normy ich nepustia a musia mať v škôlke stále niečo mliečne - aj keď väčšinou nie 100% kvality a odtučnené, pre neho a aj pre ostatných, to najhoršie, čo môže byť. Veď z odtučneného mlieka sa ani najzdravší kefír nedá spraviť...

Dnes ma zarazil Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 - 2025 z úrady vlády, a ich plány: http://www.rokovania.sk/File.aspx/ViewDocumentH...

Tak napr.:
Zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov. V oblasti verejného zdravotníctva monitorovať spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov so zníženým obsahom pridávaných cukrov a zníženým obsahom tuku.

To sa už ani vyjadrovať k tomu nejdem ☹ Mohli by si k schvaľovaniu aspoň nejakého odborníka na potraviny zavolať.