Ahojte je to normálne, že dcére skoro 9r. rastie ochlpenie v rozkroku? Neviem či som staromódna, ale mne to príde veľmi skoro a aj prsia jej už rastu 🫣🫣 máme už očakávať pomaly prvú menštruáciu? Som s toho celkom v strese. Však je ešte malé dieťa. 😱
Áno. Všetko jej treba vysvetliť. Naša mala 10r. Veľmi ťažko to znášala. Kúpila som jej aj knihu, ktorú napísala dievčina v pubertálnom veku.
Moja ma 9r a so spoluziackami sa rozpravali,ktora uz ma dole chlpy,porovnavaju si prsia, rozpravaju sa o MS...Dnes uz bezna vec.
Kamarátka v 9 vyzerala na 15 co už mala prsia aj ms dostala v 10tich, a to bolo 25 rokov dozadu ....treba ju len pripraviť ze to môže prísť čoskoro nech nemá sok
@lienkanataben to bolo aj v minulosti. Hlavne v teplejších regiónoch dievčatá dospievali skôr. Ako sa tu posúva aj podnebie, aj miešajú gény, tak sa to posúva i tu skôr.
Neviem čo ťa na to prekvapuje. Stačí zohnať knihy i dospievaní a poučiť slečnu aj teba.
@lienkanataben s nástupom puberty tvojej dcéry tvoja staromodnost nič nespraví ,len si sadnúť a porozprávať sa a vysvetliť jej čo ešte nevie
@lienkanataben Áno je to bežné.
A menštruáciu očakávať nemusíš lebo je to individuálne.
Ale zvyčajne do roka prichádza aj menštruácia a s módou to nemá nič spoločné.Poznám ročníky 74 ktoré menštruovali okolo 10/11.
Ja som mala v 11.
Je to bezne.
9.rocne dievvata uz normalne mozu.menstruovat..
Prsia.rastu chlpy tiez.teda.hormony pracuju.treba.si so.slecnou sadnut a.porozpravat sa
@lienkanataben môžeš byť staromódna, ale tvoja dcéra proste sa začína "meniť na ženu" a s tým nič neurobíš. Áno, môžeš o chvíľu už cakat aj prvú menštruáciu.
Treba ju na to pripraviť, aj keď je možné, ze už sa o tom rozprávajú aj s dievčatami v triede. No aj tak by bolo vhodné s nou prebrať iste veci, ktoré k tomu patria.
ano je to normalne v dnesnom prechemizovanom svete ☹ moja v tom veku uz dostala menstruaciu a ma ju do dnes pravidelne kazdy mesiac ☹
Ja som prvú menštruáciu mala keď som mala 9r