Ide o znaky autizmu?

dolem
11. júl 2022

Ahojte budem sa snažiť v krátkosti:

Syn, 15m, nerozpráva. Vedel mama tato a už ani to nie. Vedel zakyvat a tiež to lr stal robiť. Očný kontakt pekny. Hrať sa mu nechce, najlepšie sú káble, kamienky a pod. Telku pozerával, už nepozerá.
Na svoje meno sa doteraz ani raz neotocil, neukazuje prstekom.
Občas mava také záchvaty akoby ho trhalo, neviem či má iba nervy alebo čo. Často robí to že si ľahne na bruško hlava nabok a posúva si autíčko.
Neviem čo si mám myslieť.
Ďakujem

dolem
autor
11. júl 2022

@slovenka753 dotazník je od 18m...

jasminka22
11. júl 2022

@dolem Ahoj, z toho co si napisala by ma znepokojovalo to, ze nereaguje na meno a mozno to, ze neukazuje prstekom. Co na to hovori pediater? Mna sa vzdy na poradni pytal ci reaguje na meno. To, ze nerozprava je podla mna este normalne. Drzim palce, aby to nebolo nic vazne a syncek sa vyvijal ako ma.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejka1974
11. júl 2022

Veľmi skoro sa zaoberať autizmom veľa detí v tomto veku prestanú robiť určite veci a časom opäť začnú s autisti sa prejavujú po 2 rokoch

dolem
autor
11. júl 2022

@jasminka22 dr sa na to vôbec nepýtala, ja som mu dávala ešte čas ale už som z toho dosť hotová. Ďakujem

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
11. júl 2022

nestresuj sa ma len 15m. ak by bol tazky autista (mentalne postihnutie) MOZNO by to uz bolo vidno, ale inak absolutne nie

jasminka22
11. júl 2022

@dolem ved ak mas pochybnosti kludne tam chod a pytaj si odborne vysetrenie u neurologa. Mozno to vobec nie je potrebne, ale ak Ta to ukludni, tak by som to riesila. Nie je nic horsie ako sa doma zozierat a sledovat dieta. Neboj sa povedat vzdy co sa Ti nezda Dr. iniciativne, poradit sa s odbornikom.

lusyc
11. júl 2022

A počuje dobre, má v poriadku sluch?

panelacikova
11. júl 2022

@dolem keby som sa ja v 15-ich mesiacoch mojej dcéry zamýšľala nad diagnózami, tak by mala chudera poriadne pokefrané detstvo 😀 ona povedala svoje prvé normálne slovo možno ako 2,5 ročná (dnes sa jej "huba" nezastaví). a mala kadejaké výkyvy nálad, všeličo som s ňou zažila, vážne. chválabohu, že mi v tom čase ani nenapadla takáto diagnóza... poraď sa s pediatrom, ale dieťa vo veku 15 mesiacov má naozaj ešte čas na veci, ktoré by si ty chcela urýchliť.

dolem
autor
11. júl 2022

@cocolino234 trochu menej nervov a možno slušného správania by nezaškodilo!

dolem
autor
11. júl 2022

@lusyc počuje výborne

ukulela
11. júl 2022

@dolem moj nereagoval na meno ani ako 2r. Nerozpraval. Neteagoval na vyzvy. Rirsila som psychologa, logopeda, na prasky.... Mama mi povedal prvy krat, ked mal 2r a dake 4mes. Ziadny autizmus. Skratka zacal neskor. Upokoj sa. Fakt.

panelacikova
11. júl 2022

@dolem no neviem, ja osobne mám pocit, že
@cocolino234 má nervy úplne pod kontrolou, na rozdiel od teba, autorka...

deti95060810
11. júl 2022

čo si máš myslieť? NIČ. syn je ešte malý, ešte aspoň rok nechaj tak .... Deti sa menia. čo dieťa robilo včera, nemusí robiť zajtra.

sazumak
11. júl 2022

Naša mi prstom ukázala asi v 2 rokoch. Dovtedy len čínsky rozprávala a pár slov ako ahoj, čau, mama, tata, baba, zvieratká. Po 2 rokoch začala všetko opakovať, ukazovať, spájať slová a celkovo riadne dozrela, rozumie úplne všetkému. Ale napr. odplienkovaná bola ešte pred 2 rokmi, aj na noc.

deti95060810
11. júl 2022

môj syn nerozprával ani ako 2,5 ročný. keďže som bola mladá - o žiadnom autizme som nikdy vtedy nepočula tak som bola spokojná. v troch rokoch začal rozprávať, ale napredoval veľmi rýchlo... v MŠ vedel čítať, písať, počítať...

ukulela
11. júl 2022

@dolem na logo nas smerovala, ako s nim komunikovat. Kratke jasne vety, hesla, povely... ukazovali sme do nemoty mama oco bracek na fotkach... spajat slova s gestami, daj, ham, papa,.... ale ty mas este ozaj skoro na toto mysliet. Nas sa rozhovoril tak 2 a po roka, o par tyzdnov sukal cele vety. Stale zle sklonuje, pouziva len muzsky rok, ale posuva sa....

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laurikagab
11. júl 2022

@dolem môj nereagoval na meno a ukazovať začal až v 22 mesiacoch, tiež som sa znepokojovala, tak ta aj chápem.

dolem
autor
11. júl 2022

@panelacikova vidím že sú tu stále skrachované matky ktoré iba čakajú kedy si môžu rypnút. A my si tykame??

dolem
autor
11. júl 2022

@cocolino234 riadne psycho 🤦

lenkadenisa
11. júl 2022

@dolem prosím ťa, ukľudni sa, keď nechceš čítať rady, ktoré ti baby píšu, tak nezakladaj takéto témy. A áno, všetky si tu tykáme!

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelicek26
11. júl 2022

Co si cakala, ze ti tu baby napisu? Ze ano, urcite mas doma autisticke dieta? Lebo mam ten pocit... ale hlavne sa na to nespytat pediatra, co dieta pozna, ale tak anonymne cudzich ludi, co dieta nikdy nevideli...

Poviem ti len za nas, syn autizmus ma. Ukazoval, smial sa, drzal a drzi ocny kontakt, vysoko kontaktny, vnimavy, spolocensky... pritom hluchy a autista s poruchou kratkodobej pamate, hypermobilitou a hypertonusom... rozpraval neskor - odcital s pier... plynule hovoril okolo 3,5 roka aj bez sluchu, lebo sikovny, inteligentny a inak to nepoznal... dieta kompenzuje, co nepozna... namesacny kazdu jednu noc, amoky, nervy, jacanie, utekanie, odchadzanie, vratane utekania zo skolky, lozenia na vsetky stromy, strechy v okoli a poklady tomu podobne.... tvrdohlavy ako mulica - do 6 rokov nevzal do ruky ceruzku, pretoze on to "nevie", toto iste platilo aj o plavani (dnes trenuje par hodin v tyzdni), bicyklovani atp... s vsetkeho mal respekt a nikto ho nepresvedcil...) Terapie, odklad do skoly... Myslis, ze je lahke vychovavat take dieta? Netlac svoje mini babatecko do nejakych "mozno" diagnoz, je to zbytocne...lebo aj ta diagnoza "autizmus" je tak siroka, ze u kazdeho jedneho (zdraveho) dietata nieco s toho najdes...

zuzanazu85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanazu85
11. júl 2022

@anjelicek26 veľmi pekne,rozumné napísané 😌. Ja sa tiež obávam všetkého,čo mi hrozí,keď mi príde na svet moje prvorodené a v 37cke,ale vďaka bohu mám maminu, starkú,ktoré mi vždy vravia,aby som si neprivolávala zlé veci, pretože nakoniec prídu. Veľa zdravia, šťastia celej rodinke prajem ❤️.

tanapeta
12. júl 2022

@dolem neočkovali ste v tom obdobi ako prestal rozprávať?