Ahojte, stretli ste sa s hypotoniou u cca 1r dieťaťa? Ake ste mali priznaky? Ako deticky napredovali? Pomohla este vojtovka? Ďakujem
mne povedali, ze na vojtovku je pristary (mal 8m, ked sme sa konecne dostali na rhb). Tak sme daco pocvicili s doktorkou a fyzio, chodil na magnetoterapiu. Na neurologii a metabolickej ambulancii nezistili dovod hypotonu.
Kazdopadne pomohlo to, miesto plazenia zacal liezt jak drak, ale sadol si az v 16m, chodit zacal v 21m. Doteraz je velmi opatrny, malo skace, nestveria sa kade-tade, preliezky a rebrik na suchale nehrozia.
@kika193 preco ste dosli tak neskoro? U nas pediatricka cele mesiace hovorila, ze je vsetko ok, az mi kamoska odporucila objednat sa sama a vydupat si vymenny listok. Takze tiez sme dosli uz neskoro, pri druhom decku sa odbit nenecham. Nechapem tych lekarov, to aby clovek vsetko vedel sam
@majlo1234
@kika193 ďakujem, a aké ste mali príznaky? Dcerka bude mat o 2 týždne rok...napredovala ukazkovo, v 4m sa pretacala, v 6,5m valala sudy.. V 8,5 plazila (mala svoj styl)... No nechce ist na 4, stvornozkovat, sadnúť si, postaviť sa..
Teda na 4 ide mozno tak 2x za den, posadi sa cez sikmy sed az do priameho iba na posteli...
Cvicilo sme cvik na sikmy sed od októbra, zo začiatku dala hlavu iba do podložky, teraz ide sama az hore...
Dnes sme boli u neuro, vysetrila ju za 5 minut, napisala diagnózu hypotonus stredne tazkeho stupna...
Preto by som sa chcela spytat ake mali iní priznaky, ďakujem
@bubi1121 ahoj, môj syn mal hypotonus, ale teda vyšetrený bol neurológom podstatne skôr. Vojtovka môže pomôcť, ale odporúčam ísť k fyzioterapeutovi, on ti odporučí čo a ako. A možno ťa len upokojí, že to ide dobre. Ja som natrafila na úžasnú fyzio a rozhodne odporúčam, ak má dieťatko akýkoľvek problém, alebo rodič si nie je istý. V roku sme už my necvicili, lebo som ho neudržala ale napr v Tetise v Dunajskej Luznej cvičia aj s takýmito deťmi Vojta. Čo ti poradil neurológ ďalej?
@snehulak77 ďakujem, neuro povedala ze intenzívne cvičiť 2 mesiace vojtovku, ak sa to nebude zlepšovať tak nam odporuci rehabilitačny pobyt...maly mal ake príznaky hypotonie?
@bubi1121 náš malý mal slabšie bruško a prehybal sa v chrbtici (mal hypertpnus na chrbtovych svaloch), tým pádom nepoužíval dobre bruško. Viac menej išiel podľa tabuliek, ale cvičili sme, aby zapájal správne svaly. Bol predcasniatko, takže vraj je to u nich viac bežné. Keď pôjdeš na rehabky ku fyzio, tak ona si ho ešte vyšetrí. A povie ti k tomu viac. Aj aké cviky budete cvičiť a pod. Na rehab pobyt asi myslela Tetis, tam je to v pohode, oni to s ním odmakaju, takže ak by ste museli aj tam, tak je to oki.
Baby plavanie okrem vojtovky u nas velmi pomohlo na oslabene brusne svaly. Zacali sme tusim v 11mes plavat
@bubi1121 2x tyzdenne plavanie + 2x tyzdenne baby balance a Vojta. Sediet a postavit sa sme sa horko tazko naucili v 12m a chodit v 14m.
Mne fyzio zakazala sedenie dietata dlho. Prakticky iba v aute a pri jedle.
No a k veci. Asi mesiac sme chodili za nim a dvihali na 4. Jasne ze 1x krok dtvornozky a potom na brucho a plazenie. Dvihali sme a postupne sa zvysovalo % casu na styroch a menej plazenia.
najorv vsetko ok, vydrzal na brusku, ale potom to bojkotoval, nechcel tam byt, nepretacal sa, ale doktorka odmietla vypisat vymenny listok (ehm ehm), tak sme chodili na sukromne fyzio. Potom sa zacal plazit a dostali sme sa k rhb lekarke, ktora vlastne odporucila tie iste cviky na brucho a este magnetoterapiu. Stal asi od 10m, ale ten sed a chodza prisli neskor.
Neurologicke vysetrenie bolo az po roku a tam to uzavreli ako normotonus s hranicnym psychomotorickym vyvojom. Ze mu vsetko trva dlhsie ako vacsine deti, oneskorenie cca o pol roka.
@bubi1121 moj syn sa sice pretacal, na brusku nemal problem, ale nevyzeralo to, ze by sa chcel plazit/stvornozkovat. My sme prave sli do Tetisu, a velka spokojnost. Zacali sme cvicit vojta kazdy den tri krat a di par mesiacov sa dieta rozstvornozkovalo, zacalo sa stavat…sice tiez zacal chodit sz v roku a pol, a dlho mu to trvalo, ale vsetko sa nakoniec upravilo
My sme to zacali riesit trochu skor, tusim v siedmom mesiaci. Do troch mesiacov dobehol vsetko a mohli sme prwstat cvicit. Ale poviem ti, ze cvicit vojta s tak velkym dietatom bol masaker, chodili sme dva krat do tyzdna na rehbky a syn ostal velmi citlivy kudej navsteve lekara odvtedy