Hladam mamicky a rodicov, ktory mali alebo maju dietatko so zvysenym svalovym napatim - hypertonusom. Ake mate skusenosti s cvicenim, rehabilitaciami ? niektori rodicia to ani neriesia. Co hrozi dietatku ak sa s nim necvici ? my poctivo cvicime uz dva a pol mesiaca 🙂
Urcite treba cvicit, aby si neskôr nemusela riesit omnoho vážnejšie zdrav.problemi
Radsej s malým babom, ked to ma najväčší zmysel a význam a vela sa da upraviť a dorovnať, ako s väčším dietatom, kde budes uz len korigovať chyby a vady držania tela, ci zle stereotypy chôdze ci zle naučené pohyby a nevyužívanie svalstva
Mozno pocvicite Vojtovu 2-3 mes a potom uz budete cvicit len na lopte
Samozrejme, ja som si to na malej vsimla ked mala 3 mesiace, sama som na to upozornila doktorku, mala zatate pasticky a velmi sa vypinala. poslali nas na neurologiu aj sono a eeg, vsetko ma v poriadku. Patrala som aj po pricinach hypertonusu u zdravych donosenych deti.. Teraz ma mala 6 mesiacov a zatial sa 3krat denne masirujeme, predtym sme mali jeden cvik z vojtovky. Momentalne sa mi vidi ze sa jej ten tonus zhorsuje, nohy ma napnute v polohe na chrbatiku ako struny, ani zohnut jej ich nemozem. Prestahovali sme sa do kosic a teraz cakame na termin na detsku rehabilitaciu. pocula som aj cvicenia podla Bobatha a samozrejme Vojtu. Mate niekto skusenosti s Bobathom ?
@pribinak samozrejme ze to nepodcenujem, i ked som bola z toho dost vedla, uz len to slovo syndrom vo mne vyvolaval smutok. pre svoje dieta urobim vsetko len aby bola vporiadku. Dcerka ma k tomu aj GER, skoro vsetko vyvrati a stale jej vybiehaju traviace stavy, ked ju nosim je uvolnena akonahle ju polozim uz je napata, vraj to moze mat suvis, urcite ju to znervoznuje, ja ako dospely clovek viem, ake je palenie zahy neprijemne. Dufam, ze sa to vsetko napravi, nechcela by som aby mala skoliozu a vadne drzanie tela, v najhorsom moznom scenari nespravnu chodzu.
Preco iba jeden cvik? Mozno je este malinka, pamatam sa ze svagrinka zacala rehabilitovat po 6 mesiaci, tiez sa vypinal, ohnuty bol dozadu ked ho polozili, krasne sa mu to upravilo, chodili aj plavat. Maly nemal tiez ziadne neurologicke poruchy, zdravy, donoseny a predsa to mal....
Ahoj! Chcem ta podporit lebo presne sme si presli tym istym- ale po roku poctivej rehabilitacje a cvicenia je vsetko dobre 🙂 Nasa dcerka je zdrava a priznaky zmizli. Cvicili sme aj Vojtovku aj na lopte, kazdy kazdy den. Malicka mala taktiez aj GER a Okrem toho aj torticolis - aj jedno aj druhe su prec. Je to fantasticky pocit. Mamicka, drz sa, date to, nevzdavajte! 🙂
@mms212 neviem odkial si, ale ak z okolia BA tak v Dunajskej luznej je vyborna nemocnica na rehabilitaciu- tusim Tetis sa vola, svagrina tam bola na dva tyzdne s malym 2x, velmi si pochvalovala, pobyt vo vacsine preplaca poistovna, cvicili tam s nim, rehabilitovali, mal masaze a bazen... A ako hovorim za pol roka bolo po probleme, teraz uz tam chodia iba na obcasnu kontrolu po par mesiacoch. Treba sa nato pytat....
@akronop a cvicili ste teda ako dlho ? my sme boli vcera u novej rehabilitacnej doktorky a ideme na avsetko odznova, uz sme to mohli mat za sebou, ale nevadi. cvicime opat ten isty cvik a potom sa dalej uvidi, fyzioterapeutka spominala ze si pocvicime aj na lopte. mala pri cviku plakala ale ked jej to robim ja tak neplace, a to bolo pod dohladom fyzioterapeutky. no povedali mi ze je to beh na dlhe trate, ale vsetko bude dobre 🙂 a po case snad aj ten reflux sa upravi. dufam, ze budeme napredovat 🙂
@mms212 nasa mala hypotonus, cvicili sme najskor podla rehabilitacnej, ale ked sa u nej zacala mala pocikavat od strachu a plakala cely cas presli sme na Bobathovu metodu a velmi ju doporucujem. Malej velmi pomohla a pacilo sa jej tesila sa vzdy na rehabilitaciu. Vysledky som videla po prvom cviceni.
@emma12345 fyzioterapeutka mi vravela ze castejsie chodia deti so znizenym svalovym tonusom, ako vasa mala. a v ktorom mesiaci ste zacali cvicit ? povedali mi ze je dobre cvicit aby dietatko s hypertonusom nepreskakovalo fazy motorickeho vyvoja, nastava skory nastup chodze ktory moze byt sprevadzany chodenim po spickach.
@mms212 my sme rehabilitaciu odkladali kvoli ockovaniam a aj tie sa nam posuvali, takze az v pol roku prvykrat rehabilitacia a v osmych mesiacoch Bobathova metoda. Mala bola pozadu, ale vsetko super dobehla. Keby som to vedela idem cim skor a urcite Bobatha. Je to vsetko hravou formou motivacia hrackami a efekt velky.
@emma12345 my sme zacali v troch mesiacoch prislo po mesiaci zlepsenie, lekarka povedala stacia iba masaze, kazdy den som masirovala 3-4krat denne poctivo 10-15 minut...a co sa stalo? nastalo zhorsenie, mala ma tonus vyssii ako predtym, isla som s nou k novej rehabilitacnej, na detsku rehabilitaciu v kosiciach. zaciname teraz ked ma mala 6 mesiacov a 10dni od uplneho zaciatku. zatial predpisala reflexne otacanie kedze sa otaca iba do jednej strany, potom aj troska pocvicime na lopte. je to skoda, uz sme mohli mat velky kus za sebou. a je mi tazke udrzat malu v polohe na chrbatiku, kedze vdaka hypertonusu zdviha hlavu ked lezi a sponuje nohy aj ruky, co je neziaduci efekt. v ziadnom pripade dietatko neposadzat, zbytocne nenosit. ale musim lebo ju krmim v polosede kedze mame uz prikrmy. vy ste mali opacny problem s malou, bola asi az prilis leniva kvoli hypotonusu 😢
Ahoj, my sme hypertonus nemali ale moj synovec ho mal. Viem ze chodili na rehabilitacie a poctivo cvicili, teraz ma maly 1,5 roka a je uplne v pohode, beha jak zdiveny a na kontroly uz chodia iba sporadicky. Urcite by som doporucovala cvicit a nepodcenovat to lebo to vacsinou vyplyva z neurologickych dovodov a dieta pouziva nespravne pohybove vzorce, urcite sa to vypomsti potom v neskorsom veku...