Hypermobilné dieťa

anexis
18. sep 2013

Ahoj, najde sa tu mamicka s takymto dietatom?
na ortopedii pri vysetreni plochych noh nam lekarka povedala, ze je hypermobilny....co znamena, ze je viac ohybny ako ine deti, ze ma vlastne tie šlachy take volnejsie, co na nom aj sama vidim, niekedy dokaze tak vykrutit nohy, az sa divim, ze sa mu nevyklbia
ono to v podstate nieje nejak problem, len ma zle drzanie tela,pripada mi niekedy ako handrova babika 🙂
tak rozmyslam, ci ho prihlasit na nejaky sport, alebo tanec a neviem sa rozhodnut, lebo aj ked je viac ohybny, je take sportove drevo...no mozno to je pre tu hypermobilitu vlastne
v ramci skoly budu mat kruzok counry tanec, pisu pri tom, ze sa naucia spravne chodit a drzat telo...tak uvazujem, ci ho prihlasit
rada by som uvitala nejake nazory a skusenost
dakujem

vvia
18. sep 2013

ja sama som hypermobilna. vyuzivala som to velmi rada pri gymnastike. chodila som aj tancovat.
co sa tyka kruzkov v dospelosti mi bolo povedane, ze gymnastika pre mna nebola vhodna, lebo sa tym len podporovala hypermobilita a vela veci som proste robila, pre svoju ohybnost no nespravne.
co sa tyka tanca, ten bol super, chodila som na ludovy. ucia sa tam deti spravnemu drzaniu tela, co je super!!!!
Mne povedali, ze ak by rodicia davali na mna vacsi pozor pri spravnom drzani tela vzhladam k hypermobilite, nemuselo by ma teraz vsetko boliet.
Mam skoliozu a hypermobilitu. Bolesti chrbta, krize, kolena. Vraj zle drzanie tela. 😀
uprimne mne hypermobilita ako dietatu vobec neprekazala az na to, ze som pre bolesti chrbta a kolien chodila k dr uz na stredne skole a neviem ci uz nie aj skor. Ale fungujem presne rovnako ako vsetci.
No ak ju bude mat aj moja dcera budem sa snazit rehabilitovat a urcite podporovat aj v kruzkoch ako tanec, plavanie....ak sama bude chciet.

katy1979
18. sep 2013

ahoj mam take obe deti. sport ano ale treba davat pozor aky sport. Nie vsetky su vhodne pri takychto problemoch. Starsi je tiez drevo ale chodi na plavanie. to mu neublizi a len pomoze. Treba davat pozor na sporty kde sa prilis skace.
Mna skor trapia tie ploche nohy co sa dost tazko naprava kedze kvoli hypermobilite to nie je take jednoduche.

annamm
19. sep 2013

hypermobilita je dost casta vec, len o tom vela ludi ani nevie....casto sa spaja aj s hypotoniou, t.j. ze aj svalstvo je konstitucne slabsie a ochabnutejsie a preto potom dochadza k zlemu drzaniu tela, lebo sa osove svalstvo nezapaja dostatocne....ja mam tiez takeho synceka. co je hlavne dolezite je posilnovat svalstvo, ktore zabezpecuje dobre drzanie tela, t.j. chrbtica (najma krizove svalstvo) a brucho.... to sa najlepsie zabezpeci pri roznych cviceniach na rovnovahu, kde svaly musia same pracovat, aby clovek nespadol (napl. rozne naklonene roviny, fitlopta, trampolina a tak), my s malym uz dlhsiu dobu aj posilujeme (brusaky, kliky, drepy, zdvihacky dozadu , ale vsetko s mierou) a dost mu to pomaha....ono zlepsenim tonusu sa celkovo zlepsi aj koordinacia. Tiez mame ploche nohy, ale postupne sa to trosku zlepsuje, hlavne treba cvicit ten chrbatik, aby nedoslo pocas rastu k skolioze.... a urcite, akykolvek sport je vhodny, okrem takych velmi jednostranne zatazujucich...

tamarka
15. okt 2013

Ahojte, tiež mám dcéru s hypermobilitou. Od malička som videla že je extremne ohybná. Ked mala 5 začala sama skúšať šnúru, rozštep a podobné kúsky. Začala chodiť na športovú gymnastiku, všetko bolo super do chvíle kedy sme išli na predpis vložiek na ploché nohy. Lekár ju pozrel a chrlil na mňa diagnozy. Skolioza, hrudná kyfóza, padnuté plecia, vystrčené lopatky, ochabnuté svalstvo.... Chodí aj na fitness a tancuje folklor, country a pripojila sa aj k roztlieskavačkam.... Začali sme rehabilitovať, zatiaľ nám gymnastiku nikto nezakázal ale tiež neodporučil. Viem, že z mojej dcéry vrcholový športovec nebude, ale neviem čo spraviť. Gymnastiku miluje, ale naozaj nepotrebujem mať doma v 15 poloinvalida.... 😒