Hypermobilita kĺbov 5 ročného chlapca

petruska78
7. máj 2012

Nas syn ma 5 rokov, a sami sme si vsimli ze ma nadmieru ohybne klby. Ked vystrie ruku tak ma v lakti prehnutu do obluka, ked polozi dlan na podlozku tak dokaze dat prsty do praveho uhla, sedava v tureckom sede, sedava na kolenach s tym ze chodidla ma vytocene do protismeru a tak.
mate s tym niekto skusenost? Inac syn sportuje, plava, bicykluje, beha je pohybovo aktivny ako kazde ine dieta v jeho veku. Je potreba navsteva ortopeda, aleo nejake podporne cvicenia? Upravi sa to s vekom, mame na nieco davat zvlast pozor? Dakujem za kazdu skusenost.

mata2
8. máj 2012

Aj nas milko to ma,chodime k ortopedovi...ked si chyti prsteky na nohe,tak sa mu da chodidlo pritiahnut az k predkoleniu 😅 ...2x do roka ma narok na predpis ortopedickych topanok,aj ich nosi,kedze klby na nozickach ma viac ohybne,tak aby sa mu spravne vyvyjali..
ohybnost ostatnych klbov nejak neriesime,doteraz nemal vazne urazy,ani zlomeniny
takze k ortopedovi by si asi mala chodit..

maca_p
8. máj 2012

@petruska78 mne zistili hypermobilitu v 35 rokoch na kolenach a lumbalnej casti chrbtice. nikto to nikdy neriesil, bola som dobra v upolovych sportoch, ale veru chrbtica ma pobolieva cim dalej tym viac. k ortopedovi nechodim.
skus konzultaciu u ortopeda.

jamaat
8. máj 2012

@maca_p Hypermobilita chrbtice býva spojená s vysunutím platničky.

petusko
9. máj 2012

@petruska78 nas starsi syn ma hypermobilitu od narodenia.
Nanestastie sme uz pocitili aj dosledky, ako ani nie trojrocny mal vyklbeny laket ☹
Nic specialne s nim necvicime, len pri kazdom pade hned kontrolujem, ci klbiky drzia v jamkach 😅
K ortopedovi chodime kvoli vysokemu stupnu plochonozia, ten nejak nevenuje pozornost hypermobilite 😒

babulina
9. máj 2012

@petruska78 - hypermobilita nie je diagnoza len popis stavu, ja, moj manzel sme hypermobilni a aj nase deti su pravdepodobne asi urcite hypermobilne - ideme si to nechat este potrvdit ortopedom, ale uz z viacerych stran trenerov a pediatricky uz sme tuto dg poculi, a aj ich ohybnost tomu nasvedcuje , najlepsie "diagnostikovanie" je okolo 3-4roku, odporuca sa cvicenie na nerovnych povrchoch - kde sa musi balansovat a viem ze aj skoky na trampoline su vhodne

bodka70
9. máj 2012

@petruska78 aj naša dcérka má hypermobilitu kĺbov, hlavne členkových, u detí je zvýšená pohyblivosť kĺbov prirodzená, samozrejme do určitej hranice, hypermobilita ako taká nebolí a nie je chorobou, v staršom veku však môže byť príčinou zvýšenej bolestivosti chrbtice a je aj väčšie riziko vykĺbenia.

odporúčajú sa pre deti silové typy športu, ktoré podporujú svalstvo ako oporu kĺbov (beh, bicykel, korčule, plávanie (ale nie motýlik), balančné športy.. Neodporúčajú sa športy, ktoré podporujú zvyšovanie rozsahu pohybu kĺbov - balet, akrobacie, športová gymnastika....
pre istotu by som k ortópédovi zašla 😉

bettyb
1. mar 2017

My sa tým dosť trápime, hlavne v noci. Syn sa od malička budí na silné bolesti kolien, všetko sme vyskúšali, no nič nezaberá a často musí brať aj sirup proti bolesti. Teraz má 4 roky. Boli sme u ortopéda aj u neurológa. Hovorili, že treba posilniť svalstvo, no ako, keď po dlhšej prechádzke, alebo keď sme na ihrisku hneď máme bezsennú noc. Chodíme aj plávať, no ide to pomaly. Cca. 2 x do týždňa to má. Podľa mňa je to dosť často. Kupujem mu všetky možné vitamíny a doplnky, no asi budeme musieť len čakať, aby z toho vyrástol. Biolampa trochu pomáha, ale len dočasne. Robím mu aj masáže.

abe1
24. mar 2017

Skúšali ste rehabilitáciu? Ako ,,podpornú" terapiu k ostatnej ,,detskej" fyzickej aktivite?
Keď je hypermobilita, tak treba posilniť svalstvo, preto sa aj odporúčajú silové športy.
Rehabilitácia je na to vhodná, také to kondičné cvičenie.
Nikto Vám neodporučil aspoň rehabilitáciu vyskúšať? Podľa môjho názoru nič nepokazíte, keď vyskúšate, akurát Vám môžu pomôcť, príp. správne naviesť (čo by ešte mohlo pomôcť).

bettyb
24. mar 2017

Nikto neodporúčal, ale aj ja som už na to myslela. Musela som ho ale znovu prihlásiť k ortopédovy, lebo len ten môže vypísať rehabilitáciu. Povedali, keď som tam volala. Tento týždeň sme mali 2x bezsennú noc. V máji máme termín. Ďakujem za radu.

abe1
24. mar 2017

A nechcete vyskúšať napr. Rehabfit ? Tam sa stačí objednať, nejdu cez lekára, netreba tam výmenný lístok, hneď sa dostanete k fyzioterapeutovi, viete to s ním aspoň skonzultovať,
do mája je ďaleko (viem, že lepší termín nezoženiete, ale o 2 mesiace podrastiete), ta
rehabilitácia/konzultácia nie je drahá, majú to 12 € za 30 minút a podľa mňa to
stojí za to, tie dva mesiace môžete už niečo riešiť, ak bude treba. Ja som tam bola viackrát (aj konzultovať, aj cvičiť) so synom, a som veľmi spokojná. K ortopédovi chodíme na kontrolu 2xročne, ale sem prídem skonzultovať, čo a ako ďalej, navedú ma čo robiť, príp.vyskúšať. Príde mi to ako lepšie riešenie, než čakať na termíny u doktorov a v nemocnič.zar. to nestojí za veľa...

simca06022011
24. mar 2017

ja mam hypermobilne vsetky klby, vsade.. problem to byt nemusi, ale vyhybajte sa sportom ktore to este zhorsuju, treba posilnovat svaly, nakolko taketo klby maju podla mojich skusenosti (neviem si sa to da generalizovat) tentdenciu k roznym anomaliam ako su vyrastky, zapaly atd. Problem mat nemusi cely zivot a aj moze, napr. ak by prestal sportovat, tie klby nema co drzat. Svaly musia byt ok. JA osobne by som s tym k ortopedovi isla,alebo sa poradila s detskou lekarkou, ci treba, ci je vsetko ako ma byt, nie su nejake ine problemy, napr. s chrbticou atd. A fyzioterapeut je vzdy dobry napad :D Mne pomohol viac ako lekarka a jej rehabiltacie a hluposti...
At eraz pozeram ze stara tema :DDD