Hučanie a škvŕkanie v brušku sprevádzané bolesťou u bábätka

zcajko
5. jún 2015

Dobry den
Viete mi niekto poradit? Moja 2 mes dcerka, plne kojena, ma strasne bolesti bruska. Ano viem co je kolika ale bojim sa, ze toto kolika nie je, resp co by to mohlo byt? Dcerke strasne huci po crievkach, ako skvrkanie a prelievajuca sa voda. Zakazdym ked pocut, dost silno, tento zvuk tak sa ona chudatko zvija od bolesti a strasne place. To sa odohrava niekolko krat za den, rano, na obed, poobede, vecer a uz aj v noci sa na to budi. Hrozne ju to boli. Viem, ze kolika trva niekolko hodin v urcitu dobu dna... Ale cely den??? Skusila som vsetky dostupne mediciny, masticky, masaze, teplo, nosenie v satke, upravu mojej stravy atd...
Lekar, zijem v UK, ma odbil, ze je to kolika, bez toho aby ju nejak vysetril...
Prosim poradte ak mate skusenost.
Plienky ma mokre a stolicu taku aku ma mat, asi tak tax za 3 dni... Teploty nema ani ziadne ine priznaky niecoho...
Dakujem

katkasofi
5. jún 2015

Aj moja to mala, pri pití mlieka. Prešlo to samé pred pár týždňami. Keď dosiahla cca 3 mesiace. Ja som to s dr neriešila. Popestovala som ju a upokojila. Tiež nič nepomáhalo...😉

zcajko
autor
5. jún 2015

Ved aj ja ju pestujem a nosim na ruckach... Len sa bojim, ci je to ok... Ci jej nieco nie je... Mala to ma co pije ci nie... Ked sa ju snazim upokojit prsnikom tak sa odtahuje a ani nahodou, zeby sa napila... :(

maslenka47
5. jún 2015

@zcajko U takychto deti je normalne pocut skvrkanie a prelievanie v bruchu. Ale nemalo by to byt sprevadzane bolestou.

Doktor ma najskor pravdu - kolika, mozno aj v kombinacii s refluxom. Na takomto malom dietati ti stejne vela nevysetri, zrejme aj u nas by doktor stanovil diagnozu len na zaklade popisu priznakov. Na tvojom mieste by som prestala robit s dietatom "pokusy". Vylucila by som vsetky "mediciny", nosenie, kojdanie a ine natriasanie (zhorsuje to reflux). Skus v postielke trochu naklonit matrac, aby mala hlavu vyssie ako brucho a len pockat, kym to prejde.

maslenka47
5. jún 2015

@zcajko este ma napadlo, ako su na tom vetry?

A inak s tym ukludnovanim prsnikom.. ty by si asi tiez nemala zaujem o jedlo, keby ta neposluchalo brucho. Skus si len sadnut, opriet malu o rameno a hladkat po chrbte.

zcajko
autor
5. jún 2015

Postielku ma vyvysenu pod hlavickou, nerobim s nou pokusy, len som sa snazila pomoct aby nemala bolesti. Takze ako kazdy iny som skusila infacol, a masirovala brusko a prikladala teply vankusik s ceresnovymi kostkami... Asi ako kazda matka, ktora sa snazi pomoct... Ma vyslovene bolesti ked jej skrka po tych crievkach...
Teraz ju len nosim na rukach a drzim, ked to na nu pride, lebo ked ju necham lezat tak krici este viac...
Prdiky sem tam ma pri tom kriku, ale nie vela...

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko nam velmi pomahala poloha "tiger a strome" skuste aj to 🙂 a ked si sadnes a nechas ju spinkat na pleci? Aj tak sa zobudi na bolesti? 🙂

zcajko
autor
5. jún 2015

Ked spinka na mne tak sa budi menej na bolesti. No ale cely den ju mat na rukach je nemozne. Mam este starsiu dceru a domacnost a to by som nic neurobila. A v satke nechce byt, iba vynimocne...skor na rukach. Ked vsak pride velke skrkanie nepomaha vobec nic a place ako by ste ju so ziletkami rezali :( no hrozne. Srdce mi trha ked ju tak vidim a neviem pomoct :(

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko skus toho tigra. Mne takto mala po chvilke vzdy zaspala 🙂

zcajko
autor
5. jún 2015

Urcite skusim! Dakujem

zcajko
autor
5. jún 2015

Ak ma este niekto podobnu skusenost, tak sa prosim podelte... Kazda skusenost alebo rada pomoze. Dakujem
Dnes od polnoci mala kazde dve hodinky takto place, a vzdy jej zacne najprv hucat v brusku a hned nato rev. Teraz naposledy o 10.00 ju bolelo...

bibistec
5. jún 2015

no akože nechápem odpoveď že lekár s tým nič neurobí. Tak akože nás riešili, na gastre a pod. Možno to kolika je a možno nie veď ak máš staršie dieťa vidíš rozdiel či je to horšie alebo také ako pri staršej? Skús probiotiká ( u nás je výborná bio gaia) poradia v lekárni ale nič čo obsahuje bielkovinu kravského mlieka ako kolostrum a pod. Môže to byť aj laktózová intolerancia vtedy sa kvapkajú kvapky pred papaním ak kojíš ak by si dávala umelé mlieko to je o inom tam sú špeci mlieka, môže tiež reagovať na tvoju stravu. Skús vylúčiť všetko mliečne ( mlieko je všade) alebo lepok, zachádzam do extrému lebo my sme tiež riešili a mali sme takéto problémy až extrémne a tiež sme boli za exotov kým nás nevyšetrili. Sleduj svoju stravu na čokoľvek môže reagovať a potom ten reflux tak skús vyvýšiť tú postieľku. AS ozaj asi vieš ale pre istotu nedávaj ju ľahnúť hneď po napapaní. Držím palce

zcajko
autor
5. jún 2015

Bio gaia sme vybrali, nepomahaju... Skusali sme aj ColiPrev co je vlastne enzym, ktr pomaha vstrebavat laktozu. Co sa tyka refluxu, tak dodrziavam vsetko, spinka na vyvysenom, po kojeni pol hodku nedavam lahnut malu... Ja som vylucila vsetko mliecne a nejem nic co nafukuje alebo by mohlo... V nedelu som bola s malou na pohotovosti, tak som tam stravila 4 hodiny a vsetko co zrobili bolo, ze jej merali tlak, pulz, otestovali krv na cukor a prezreli hmatom. A povedali, ze mam ist za gp, ze oni by ju museli dlhsie pozorovat aby na nieco prisli. Tak sme potom boli u gp, coz je obvodny lekar, a ta ma s uskrnom poslala domov, ze dieta je kojene a ma preto to najlepsie co moze mat, materske mlieko a ze je to urcite kolika, a mam to 'pretepiet'! Malu ani nepozrela, len jej jednou rukou chytila a stlacila brusko... Tiez som chcela aby nas niekde poslala na odb vysetrenie sle uplne ma odbila s uskrnom, ze 'zas nejaka trapna matka co robi paniku z koliky'! No len neviem ci koliky trvaju pocas celeho dna i noci!
So starsou dcerou neviem porovnat, kedze s nou som ziadne zdravotne probl nemala a ani doteraz nemam a uz bude mat 4. Tak preto sa pytam na nazory mamiciek z sk.

lilimoni
5. jún 2015

Znie to mozno sialene ale zvladnes jednodnovu hladovku? Ze by si len vodu pila. Ja som takto prisla na to, ze malej vadi suchar 🙄 a chlebik nevadil 🙄

zcajko
autor
5. jún 2015

Urcite ano, ja uz urobim hocico len aby som ju zbavila tych bolesti. Skusim teda zajtra jeden den ostat na vode a uvidim ci bude lepsie... Ak teda jeden den staci lebo viac si kvoli tvorbe mliecka asi nemozem dovolit...
A vam prisli na nieco na gastre???

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko ja som mala vtedy prvu neprehucanu noc, tak som vedela, ze nieco co jedavam robi pruser 😠 ak bude plackat, tak je problem nie v strave ale s jej travenim a ruka do ohna, ze reflux. Na to nasa doktorka dava z lekarne dajaky prasok, co sa riedi na lyzicke s mm a to jej pocas kojenia das a malo by to pomoct 🙂

belasy_motylik
5. jún 2015

@zcajko napíšem ti správu do IP večer, ideme teraz von, ak by som zabudla, tak sa mi ozvi, mali sme to isté a škoda, že mne niekto vtedy neporadil

zcajko
autor
5. jún 2015

Myslela som, ze reflux je vtedy ak dieta vela grcka. To hucanie po crievkach a bolest moze byt reflux?

zcajko
autor
5. jún 2015

@belasy_motylik dakujem pekne 🙂

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko ano aj sesterkin syn mal reflux a nikdy negrckal 😖 jemu ked lezal sa odgrglo mliecko len do krku, co aj prehltol a ta kyselina ho asi palila a reval ako tur chudak. A co mala dcerku, ta reflux nemala a grcala kade chodila 🙄 och tie nase deturence 😖 a mojej robili sono a povedali, ze zvierac krasne uzatvoreny, neviem preco vanmnevedeli spravit sono 😠

zcajko
autor
5. jún 2015

Lebo tu v uk su obvodni lekari strasni! Jedine co vedia je predpisat paracetamol a ked si chora, tak sa ta opytaju ci mas internet aby si si precitala sposob liecby! A to nesrandujem! Uz som z toho na nervy tu! Nastastie ideme na SK o dva tyzdne tak hned pojdem k nasej pediatricke... Len som chcela do vtedy malej pomoct :( Najhorsie, ze tie male babatka nam nevedia povedat co ich boli :(

veriiii
5. jún 2015

@zcajko hucanie a skvrkanie je znakom nadmernej plynatosti...otazka je,ci ju nesposobuje nejaka intolerancia..kolika je trosicku ina..to hucanie ma kedy, pocas kojenia(normalna vec),po kojeni?moze ist aj o nejaku intoleranciu..napr nieoc co papas a prejde do mlieka..alebo o laktozovu intoleranciou..ale vsetko zavisi aj od inych priznakov-farba, konzistencia stolice, ako pribera atd..stolica raz za 3 dni-kedy sa takto zmenila?..keby bola o nieco starsia, napr u 3-4 mes sa moze aj zo dna na den zredukovat bez toho aby im sposobovala obtiaze...niekdy pri intoleranciach dieta zapeka..ale vacsinou prehana.ma aj ine priznaky?ako pribera?akej farby je stolica(ma byt horcicovozlkastej,alebo ako prazenica a skor tekutejsia)
na tu plynatost si skusala napr infacol colic drops?je to ako sab simplex..

veriiii
5. jún 2015

@zcajko byva aj skryty reflux a vtedy dietako negrcka.ale- stale mas pritomne aj priznaky normalneho refluxu;; babatko je nespokojne pri- po pani,niektore odmietaju papat..prehybanie sa do obluku, preferovanie zvyslej polohy..pisala si do skupiny Velka Britania?je tam niekolko mamicek,co by ti vedeli poradit,ako postupuvat s UK doktormi,resp privatne si davali robit testy....

veriiii
5. jún 2015

@zcajko a este,ako ste na tom s odgrgavanim po papani?

zcajko
autor
5. jún 2015

Infacol nam nezabera, aj dalsie dva druhy kvapiek proti kolike ale nezabrali... Stolicu mavala kazdy den, teraz iz asi 2.tyzden ma len raz za 3-4 dni. Ale farba je zlta a konzistencia prazenickova. Stravu som nezmenila, skor viac obmedzila od kedy ma tie bolesti a hucanie v crievkach...pribera mi menej ako predtym. Do 6.tyzdna priberala 300-350g a od 6.tyzdna do 9. mi pribera len 100-150g tyzdenne...

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko do pol roka by mala mat dvojnasobok porodnej hmotnosti 🙂 skusila si ju dat odgrgnut viac krat pocas kojenia? 🙂

zcajko
autor
5. jún 2015

Odgrgujeme pocas aj po kojeni...

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko kurnajs ono je fakt fasa radit do anglicka, kde lekari na to seru 😠 mate tam aspon laktacne poradkine? Mozno zmena polohy pri kojeni by trosku pomohla 🙂

zcajko
autor
5. jún 2015

Neviem o laktacnych poradkyniach... Viem, ze nie su dostupne v ramci gp a nemocnice, asi len sukromne pohladat... Vidim to tak, ze budem musiet vydrzat do prichodu na sk a ist rovno k pediatricke... Rovno z letiska asi...

lilimoni
5. jún 2015

@zcajko kedy mate planovany let? 🙂

zcajko
autor
5. jún 2015

17.juna ideme domov