Syn, 12 ročný, mi včera ukázal, že má hrčku ako prechádza krk už do chrbta, na ľavej strane. Tvrdí, že to tam má už dlhšie a že sa bál, že pôjdeme k doktorovi. Je tvrdšia, veľká asi 1 cm, trošku sa pohybuje, nebolí ho, iba pri stlačení. Uzlina to asi nieje, lebo je to už v tej časti kde je sval. Som vystrašená čo to môže byť, nemáte s niečim podobným skúsenosť?
@cammille ten lipom treba pozorovat. Mne tiez tvrdili, to nic to nic...po par rokoch "to nic to nic" som si to chcela dat vybrat...na sone to malo cca uz4 cm...po otvoreni 10*12 cm! bolo to natlacene pod lopatkou. Takze fakt pozor na to neni to "len lipom", je to lepsie cim prv dat prec ak sa da
@kaluzka neni to v strede ako je stavec C7? ten ma taky vyrastok
@pink_lady mrzi ma, ze si mala s tym problem... ano, kazdy mame svoje skusenosti😊 ako hovorim, ja som ako dieta mala tiez a samo to zmizlo asi do roka, moj manzel ich ma tiez viacero uz dlho dlho, nema s tym ziadny problem, a kedze aj lekar nam povedal, ze je to ok, tak to tak aj beriem, ze je to ok😊 ak by zacal rast alebo bol nejaky problem, tak jasne, zas to budeme riesit. Ale takto...aj lipom moze spravit problem, ako rovnako uplne vsetko...vsetko moze byt aj vazna vec, aj banalita😊
Ja som mala presne to isté na tom mieste. Zmizlo samé od seba.
@kaluzka moj tiez hovoril, ze asi mesiac to tam ma, ale takisto si myslim, ze to mohli byt kludne aj 2 mesiace alebo aj 2 tyzdne...vsimli sme si to presne v nedelu pred 2 tyzdnami, mal sortky a ako kracal pred nami, tak sme si vsimli, ze tam cosi ma..a presne ako tvoj, aj moj to ma trochu "fialove", najprv som sa zlakla, ze krcova zila🙊, lebo to ma presne na takom mieste...ale kedze je to tvrde a pohyblive, to som vylucila, tak som si myslela, ze mozno sa niekde udrel, ma tam modrinku a pod nou zrazeninu, to sa stava...no ale tiez mi to nedalo, tak som hned na druhy den volala pediatricke, ta mas odporucila chirurgovi, a ten nasledne na sono, nastastie do tyzdna bolo vsetko vybavene😊 urcite s tym chodte a budes kludnejsia😊
@cammille tak a už sme doma od lekára, na sone povedali, že je to tukového charakteru s kalcifikátmi a jedna lekárka povedala, že je to buď ateróm alebo pilomatrixóm. Kázala, že to máme sledovať, že sa môže tiež aj zapáliť tak sme išli ešte ku našemu dobrému chirurgovi a ten povedal, že toto samé nezmizne, že to môže prasknúť a vyliať sa a môže sa vytvoriť absces, tak mu to ihneď v lokálnej anestéze vybral. Bol to pilomatrixóm. Je to upchatá tuková žliazka a v nej sa ukladá rôzne tkanivo, vyzeralo to nepekne. Tak dúfam že budeme v poriadku 😇
@kaluzka ahoj,prepáč že ruším .len by som sa chcela poradiť .nás 3,5rocny syn má dve hrčky na hlave,boli sme na chirurgii tak ten doktor bol otrasný ,povedľa že to budu asi tukové hrčky že ani nič nebude pisat ,že je to zbytočne .dn s idem na neurológiu lebo mal v septembri uraz a tie hrčky mu vyšli hneď potom .či to súvisí stým ,a určite nás pošle na chirurgiu zas ,ale tu u nás nenájdem dobrého chirurgia.vedela by si mi poradiť cdetskeho chirurga ?ďakujem veľmi pekne
@veronika1290 neviem odkiaľ ste, my máme v Malackách skvelého chirurga MUDr. Haramia, ten to synovi hneď vybral bez strachu a bolesti len v lokálke. Na Kramároch to chceli sledovať a že v narkóze by mu to vybrali. Náš pán doktor to chytil, prehmatal, povedal čo to je, že to samé určite nezmizne a rozbor to iba potvrdil. Veľa šťastia a zdravia Vám prajem.
@kaluzka a predtým ste boli aj na usg ?lebo už to riešime s neurologickou,včera bol malý na RTG a oni nám odporučili ešte usg
@veronika1290 áno boli sme predtým aj na usg na Kramároch
@kaluzka ďakujem.uz sme boli na usg v piatok.vyzeta to tak že sú to uzliny
ja som to mala tiež na hrudniku a teraz v stredu my vybrali tukovu hrčku lipom1x3cm mala som to rok spozorovanu a bolo ich viacej nie len leden ako vyzeral hrčka.
Ak je pohybliva, tak to moze byt kludne tukova hrcka. My sme prave pred par dnami boli s nasim 11rocnym na sone, lebo sa mu takato pohybliva hrcka spravila vzadu na lytku. Ale teda je to len lipom😊 pre svoj pokoj, ak to nezmizne, to dajte vysetrit, ale velmi pravdepodobne je to cosi neskodne😊