Hospitalizacia v NÚDCH s 8-týždňovým bábätkom

6. apr 2024

Ahojte,

o par dni budem spolu s 8-tyzdnovou dcerkou hospitalizovana v NÚDCH v Bratislave kvoli vysetreniam. Chcem sa opytat, ake to tam je pri hospitalizacii s malym babatkom? Mozem byt s nim na izbe ? Maju tam k dispozicii aj monitory dychu? Aky je personal ?

dominikal94
6. apr 2024

Ja som bola s 6 týždňovou v roku 2022. Normálne sme boli spolu na izbe. Mala som aj normálnu postel cely čas. Akurát tam nie je žiadne súkromie na izbe keďže sú všetky presklenené. Monitor dychu sme nemali ale mala na nohe prístroj čo jej monitoroval saturáciu čiže to plnilo ako keby aj funkciu monitoru dychu. Jedlo pre doprovod si trebalo riešiť vo vlastnej réžii. Dalo sa doplatiť za stravu ale trebalo by chodiť jesť mimo oddelenie bez dieťaťa samozrejme, a nemal by ho tam kto postrážiť. Personál bol ale milý. Akurát jedna sestrička bola menej príjemná ale to sa asi vsade taká nájde. A treba sa aj pripraviť keďže je to univerzitná nemocnica tak cez týždeň tam behajú aj medici

autor
6. apr 2024

@dominikal94 dakujem za info a prosim s akou diagnozou ste tam boli ked mala to monitorovacie zariadenie na nohe ? Alebo to davaju standardne ? A na izbe ste boli sami alebo aj s inymi matkami a babatkami ?

autor
6. apr 2024

A este ma zaujimalo, na vysetrenia chodili lekari dcerku brat? Alebo vam ich robili na izbe ?

dominikal94
6. apr 2024

My sme tam boli poslaní z pohotovosti lebo mala bakteriálnu infekciu a vysoké CRP tak potrebovala infúziu. Na nohe to mala len tak preventívne aby sa to monitorovalo. Na izbe sme boli sami ale vtedy tam nebolo veľa ľudí. Ale izby sú štandardne dvojlozkove. Na nejaké špeciálne vyšetrenia napríklad sono a ORL som snou musela ísť priamo do konkrétnych ambulancii. Na presun vam požičajú kocik a vysvetlia kam máte ísť. Mna raz aj medik odprevádzal na vyšetrenie. Ešte neviem či kojite alebo dávate UM. Ak UM tak to vam tam zarobia oni a budú nosiť v istých časových intervaloch.

autor
6. apr 2024

@dominikal94 dakujem velmi pekne. Davam prevazne UM, treba si asi doniest svoje vsak ? Konecne sme nasli take co jej vyhovuje, tak nerada by som aby jej davali ine. Takze celkovy “zazitok” z nemocnice hodnotite pozitivne ? Podla toho, co pisete, to znie fajn.

dominikal94
6. apr 2024

Pýtali sa aké pije mlieko a kolko fliaš vypije a koľko ml. Keď je to take čo majú tak netreba nosiť a keď ho nemajú treba priniesť zatvorené balenie. Následne ho potom oni zarábali niekde mimo oddelenia a nosili do chladničky na oddelenie. Napríklad ráno o 6 priniesli dve fľaše, potom na obed ďalšie dve a večer ďalšie čo museli vydržať do rana a takto dookola. Na izbe som mala ohrievačku fliaš kde som zohrievala. Fľašu treba ale vlastnú lebo oni to nosili iba v takých sklenených bez cumla. Takto to teda aspoň bolo keď sme boli my. Celkovo áno, na to že to je nemocnica tak sa to da zvládnuť. Aj izby a kúpeľňa sú čisté a v dobrom stave. Mne teda akurát prekážalo toto, že som si nemohla sama spraviť mlieko kedy som potrebovala ale prispôsobovať to tým časom keďže take malé babo nepapa ešte úplne pravidelne.

toso2007
6. apr 2024

Um sa pripravuje na Oddelení liečebnej výživy pre novorodencov a dojčatá, štandard je že sa kŕmia detičky každé tri hodiny, pre stravu chodia z oddelení 3 krát, ale je to na tebe, keď povieš že bábo papa každé dve hodiny, tak ti za deň príde 12 fliaš. Napíš, ale mlieko dávaš a ja ti poviem, či si ho musíš priniesť.Niektore už môžu objednať z lekárne, no to sú už špeciálne.

autor
6. apr 2024

@dominikal94 aha no tak to je cudne aj podla mna, presne aj ja nad tymto rozmyslam ze ked bude spinkat ju mam budit na papanie ? Celkovo nam zle spinka takze sme radi ked buva a urcite nam nenapadne ju budit na papanie. A neda sa na izbu doniest kanvica a tam zarabat mlieko ? Ked hovorite ze ste mali na izbe ohrievac flias. Pokial viem tak pripravene UM by sa malo spotrebovat do hodiny, nasa ma citlivy zaludok a reflux tak sa snazime dodrziavat vsetky opatrenia aby sme jej ten zaludok zatazili co najmenej.
A WC a sprcha asi su len na chodbe vsak ? Prepacte ze sa tak vypytujem len za poslednych 15 rokov som bola hospitalizovana len v Boroch takze neviem ako to chodi v klasickych nemocniciach 😂

toso2007
6. apr 2024

Mlieko budeš mať v chladničke a zoberieš keď bude chcieť papať, budiť nemusíš. V nemocnici sa mlieko pasterizuje, to sú predpísané hygienické štandardy.

dominikal94
7. apr 2024

No odporúčam určite radšej si vypýtať o fľašu alebo dve na viac ako pije štandardne. Lebo mne keďže vtedy bola aj chorá tak pila to mlieko úplne inak ako doma. A ako pisala pani oni to mlieko pasterizuju a vraveli vtedy myslím že vydrží 24 hod v chladničke ale to si už nie som istá. Áno wc a sprcha sú spoločne. Ale pre babo je na izbe vana na okupanie.

autor
16. apr 2024

@dominikal94 dakujem Vam velmi pekne za zodpovedanie vsetkych mojich otazok, ste velmi mila. Mozem sa este opytat, co sa stravy pre doprovod tyka, ako ste to riesili ? Mam si doniest so sebou alebo da sa vybehnut niekde do bufetu vramci oddelenia, resp kupit nieco v automate ? Kludne tych par dni vydrzim na bagete, len ci sa to da niekde kupit tak, aby som neodchadzala od babatka.

autor
16. apr 2024

@toso2007 dcerka pije Bebu Comfort.

toso2007
16. apr 2024

Ahoj, Bebu Comfort 1,2,3 máme, takže s tým si starosti robiť nemusíš.

toso2007
16. apr 2024

V nemocnici sú dva bufety, dá sa kúpiť aj teplé jedlo a aj pár automatov s bagetami.

autor
16. apr 2024

@toso2007 super dakujem.

autor
16. apr 2024

@toso2007 ale tak ked mam male babo a nechcem ho nechat same na izbe, tak asi nemozem odist mimo oddelenia nie ?

dominikal94
16. apr 2024

Mne doniesol manžel jedlo. Nechodila som mimo oddelenie keďže dieťa musí ostať na izbe. Ale zas keď vam bude spat tak kľudne môžte vybehnúť rýchlo do bufetu niečo kúpiť.