Maminy, taká divná otázka, ale syn je prvýkrát chorý. Vo štvrtok začali horúčky, ale také naozaj aj nad 39 alebo aj 39,5. V piatok sme nabehli k doktorke a vlastne teraz je víkend, už štvrtý deň má horúčky a jediná rada doktorky je zrážať, zrážať. Zajtra máme prísť na kontrolu. Viete, ja som možno neskúsená, ale prečo sa to takto robí, ved som mu za ten čas podávala už asi 12x buď Panadol sirup alebo Nurofen čípky. To sa takto bežne rieši, že sa čaká niekoľko dní a až potom dajú nejaké riadne lieky? A druhá otázka - najpresnejšie je merať teplotu v zadočku, ale občas mám pocit, že však to už je moc toľkokrát mu tam dávať teplomer. Snažíme sa to kombinovať aj s pazuchou, ale niekedy fakt potrebujeme vedieť presne a príde mi blbé furt mu niečo dávať do zadočku, je z toho veľmi nervózny.
@danulicek ďakujem ti moc za vysvetlenie tých liekov, vravím, je to jeho prvá choroba a ja som z toho zmätená.
@janapeterjana skus kúpiť bezkontaktny teplomer alebo na čelo, takto mu zmeraš teplotu aj v spánku a nemusíš ho znervózňovať. A lekárka nerobila žiadne testy? Vytery atď? Ono podľa výsledkov by mala nasadiť lieky, pripadne antibiotika. No keď ma stále rovnakú teplotu a nejde ti zbyt, išla by som na pohotovost. Aj keď ako dávaš Nurofen ? Nedávaj podľa krabičky 2,5 ml , ale ako keby polovicu z váhy. Pr ak ma dieťatko 10kg, tak das 5ml. Takto mi to vysvetlili v nemocnici
@lenuska9999 teplota sa liekmi vždy zrazí dole a o 6-8 hodín znovu stúpa a takto dokolečka. Robili mu aj CRP, aj moč, aj zo zadočku, ale všetko negatívne.
@janapeterjana ak mal robené CRP aj moč a má len vysoké teploty tak to bude volaky vírus, 6.choroba alebo niečo podobné. Bohužiaľ je to tak, že len tu teplotu zrážať, ak ho nechceš cpat liekmi tak zábaly, studené obklady alebo vlažná sprcha, o tom si niečo naštuduj ako sa to správe robí. A ešte k tej vysokej teplote, dávaj si bacha aby sa neťahala k 39, hrozia febrilne kŕče a to nechceš zažiť...
@nikpa áno, vďaka, mám to naštudované, robíme čo môžeme, ale už som z toho asi ja unavená, preto tak divne reagujem
Ahoj, chápem, že choroba dieťatka je stresujúca, ale možno sa ja opýtam hlúpo - prečo potrebujete vedieť teplotu niekedy presne? Ja som v zadočku nemerala napríklad asi nikdy a to sme si prešli ozaj hocijakými detskými chorobami. Dôležité je, že teplota po podaní lieku klesne.
Ale k tvojej prvej otázke - podľa mňa je to preto, že ak má dieťa len teploty, ťažko určiť diagnózu. Mnoho chorôb začína práve teplotou a po troch dňoch sa zvyčajne vyjasní, o čo ide. A či je vôbec potrebné zaťažovať organizmus ďalšími liekmi. Väčšinou sú to piata či šiesta choroba, kde sa ti dieťa po troch či štyroch dňoch vyhádže a teploty ustúpia. Je to infekčná choroba, takže vtedy je najlepšie ostať ozaj len doma a prakticky žiadne lieky okrem spomenutého Nurofenu a Panadolu nie sú potrebné. Možno sa vyjadrí aj nejaká pani doktorka alebo sestrička, ja som laik, ale ako mama dvoch detí mám takúto skúsenosť.