Ahojte, čo sa dá používať na horúčku u novorodenca? Chcem byť pripravená keby do 3mesiaca mal malý horúčku že čo mu môžem dať. Dá sa dať polovicu čípok nurofen? Alebo nejaký sirup? Dakujem za info
@viktoria021202 telo na telo, a u novorodenca treba vždy informovať lekára.
Nurofen sa smie dávať až od 3 mesiacov, takže nie, nemôžeš. A vždy, keď aj bude väčší, sa začína s paralenom, nurofen nechávaš na stavy, keď paralen zaberie nedostatočne. Ale ako písali vyššie, keby bábätko malo prvé mesiace horúčku, tak treba vždy konzultovať s lekárom, tak malé dieťa sa veľmi ľahko dehydratuje.
Ináč okrem liekov u nás sa osvedčili aj fyzikálne metódy - miestnosť dobre vyvetrať, nech je trocha chladnejšie, dieťa nechať len v tenkom priedusnom oblečení, nezakrývať, a kúp si macikovu náplasť na čelo (rozstrihnes to na 2 časti pozdĺžne a nalepí na cielko.... Využiješ aj po očkovaní, nám vždy s tým zalepia miesto vpichu ešte na ambulancii, aby miesto nebolelo, neopuchlo). A ešte kojenie, po kojeni tá teplota vždy trocha klesne o pár desiatok stupňov.
Tieto metódy mi odporúčala kamoška pediatricka a zatiaľ vždy pomohli aspoň vydržať do tých 6hodin do ďalšej dávky paralenu, aby som nemusela dávať nurofen po 4hod.
nurofen je svinstvo. Na Slovensku sa bezne pouziva ale v zahranici nie, maximalne pod dozorom lekara a uz vobec nie u tak maleho dietata. Teplota u takeho malickeho babatka je vzdy smer konzultacia. Prva reakcia je vyzliect, telo na telo, ci nejde o prehriatie. Ak neklesne do 1/2h lekar. Mne mal drobec teplotu v necelom mesiaci a skoncilo to hospitalizaciou. Do toho cca mesiaca -6 t moze iste o nejake nasledky z porodu, ja uz si presne nepamatam co. A este k tomu nurofenu, starsie dieta malo febrilne krce, viackrat sme skoncili v nemocnici, napriek tomu Nurofen nedali.
@bolarazjedna "A ešte kojenie, po kojeni tá teplota vždy trocha klesne o pár desiatok stupňov."
Snad si myslela desatin stupna, nie v zlom, len mi to udrelo do oci 😊
@cookie29 prosim Ta, nezavadzaj, ake svinstvo...Paracetamol ma tiez svoje rizika a napriklad po ockovani by sa nemal vobec davat.
My sme dcerku ako 2 mesacnu krstili a po oslave nam maly 2 rocny dostal covid, tak som zistovala, ako to je a v lekarni mi poradili podla vahy, ze treba dat na polovicu ten cipok, ale samozrejme sa poradit s pediatrom najprv. Nastastie dcerka neochorela. Ja som mala v zalohe doma Nurofen cipky, keby nieco.
A odsavacku na sopliky.
@nevenka nezavadzam len uvadzam fakt, ze na Slovensku sa nurofen (ucinna latka Ibuprofen) pouziva bezne a casto je uprednostnovany pred paracetamolom :( a v mnohych zahranicnych krajinach sa NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) detom neodporucaju a ak ano, len v nevyhnutnych pripadoch a pod lekarskym dozorom. Mozes mi povedat v com zavadzam?
@nevenka áno, samozrejme, desatín 😃
S novorodencom alebo babatkom do 3m ides na pohotovost alebo k pediatrovi! Tam dostane tu polku paralenoveho capika 🙊
@viktoria021202 do 3 mesiacov sa nedava nic svojvolne. Kazdy liek ma byt oddiskutovany s pediatrom a aj nim predpisany. Cize ti netreba nic, maximalne odsavacku na sopliky.