Horúčka u novorodenca

viktoria021202
15. feb 2024

Ahojte, čo sa dá používať na horúčku u novorodenca? Chcem byť pripravená keby do 3mesiaca mal malý horúčku že čo mu môžem dať. Dá sa dať polovicu čípok nurofen? Alebo nejaký sirup? Dakujem za info

vevesh
15. feb 2024

@viktoria021202 do 3 mesiacov sa nedava nic svojvolne. Kazdy liek ma byt oddiskutovany s pediatrom a aj nim predpisany. Cize ti netreba nic, maximalne odsavacku na sopliky.

gabriela2952
16. feb 2024

@viktoria021202 telo na telo, a u novorodenca treba vždy informovať lekára.

bolarazjedna
16. feb 2024

Nurofen sa smie dávať až od 3 mesiacov, takže nie, nemôžeš. A vždy, keď aj bude väčší, sa začína s paralenom, nurofen nechávaš na stavy, keď paralen zaberie nedostatočne. Ale ako písali vyššie, keby bábätko malo prvé mesiace horúčku, tak treba vždy konzultovať s lekárom, tak malé dieťa sa veľmi ľahko dehydratuje.

bolarazjedna
16. feb 2024

Ináč okrem liekov u nás sa osvedčili aj fyzikálne metódy - miestnosť dobre vyvetrať, nech je trocha chladnejšie, dieťa nechať len v tenkom priedusnom oblečení, nezakrývať, a kúp si macikovu náplasť na čelo (rozstrihnes to na 2 časti pozdĺžne a nalepí na cielko.... Využiješ aj po očkovaní, nám vždy s tým zalepia miesto vpichu ešte na ambulancii, aby miesto nebolelo, neopuchlo). A ešte kojenie, po kojeni tá teplota vždy trocha klesne o pár desiatok stupňov.

Tieto metódy mi odporúčala kamoška pediatricka a zatiaľ vždy pomohli aspoň vydržať do tých 6hodin do ďalšej dávky paralenu, aby som nemusela dávať nurofen po 4hod.

cookie29
16. feb 2024

nurofen je svinstvo. Na Slovensku sa bezne pouziva ale v zahranici nie, maximalne pod dozorom lekara a uz vobec nie u tak maleho dietata. Teplota u takeho malickeho babatka je vzdy smer konzultacia. Prva reakcia je vyzliect, telo na telo, ci nejde o prehriatie. Ak neklesne do 1/2h lekar. Mne mal drobec teplotu v necelom mesiaci a skoncilo to hospitalizaciou. Do toho cca mesiaca -6 t moze iste o nejake nasledky z porodu, ja uz si presne nepamatam co. A este k tomu nurofenu, starsie dieta malo febrilne krce, viackrat sme skoncili v nemocnici, napriek tomu Nurofen nedali.

nevenka
16. feb 2024

@bolarazjedna "A ešte kojenie, po kojeni tá teplota vždy trocha klesne o pár desiatok stupňov."

Snad si myslela desatin stupna, nie v zlom, len mi to udrelo do oci 😊

@cookie29 prosim Ta, nezavadzaj, ake svinstvo...Paracetamol ma tiez svoje rizika a napriklad po ockovani by sa nemal vobec davat.

My sme dcerku ako 2 mesacnu krstili a po oslave nam maly 2 rocny dostal covid, tak som zistovala, ako to je a v lekarni mi poradili podla vahy, ze treba dat na polovicu ten cipok, ale samozrejme sa poradit s pediatrom najprv. Nastastie dcerka neochorela. Ja som mala v zalohe doma Nurofen cipky, keby nieco.
A odsavacku na sopliky.

cookie29
16. feb 2024

@nevenka nezavadzam len uvadzam fakt, ze na Slovensku sa nurofen (ucinna latka Ibuprofen) pouziva bezne a casto je uprednostnovany pred paracetamolom :( a v mnohych zahranicnych krajinach sa NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) detom neodporucaju a ak ano, len v nevyhnutnych pripadoch a pod lekarskym dozorom. Mozes mi povedat v com zavadzam?

bolarazjedna
16. feb 2024

@nevenka áno, samozrejme, desatín 😃

anavixy
16. feb 2024

S novorodencom alebo babatkom do 3m ides na pohotovost alebo k pediatrovi! Tam dostane tu polku paralenoveho capika 🙊

vevesh
16. feb 2024

@cookie29 v nemecku sa uprednostnuje nurofen pred paracetamolom kvoli zatazeniz pecene (paracetamol ma vacsie ako nurofen)