Horúčka u detí a návšteva u lekára

wwwwerunka
7. jan 2014

Mamičky zaujimalo by ma ako riešite horúčku u vašich drobcov. Malý teplotuje odvčera noci, mal 39.6 tak sme bežali k Dr. No všade čitam ze z teplotou sa k lekárovi chodi len vtedy kef trvá 3 dni. Som len ja taka zaostalá ze sa mi to nezdá normálne. Dnes som si v ambulancii pripadala ako blbec,ze co tam chcem ked ma teplotu len odvčera.Ako to robite vy? Čakáte alebo idete hned?

babulina
7. jan 2014

Idem po dvoch dnoch pokial sa popri teplote rozvinie kasel, silna nadcha, pokial ma len teplotu tak ckame a skusame zrazat doma

wwwwerunka
autor
7. jan 2014

@babulina Ďakujem
No my sme napokon dopadli tak ze poobede mal uz 40.2 a tak mu napisali atb aj ked nechceli.

babulina
7. jan 2014

@wwwwerunka a crp bolo kolko ze hned atb? 😕

syrik
7. jan 2014

Mali mu zobrať krv na CRP. Pokiaľ by bolo v norme, je to len viróza a na ňu atb nezaberajú. Pokiaľ to nie je nutnosť, ja osobne som rada, že mám takú doktorku, ktorá atb len tak nepredpíše. Ale vraj, keď je horúčka nad 39, už by to mohla byť bakteriálna infekcia a tam ak je CRP vysoké, sú ATB namieste. Tak mi to vysvetlila doktorka. Ja tiež čakám 2-3 dni, pokiaľ sa nepridruží kašeľ, alebo nádcha. Alebo pokiaľ nejdú sviatky alebo víkend, ako sa nám to stáva 🙂 Ale na pohotovosti CRP neberú, aspoň u nás a hneď píšu atb.

bosoriak
7. jan 2014

@wwwwerunka Ak ma takuto velmi vysokansku teplotu, tak je rozumne ist k lekarovi. Je mozne, ze uz len na zaklade popocuvania mohol zvazit, ze ma povedzme zapal priedusiek alebo zapal pluc, pri tom su take vysoke teploty. Akurat nerozumiem vete, ze mu napisali atb aj ked nechceli. Tak bud ho vysetri a zvazi, ze antibiotika potrebuje alebo ho vysetri a zisti, ze ich netreba, nie?
Kazdopadne drzim palce, nech to prejde.

Inak vseobecne nejdem k lekarovi hned. Prvy den ak je to do tych 39.5 a dari sa mi to zrazat, druhy den vacsinou zistime, s cim mame docinenia - kasel, dutiny, sopel, prip. hnacka. Podla toho sa zariadim. Virusova infekcia vacsinou po tych 3 dnoch zacne sama ustupovat, je vidiet zlepsenia. Bakterialna naopak, tam sa to zhorsuje. Takze ja skutocne cakam na ten treti den, aby aj lekar mohol viac zistit. Ale pri prvej dcere som utekala takmer hned 😀 Teraz uz som ostrielany zdravotnik, takze uz viem ako na to.

bosoriak
7. jan 2014

@babulina
@syrik
Netreba si idealizovat CRP. Je to skvely zaklad, ked je vysoke, je jasne, ze antibiotika su potrebne. Ale niektore choroby sa zvysenim CRP prejavit nemusia a tiez mozu byt potrebne. Je to vzdy na vyhodnoteni lekara. Bohuzial, aj ja mam skusenost, ze lekari na pohotovosti sa s tym neparaju a rovno nasiju antibiotika. Ci ich ale skutocne treba, to sa castokrat nedozvieme. 🙂

vejula
7. jan 2014

@wwwwerunka ja tiež idem s malymi k doktorovi ak teplota neklesne po 3 dnoch. Ale ak by mal nad 40 stupnov idem hned

bubelko
7. jan 2014

@wwwwerunka ja standardne cakam tri dni - za predpokladu, ze nie su malatni, dostatocne piju, ciastocne jedia, zaberaju lieky a ked zaberu su ochotni sa hrat. po troch dnoch telefonujem a ak sa mi nieco nezda, tak aj skor a skonzultujem s dr, ci treba ukazat alebo staci vykcat. ak je piatok, tak väcsinou nas chce pred vikendom vidiet, nech nemusime cez vikend potom na pohotovost. 😉

luba28
7. jan 2014

@wwwwerunka zrazam ak je to len teplota,ale ked je k tomu este trebars vracanie a do rana bojujeme,tak idem,....moja doktorka stale dava robit CRP,ak nic ine neni len teplota,...teraz sme to mali,ale k tomu aj kasel,aj sopliky,len nie zlte,ale take priesvitne,biele,....a CRP bolo nizke,tak nam ani ATB nedala,,,,,,ale teraz je vela virusovych ochoreni,hlavne u malych deti,....

zeytin
7. jan 2014

Mam veľmi dobrú pediatričku a dôverujem jej. Ona mi povedala, že pokiaľ je teplota bez priznakov, treba čakať 3 dni... ak neustupi, alebo sa objavia ďalšie príznaky, treba ísť k lekárovi... že teplota ako taká nie je choroba. Znižovať na striedačku nurofen, paralen... Mladšia dcérka mala také vysoké horúčky pri šiestej chorobe...

sorciera24
7. jan 2014

po 2-3 dnoch horucky, urobim CRP a vacsinou je jasne, ze ani k dr. nejdem.......do 39 neznizujem.....a horucka do tych 3 dni ustupi - najcastejsie, uz na druhy den ju nema......cize ani to CRP len pri horucke ani nestihnem.....(pisem o horucke bez priznakov)

wwwwerunka
autor
7. jan 2014

@babulina crp nerobila. Volala som ze co mam robit a ona povedala nech poslem manzela ze napise atb. Takze tak

vejula
7. jan 2014

@wwwwerunka ona malemu predpisala ATB a ani ho nevidela? či ako?

wwwwerunka
autor
7. jan 2014

@bosoriak rano sme boli vysetrila ho nenasla nic co by sposobilo teplotu len prekrvene hrdielko. Ale uz sme raz takto skončili v nemocnici zo 40 horúčkami a tiez nic nezistili zrejme viroza ale atb nasadili koli crp. Vytery mal vredy neg. Aj orl vyšetrenie

wwwwerunka
autor
7. jan 2014

@vejula videla ho rano

vejula
7. jan 2014

@wwwwerunka aha, rano sa jej to na atb nezdalo a potom si to rozmyslela? To kvôli tej horučke? brala mu moč?

wwwwerunka
autor
7. jan 2014

@vejula nie nic vysetrila opytala sa ci cika, kaka,papa a to bolo vsetko

marika39
7. jan 2014

Takúto vysokú teplotu zrážam Nurofenom a obkladmi, a sledujem ju, keď nemá aj iné príznaky a teplota klesá , počkám dva dni či sa to nejako nevyvinie. Zatiaľ nám vždy klesla a sme sa vyliečili bez návštevy doktorky, ale keby nám to vyšlo nejak pred víkendom, tak na druhý deň s ňou idem radšej ku našej ako behať potom po pohotovosti.

zabka1987
7. jan 2014

No my sme teplotovali 2 dni + dnes ráno ml, ale už som išla ... angína ako vyšitá pritom nekašlal ... akurát mal biely jazyk , no mne doma neukázal hrdlo a ona keď mu kukla des. a ani od vtedy moc nekašlal, len tá teplota ho drží stále dáko. Ináč ja nikdy nejdem , no už sa mi toto nezdalo. malý má prvý zápis po 2,5 roku 🙂 vôbec nie som zástanca antibiotík ale čo už keď treba nutne 😢

silvapokorna
14. máj 2014

Ahoj. No ja uz mam dve deticky, tak hned neplasim. Tak 2-3 dni riesim doma sama podla skusenosti. Zrazam teplotu, odpociva sa a tak celkovo sledujem deti. Ked treba riesi sa sopel a kasel. Ked sa to nemeni, alebo nebodaj zhorsuje, tak ideme k dr., alebo volam a poradim sa. Ja som zastanocom, ze netahat hned deti medzi ostatnych chorych, aby necapli nieco dalsie, ked uz su oslabene. Ale tak zalezi na celkovej situacii. A hlavne sledujem a zapisujem si teplotu, ako stupa a klesa, lebo potom u dr. uz si ani poriadne za tie 3 dni nepamatam. 😀 Pouzivam infracerveny teplomer Duo Scan. Super sa s nim meria na cele, je to raz dva.

A maminy, aky teplomer vy pouzivate? Ake mate skusenosti? Ked klasicke ortutové sa už veľmi zohanť nedajú. Ja som teda spokojná, ale názory sa veľmi líšia, čo tak sledujem na diskuziách. Budem rada za vaše názory a skúsenosti. 🙂

silvapokorna
14. máj 2014

Ešte som našla dobrý článok s prehľadnými informáciami o horúčke detí a čo robiť alebo nerobiť. Hlavne nepanikáriť. 🙂 Ja si článok asi prilepím na chladničku, alebo šupnem do lekárničky. 😉
http://najmama.aktuality.sk/clanok/234549/5-dol...

prasiatko30
14. máj 2014

myslim si ze to ako reagujeme na teplotu dietata zalezi na veku dietata a na poctu deti - u prvej ked nam zacala teplotovat po dovrseni prveho roku tak sme boli uplne vyhukani a veru sme bezali hned na druhy den za dr ktora nam s kludom anglicana oznamila ze to je nic, to je virus povedala nam co jej mame davat a ak by to nepreslo do 3 dni mame sa prist ukazat. ked nam to spravila takto dva krat tak sme sa naucili a zacali sme aj sami riesit teploty a pokial vidim ze dieta sa po vystupe teploty normalne zotavi tak cakam tie 3dni kym navstivime dr. a pokial sa teda nestazuje na nieco nezvycajne - bolest usi, bolest brucha nejaka brutalna, nemoct predklonit hlavu, vidim ze midzi horuckami sa jej stav nevracia do normalu.

@silvapokorna - teplomer uz pouzivam neviem ci je to chico digitalny ale v podstate mi uz sluzi len na orientaciu - zvycajne u starsej viem urcit aj bez teplomeru ci ma teplotu do 38, do 39 alebo je to uz blizsie ku 40, ci jej zacina stupat alebo zacina klesat - clovek ich uz tak dobre pozna ze to ani nie je treba

silvapokorna
14. máj 2014

@prasiatko30 Jej, tak to mam radost, ze niekto to riesi podobne. Ja som tiez zacala deti "merat" rukou. Ale uz sa mi stalo, ze dr. chcela vediet presne a teraz niekedy pomahaju rodicia a ti su z toho dost vyjukani, predsa len vysli z cviku 😀 Tak som preštudovala recenzie, poradila sa a zainvestovali sme do modernho infracerveneho teplomeru. Dostali sme ho prave od rodicov a tuto na videu www.thermoval.sk sme natrenovali. A decka to bavi. Pre nich je uz takato technika normalna a trochu ich to aj zabavi. Tak verim, ze dobra investicia. Co uz je v dnesnej dobe par stoviek, ked to dobre sluzi niekolko rokov. Staci ozeliet 2-3 navstevy u McDonalda a je na sikovny teplomer ako ja s oblubou hovorim kamoskam. 😀

adowik
15. máj 2014

My sme si zaobstarali infračervený teplomer Thermoval Duo Scan, som s ním veľmi spokojná.. momentálne pijem čaj a meriam si ním teplotu, pretože nejak na mna doľahla chrípka... :/ Teplotu mi to zmerá raz dva.. zo začiatku som to overovala este starým ortutovým.. vždy mi ukázalo rovnaké hodnoty... Teraz sa spolieham už len na našeho "modrého" pomocníka (ortutový som musela vrátiť kamoške)..
btw ako uvádza silviapokorna v príspevku video je velmi dobré 🙂