Horúčka nad 39 u 11 mesačného dieťatka

ssstanulik
30. okt 2013

Maminy ako riesite horucku nad 39, malinka bola cez den mrzuta a vecer mala horucu hlavicku, zmerala som jej teplotu a ma 39,3. Davate hned detom nurofem, paralen alebo nieco ine alebo davate najskor obklady. Bola som na prednaske o ockovani a tam ten pan hovoril ze svojmu dietatu nedava tri dni ziadne lieky to telo sa stym vraj vysporiada samo. Ale neviem ci sa to tyka aj 11 mesacneho babatka bojim sa aby som malej este neuskodila. Poradte bojim sa ci rychlo nieco dat. Lebo je to dost vysoka teplota. Dakujem za rychle rady a skusenosti.

henikav
30. okt 2013

Urcite taku vysoku teplotu treba znizit, daj jej nieco proti horucke, ak treba okupkaj vo vlaznej vodicke a sleduj, ak teplota neklesne, sla by som na pohotovost

moonglow
30. okt 2013

hned cipok, necakaj zbytocne, je to vysoka teplota ... mal by pekne zabrat a budes bez stresu ... teplotu treba ale kontrolovat aj v noci... moj 15 mesacny predvcerom dohoruckoval a cipok mu zaberal tak na 2 hodiny... po 4 hodinach mal uz naspat cez 39, takze treba to dosledne kontrolovat

katarinava
30. okt 2013

pri takej teplote ja dávam lieky - čípky na zníženie teploty, ak nezačne klesať, pripojiť aj kúpel alebo zábaly

janinah
30. okt 2013

ten pán nech si na svojich deťoch experimentuje ako chce,ty mu daj okamžite liek proti horúčke..či mieniš čakať na febrilné krče? sorry,ale najprv si niečo poštuduj a potom sa riaď nejakými kecami...áno,horúčka do 38st. má pre organizmus význam,ale nie ak je 39,3 a dieťa má ani rok!

dusika11
30. okt 2013

cipok davam..a striedam zo sirupom po styroch hodinach..kupem vo vlaznej vode zabaly malym nedavam znasali dobre kupele s kacickami akoze sa kupeme..pomaha surovy zemiak zaviazat na zapestie alebo citrony..

dusika11
30. okt 2013

presne v suvislosti s febrilnymi krcami sa uz odporuca davat ditiaden..ale u tak malych neviem..ci ano.,.urcite potrebujes odbornu pomoc

alex31
30. okt 2013

ja davam uz aj ked ma 37.5 aj ked vsade pisu ze sa este vtedy nema ale my nezvykneme teplotovat akvsak uz raz za cas vyteplotujeme tak "do vysok" a hned takze ja hned znizujem raz som cakala a behom polhodky sme z 38 vysplhali na 41!!! to boli soky hned do vane , preventivne proti krcom tabletku a na obmenu kazde tri hodky paralen a nurofen co sa vraj tiez nema ale nam zabralo uz len to ... po tejto skusenosti u nas teplota nad 37.5 znamena hned uz teraz detsky paralen ...neviem si predstavit nechat maleho takto na tri dni ... to by som rada stretla toho pana co ma taku teoriu...

palomka
30. okt 2013

Urcite panadol a vela vela pit, nie teple ale izbovej teploty. Teplotu musis zrazit. U takych malych deti je nebezpecna. Ked sa po 4 hod. Opat prudko zvysi daj nurofen al. brufen... My sme ten mesiac uz skoncili s febrilnymi krc. v nemocnici.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michalag
30. okt 2013

uz nad 38,5´C dat cipky Nurofen, ak teplota po 3-4 hodinach opat vystupi tak dat paralen cipok, pokial sa teplota vrati naspat tak treba skusit aj vlazny kupel, ale pozor nesmie byt teplota velmi studena tak max 1´C a tiez s chladzovat kupelom max do teploty 38,5´C, treba davat hlavne vela pit aj ked vypije len po troske ale nech pije casto
Ok ak nechas dieta bojovat do 38´C pochopim ale uz ked ma 39,3´C riskujes febrilne krce a to sranda nie je. Je to neskutocne vycerpavajuce pre organizmus

http://www.burko.sk/deti/horucka.htm

anjelicek26
30. okt 2013

@alex31 ona nepise, ze jej dietq ma horucku po ockovani, ale normalnu horucku, takze co bolo na tej prednaske je v tomto pripade irelevantne. Le o je rozdiel choroba a rozdiel umely zasah do organizmu ockovanim, kde sa telo tou horuckou branit musi, ak ju umelo znizi, riskuje neucinnost ockovania alebo nasledky. Takze ak ty znizujes obycajnu "37,5" lietavu teplotu, ako sa telo brani? Teplota je predsa dolezity obranny mechanizmus tela...

ale k zakladatelke nad 39 urcite znizovat, paracetamol cipok idealne, ucinkuje najrychlejsie

hradnapani
30. okt 2013

@ssstanulik to akoze ten pan pozera tri dni na dieta s horuckou 39? tak potom patri skor na psychiatriu.

Pri detoch pod jeden rok nie je priestor na experimenty. To uznavaju aj lekari, ktori su nakloneni alternativam.

danielita18
30. okt 2013

určite zrazit a aja by som isla na pohotovost, striedat čípok s nurofenom po 3h a skusit dat zábaly ale iba vtedy ak ma teple ručičky leboak ma studene koncatiny tak sa môžu vyvolat fibrilné krče sestrin malý to mal ked mal 1rok a ma z toho hrozný zážitok a doteraz sa jej o tom sníva neprajem to nikomu a dúfam ze ani nam sa to nestane a urcite teplotu treba zrazit pokial je nad 38,5 boli sme pred mesiacom v nemocnici tak som dostala rady

ssstanulik
autor
30. okt 2013

baby dakujem ste zlate za rady s maminou sme davali obklady malej a teplota klesa klesa. 🙂 Takze ju ideme pozorovat, davat obklady, mliecko a lasku aby co najskor nemala ziadnu zvysenu teplou.

ivanka.7
30. okt 2013

Ono to zavisi aj od toho, ako sa dieta s tou teplotou vysporiadava. Elianka mi behala po letisku s 38,5 bez nejakych chorobnych priznakov a vseobecne teplotu znasala v tych par pripadoch co ju mala, vyborne, takze v domacich podmienkach s moznostou sledovat vyvoj teploty a spravanie dietata do tych 38,5-39 (ak nestupa velmi rychlo) podla mna naozaj netreba znizovat. Nad 39 by som uz urcite aj ja znizovala - davala som panadol sirup. Vlazny kupel (36-37 stupnova voda) tiez neuskodi.
A pokial viem tak febrilne krce nie su zo samotnej vysokej teploty, ale z rychleho vystupenia teploty hore, takze skor toto sledovat.

moonglow
30. okt 2013

febrilne krce su z rychlej zmeny teploty, takze aj znizovat treba pomaly

eeffka
30. okt 2013

No aai takto ... Ja som doteraz brala brala teplotu 38.5 dost lezerne,ze sak telo zabojuje... Davala som antipyretika ale nejak som to neprezivala.potom ako dcera dostala febril.krc dostava diazepam!!! Nie ditiaden ako baby pisali + paralen uz ked ma 37.5

dejnas
30. okt 2013

ja sa snažím deťom horúčky vždy v prvom rade zrážať obkladmi, či sprchou... horúčku riešim až pri 38,5C... vzhľadom k tomu, že je noc a v noci (resp. večer) je tendencia vzostupu teploty, určite by som nad 39stupňov dala antipyretikum... napr. nurofen a najlepšie čípok, je účinnejší a nezaťaží žalúdok... nezabudni na pitný režim! (neviem, či dojčíš)... ponúkaj vodičku!
a určite neexperimentuj s diazepamom... ten je na mieste len u detí s náchylnosťou na febrilné kŕče (t.j. už ich napr. prekonali)
skoré uzdravenie!

zigzag
31. okt 2013

treba vyzliec, a znizovat teplotu pomaly, napr, hrajte sa sa s mokrou plienkou, pricom dietatko potieraj a nenapadne ho obtieraj a ochladzuj tou plienkou vetraj izbu, zase pomaly, alebo napusti vanu vlaznou-teplou vodou a nechaj vodu aj malu pomaly chladnut, skusila by som to takto, chemiu nasiadit az fakt, ked to nejde dole..... ked chces zabal dat, tak na trup a vlaznou vodou, nie studenou, a zakryt, , nie vajicka do ruk, alebo obklady na ruky, a nohy, lebo potom z toho su krce ked sa krv v koncatinach ochladi prilis, ako zbytok tela,,,

alena16
31. okt 2013

@ssstanulik Ja by som davala urcite najskor zabaly a vlazny kupel. Ja doma ani lieky proti teplote nemam a stotoznujem sa s nazorom, ze horucka je dolezity obranny mechanizmus tela a netreba ju znizovat. Ako je teraz malej, uz jej potom nestupala teplota?

didi19
31. okt 2013

Ahojte ,súhlasím s tým že horúčka je dôležitý obranny systém ,ale nie až taká vysoká a u takých malých detí!!!
Naozaj je nebezpečná a čo som sa informovala môže vážne poškodiť organy v tele a dokonca aj pri vývine mozočku môže spôsobiť šarapatu. Ked si predstavím ako je mne ked mam 39 .

Ja som malému ako to tu už babenky spomínali dávala piť zimní čajík v tom veku-ked bol väčší aj nanuk 😀 doktorka mi to odporúčala,no ked horúčka neklesá tak nejaký sirup-potom čípky k zábalom som nikdy nedošla-max by som utierala telíčko zimným uterákom, čípok vždy zabral. Pripadá mi starašnéééééé-dať zimny zábal takému malému dieťatu-však môže dostať šok-a to vážne môže skolabovať srdiečko.
A samozrejme treba najsť príčinu hurúčky.

Teraz ked je večší tak ho necham nech si telíčko trošku zabojuje s bacilkami ale ked stúpne nad 38,7 tak už pomahame sirupíkom.

silvapokorna
14. máj 2014

Ahoj. Tak ja tiez hned neznizuzujem, ale sledujem aj ako sa dieta "tvari", ako celkovo posobi. Pri teplote si telo vyraba protilatky, proste maka, tak ho netreba hned zastavovat. Ked vyzera dcerka, ze to zvlada, tak necham tak aj pri vyssej. Ak je už vyssia ako 39 a viac alebo je mala celkovo v nepohode, ma bolesti, malatna, uplakana, nemoze poriadne spat, tak to uz riesim a stahujem liekmi aj zabalmi. Ak sa to nelepsi ani po 2-3 dnoch, tak supajdime k lekarovi. Dolezite je teplotu pravidelne sledovat. S modernymi teplomermi je mozne pohodlne merat teplotu aj v spanku, co mi velmi vyhovuje. Pouzivam teplomer Thermoval DuoSncan a meriame hlavne na cele. Skusala som aj v uchu, ale dievcatam moc nevyhovuje, na cele je to raz dva. Tak by mozno nebolo od veci zainvestovat, do tohoto alebo podobneho pomocnika.

25daniela
14. máj 2014

@alex31 to sme mali nariadene po febrilnych krcoch, znizovat akukolvek teplotu a to je zle, imunita nepracuje ako ma a vidim ze je to nasledok. Je jednoduchsie tresnut dietatu tabletku alebo sirup ako merat pravidelne telotu a az ked to vystupi nad hranicu aspon 38, tak vtedy zasahovat. Mam zlu skusenost a viac by som to nerobila. Kazdopadne nad 38,5 je uz namieste poriadny zasah a stres, ak teplota neklesa

silvapokorna
14. máj 2014

@25daniela Suhlasim s tebou. Ako pisem, kazde dieta je ine, inak to znasa. Moje zvladaju aj vyssiu zataz, ale niekedy vidim, ze nie a riesim skor. Hlavne na noc, nech sa vyspinkaju, tak nas nerapim sledovanim co dve hodiny a nespanim. Aj ja aj deti ,hlavne chore sa potrebujeme aj vyspat. Takze za mna, na mieste je vzdy individualny pristup. 🙂

A nasla som fajn clanok, mozno tiez niekoho zaujme. Je tam taky suhrn.
http://najmama.aktuality.sk/clanok/234549/5-dol...