Ahojte, prvýkrát som sa stretla s horúčkou u deti, zväčša zvládame len so zvýšenou teplotou… včera staršia dcérka si šla lahnut s horúčkou, ta pretrvala do rana a od vtedy ok… no ráno sa zobudila s horúčkou aj mladšia dcérka, dala som nurofen, klesla, poobedná spánok a zase stala s horúčkou, zase nurofen, akurát nám tak aj vyšiel po 8 hodinách a zase klesla, to bola asi cca 1hodina keď som jej podávala posledný krat nurofen, okolo 16:15 ju chytilo spanie, cela horúca, nameraná teplota 38 (pod pazuchou), studene ruky, nohy.. cca o 17tej vstala, vyvracala sa, nameraná teplota v konečníku 40,3 stále studene už len nohy, cca 17:40 sa vyvracala znova, nameraná teplota v konečníku 39,9 stále studene nohy… citala som že pri studených končatinách sa teplota nesmie zrážať… tak prosím, radu od vas, skúsene maminky, ktoré máte s takýmito teplotami a studenými končatinami skúsenosti, ako by ste postupovali? Ďakujem
@sabbub keď sú studené končatiny, tak sa nesmie dávať zábal, ale dala by som čapík od teploty určite, keď je taká vysoká a dieťa vracalo
Ja viem tak, že ak sú studené končatiny, tak teplota stúpa, nemá sa zrážať ochladzovanim (sprcha, zábal), ale liekmi sa môže
@sabbub treba zraziť, inak môže dostať febrilne kŕče a to určite nechceš zažiť, my sme mali a malý prestal dýchať, musela som ho oživovať
@sabbub akože sorry na neriešim či má nohy studené alebo horúce, nad 38,5 dávam lieky a hotovo... Prečo by som si to takto komplikovala a vyčkávala kedy bude mať teplé nohy, ja teda neviem... Nevšimla som si, že by im to nejak ublížilo, vždy buď teploty odzneli, alebo sme skončili na atb. A nikdy v živote mi pediatrička nehovorila, že mám sledovať či má teplé alebo studené ruky či nohy 🤷. Dokonca na noc dávam panadol alebo nurofen aj pri menšej teplote, nech sa dieťa aj ja vyspíme...
Studene nozky a ruky znamenaju prvu fazu horucky, telo sa snazi zvysovat teplotu pre boj s patogenmi a dieta moze mat zimnicu, vtedy je dobre prikryt, avsak pri vysokej teplote samozrejme podat lieky. V druhej faze uz je cele telo horuce a sala teplo von, stale plati, ze pri vysokej teplote treba srazat
ja tu pridám dnešnú skúsenosť. Dcérka po striedačke Paralen nurofen 39.9, písala som s Dr pokiaľ ma teplé ruky chodidlá studené zabal sa môže dať.
Tiež som mala teraz s týmto problém. Ja som zohriala svojimi trošku a chvíľku počkala, či budú zase studené. Lebo ak sú studené, teplota ešte stúpa. A poviem pravdu, viem, že by sa nemalo babušiť, ale ja som dcérku do pol pása zakryla strašne tenkou dekou. Za chvíľku boli končatiny teplé a mohla som zrážať. Moja Dr tvrdí, že vtedy sú studené končatiny, keď dieťa málo pije 🤷♀️