Horúčka a studené nohy

sabbub
17. jún 2022

Ahojte, prvýkrát som sa stretla s horúčkou u deti, zväčša zvládame len so zvýšenou teplotou… včera staršia dcérka si šla lahnut s horúčkou, ta pretrvala do rana a od vtedy ok… no ráno sa zobudila s horúčkou aj mladšia dcérka, dala som nurofen, klesla, poobedná spánok a zase stala s horúčkou, zase nurofen, akurát nám tak aj vyšiel po 8 hodinách a zase klesla, to bola asi cca 1hodina keď som jej podávala posledný krat nurofen, okolo 16:15 ju chytilo spanie, cela horúca, nameraná teplota 38 (pod pazuchou), studene ruky, nohy.. cca o 17tej vstala, vyvracala sa, nameraná teplota v konečníku 40,3 stále studene už len nohy, cca 17:40 sa vyvracala znova, nameraná teplota v konečníku 39,9 stále studene nohy… citala som že pri studených končatinách sa teplota nesmie zrážať… tak prosím, radu od vas, skúsene maminky, ktoré máte s takýmito teplotami a studenými končatinami skúsenosti, ako by ste postupovali? Ďakujem

domka222
17. jún 2022

Tiež som mala teraz s týmto problém. Ja som zohriala svojimi trošku a chvíľku počkala, či budú zase studené. Lebo ak sú studené, teplota ešte stúpa. A poviem pravdu, viem, že by sa nemalo babušiť, ale ja som dcérku do pol pása zakryla strašne tenkou dekou. Za chvíľku boli končatiny teplé a mohla som zrážať. Moja Dr tvrdí, že vtedy sú studené končatiny, keď dieťa málo pije 🤷‍♀️

janickacrazy
17. jún 2022

@sabbub keď sú studené končatiny, tak sa nesmie dávať zábal, ale dala by som čapík od teploty určite, keď je taká vysoká a dieťa vracalo

zabina27
17. jún 2022

Ja viem tak, že ak sú studené končatiny, tak teplota stúpa, nemá sa zrážať ochladzovanim (sprcha, zábal), ale liekmi sa môže

sabbub
autor
17. jún 2022

@domka222 skúšala som aj nožičky zohriať zakrytim, ale žiaľ nepomohlo ani to, stále sú studene, nohy aj lica

sabbub
autor
17. jún 2022

@zabina27 ano to som citala aj ja, ale tam písali vo všeobecnosti, že pri studených končatinách sa nesmie zrážať teplota, čo som teda pochopila tak že ani podávať lieky, lebo liek tiež predsa teplotu zrazí 🙁

katesocka
17. jún 2022

@sabbub jedine nezrazat zabalmi/sprchou, lieky od teplpty môžeš dať. Ešte podotknem, na Nurofene je zlé dávkovanie, dáva sa polovica váhy dieťaťa.

janickacrazy
17. jún 2022

@sabbub treba zraziť, inak môže dostať febrilne kŕče a to určite nechceš zažiť, my sme mali a malý prestal dýchať, musela som ho oživovať

hanka1000
17. jún 2022

@sabbub Ako pisu vyssie...pre riziko febrilnych krcov v takejto situacii hned dam diazepam +nurofen, kedze zvracala, tak cipok...zahrejes koncatiny a mozes ochladzovat - vyzmykanu plienku okolo hrude a na to este suchu plienku..

hanka1000
17. jún 2022

@hanka1000 a este k tomu zvracaniu...ak zvracala opakovane a este aj taka horucka...to je vacsie riziko dehydratacie....zacni davat rehydratacny roztok -enhydrol alebo kulisek...

mikadooo
17. jún 2022

@sabbub akože sorry na neriešim či má nohy studené alebo horúce, nad 38,5 dávam lieky a hotovo... Prečo by som si to takto komplikovala a vyčkávala kedy bude mať teplé nohy, ja teda neviem... Nevšimla som si, že by im to nejak ublížilo, vždy buď teploty odzneli, alebo sme skončili na atb. A nikdy v živote mi pediatrička nehovorila, že mám sledovať či má teplé alebo studené ruky či nohy 🤷. Dokonca na noc dávam panadol alebo nurofen aj pri menšej teplote, nech sa dieťa aj ja vyspíme...

majlo1234
17. jún 2022

Studene nozky a ruky znamenaju prvu fazu horucky, telo sa snazi zvysovat teplotu pre boj s patogenmi a dieta moze mat zimnicu, vtedy je dobre prikryt, avsak pri vysokej teplote samozrejme podat lieky. V druhej faze uz je cele telo horuce a sala teplo von, stale plati, ze pri vysokej teplote treba srazat

fiafia
17. jún 2022

@sabbub pri vysokej teplote striedať po 4 hodinách napr nurofen a panadol. Pri zvracaní čipky. Pri studených končatinách bude teplota stúpať určite neochladzovat. Hlavne veľa piť.

lb1984
20. feb 2024

ja tu pridám dnešnú skúsenosť. Dcérka po striedačke Paralen nurofen 39.9, písala som s Dr pokiaľ ma teplé ruky chodidlá studené zabal sa môže dať.

ankare
20. feb 2024

@sabbub keď sú studené koncatiny, nesmú sa robiť zábaly ani kúpeľ. Antipyretika určite podaj, ak má dieťa horúčku.
Skoré uzdravenie!

juliacenc
20. feb 2024

@sabbub teplota nad 38.5 stupnov sa zraza bez ohladu na teplotu koncatin. Koncatiny su studene vtedy ak sa teplota meni. Bud stupa, alebo klesa. To mi povedala doktorka na detskom odd v nemocnici. Skore uzdravenie

rozovykon
20. feb 2024

@sabbub ja sa po podaní lieku vždy snažím chodila aj rúčky zahriať trením a prikladaním na moje telo ...