Horúčka 39,9 u ročného chlapca

matulienka10
27. okt 2013

Ahojte maminky, prosím vás o pomoc, nemám čas čítať vsetky diskusie, náš malý 1 rok - má práve teraz horúčku v konečníku 39,9 už celý deň sa ju snažíme zraziť, no nedarí sa, vždy sa drží okolo tej 39 -tky, striedame nurofen a paralen capiky, boli sme aj na poho, vraj je to angína, zobral ešte len prvú dávku atb. Ako mu pomôcť a zraziť tú teplotu? Mám o neho hrozný strach.prosím poraďte...

lolonka
27. okt 2013

pri angine su take teploty....skus mu dat vlaznu sprchu...alebo zabaly a vela vela tekutin

anatalia77
27. okt 2013

ja by som dala zábaly

anatalia77
27. okt 2013

alebo tú vlažnú sprchu-pozor,sprchovať treba začať od členkov smerom hore!!nie opačne!!

xenicka13
27. okt 2013

zabal na hrudnik

crissie
27. okt 2013

Ahoj.. mozes mu dat vlazny kupel, mal by byt o cca 2st. chladnejsi. T.j. kupkaj ho v 37,9 st. Aj to ho schladi. Neskor ak bude chladnejsi tak v prijemnej 37st. vodicke. My sme sa vo vani hrali, nechala som malu zabavat sa a snazit sa nech nevidi ze som v strese. Ak nechces kupkat, treba davat letne (nie studene) zabaly na hrudnik, chrbat. Vravi sa ze sa nema davat na koncatiny. Ale pozor! Ak ma ruky ci nohy studene, treba mu ich najprv zohriat. Pripadne ponozky nechaj stale obute. Ked su nohy ci ruky studene, tak teplota este stupa a nesmie sa telicko schladzovat. Drzim peste..

matulienka10
autor
27. okt 2013

Skoro vždy ma ručičky a nozicky studené, teraz zaspinkal, ani neviem, či ho mám prikryť, či čo? Nechcem aby sa prehrial ale ani aby ho drkotalo, ako obliekate detičky v takýchto teplotách? Neznáša ked sa ho dotknem niečím chladnejšim, začne plakať ako keby som ho rezala, ma akoby panický strach, co sa deje, aj vaše ratolesti tak reagujú, je to naša prva choroba, normálne vôbec neviem, co mám robiť, už toľko som toho čítala a zrazu mi to úplne vyfucalo z hlavy... ☹

cerez
27. okt 2013

zábal na hrudník, ale pozor, dieťa nesmie mať studené končatiny
ak by boli, najprv ich treba trením zohriať
ináč by ti dostal šok!!!!!!!

cerez
27. okt 2013
stankadca
27. okt 2013

@matulienka10 nas maly maval take vysoke horucky pri zubkoch ☹ ked uz nezaberali Nurofen a Panadol, tak mi poradila kamoska davat mu po lyzickach cistu citronovu stavu / ak nemas tak hocikaky citrus/. vseobecne citrusove ovocie ochladzuje organizmus.

cerez
27. okt 2013

@matulienka10 Voda má byť pre teba príjemne teplovlažná, nikdy nie studená. Tým, že dieťatko je rozhorúčavené, zábal bude vnímať chladný. Preto teplovlažný. Cca každých 20 minút striedať obklady a sledovať T.

sendy182
27. okt 2013

@matulienka10 odokry ho.....vyzleč ho z ak má teplé pyžamko...môžeš i okno troška pootvoriť samozrejme len ak neťahá na neho.....ak má horúce rúčky daj mu tričko tenké body....a stačí len plienočka......jemne ho ochladzuj....po užití liekov proti teplote......navlhči bav. plienku do letnej vody a utieraj mu čelo, líčka......ak máš studené ruky tak môžeš použiť ja som chytila pod pazušky keď dieťa spalo a ochladzovala som.....to sa mi videlo najšetrnejšie......ak znesie zábal cez hridník pod pazušky tak daj.....len nesmie mať studené končatiny.......

senta_sofia
27. okt 2013

ak sa rad kupe, daj ho do vane s takou vlaznou vodou, u nas vzdy zabralo

matulienka10
autor
27. okt 2013

Ked to je práve to že ja mu tie rúčky a nôžky zohrejem tak na pár minút a zasa ich ma ako ľad a pri prebalovani sa celý trasie, skáče mu pusinka až... Je to normálne?

tanicasz
27. okt 2013

@matulienka10 keďže sme niečo podobné zažili približne vo vašom veku, rada našej pediatričky - takýmto maličkým deťom sa zábaly neodporúčajú, radšej kúpanie v tej teplej vode. Ja som totiž robila tie zábaly okolo hrudníka, ale dostal mi triašku z nich, to znamená, že telu je zima a prudko mu stúpne teplota. Preto mi pediatrička povedala, že zábaly nie!!! A už vôbec nie, keď má studené končatiny! To kúpanie v teplej vode kľudne aj niekoľkokrát za noc, ak nedostane triašku, môžeš ho nechať behať po dome aj nahého. No môj vtedy vôbec nebehal, ani nechodil.
Ďalej recepty starých mám - zavárané kyslé uhorky mu dať do rúk, normálne, nech ich chytí do pästičiek, ak spí, daj mu ich do ruky a môžeš navliecť rukavice, aby ich nepustil. Vraj uhorka vyťahuje teplotu.
A ešte zemiak surový ošúpať, nakrájať na plátky a priložiť na chodidlá, tiež navliecť bavlnenú ponožku, nech neskĺzne, kľudne aj po celú noc.
Obliecť tenké bavlnené pyžamko a prikryť tiež len tenkou bavlnenou prikrývkou.
Držím päste a prajem pokojnú noc, nech drobčekovi teplota klesne.

marcelatje
27. okt 2013

@matulienka10 dávaj zábaly na hrudník nie studenou ale vlažnou vodou systémom 7x7 to znamená 7 minút zábal, 7 minút prestávka a opakovať 7x. Celé kolečko trvá hodinu a teplota začne zvyčajne klesať okolo 4-5 zábalu. Môžeš vreckovkou ochladzovať aj čielko. Teplota klesne cca o 1°C Vyvaruj sa prudkého znižovania teploty, pretože práve prudký vzostup alebo pokles vyvoláva febrilné kŕče.
Dieťatku je zábal nepríjemný lebo je rozhorúčené to je bohužiaľ nepríjemná stránka zábalov, ale pomáhajú. Priebežne meraj teplotu. Dieťatko maj kľudne vyzlečené ak chce tak na tebe a prikryté len plachtou. Nezabudni na pitný režim. Najlepšie voda, ak dojčíš tak mliečko. Ak nechce piť po troškách striekaj do pusinky. Ak máš daj rehydratačný roztok, ak nie urob si:
1/2 l vody
1 lyžička soli
3 lyžičky cukru
Všetky tekutiny zapisuj a snaž sa priblížiť k optimu t.j ak má dieťatko napr. 9 000 g malo by vypiť 900 ml (nie len roztoku ale všetky tekutiny spolu)

tanicasz
27. okt 2013

@matulienka10 a ešte ma napadlo, veľa tekutín mu núkaj, nech pije

7katka
27. okt 2013

teplotu znizuje aj cajik z bazy, lipy a sipky, vit.C

cerez
27. okt 2013

@matulienka10 Ak má stále studené končatiny, vtedy sa zábal neodporúča. Ja by v tomto prípade sa spojila buď telefonicky so svojou pediatričkou alebo zavolala na detskú pohotovosť a požiadala ich o radu ako postupovať.

sendy182
27. okt 2013

@matulienka10 áno je to časté pri deťoch.....t.z. že teplota vyhráva..... 😒 ...máš termofor?.....ja som musela fénovať alebo som prikladala fľašu s teplou vodou tú si chytil....a pri nožičkách tiež.....určite ho nesprchuj a pomaly s tými zábalmi......môj mal vtedy síce viac ako 3 roky ale bol ťaižký oriešok pre lekárov nakoľko netoleroval nurofen tak sme boli iba na paralene 😉 .........teplota vôbec nešla dole......ani zábalmi....celú noc sme takto aj na druhý deň........totálne vyčerpaný..... 🙄 .....

andrejka1978
27. okt 2013

nurofen a panadol mozes striedat aj po 2 hodinach.my sme tiez mali raz sarlach a volala som pohotovost,lebo stracal vedomie.tam mi povedal lekar, ze mu to neuskodi aj v kratsom intervale ako je napisane na liekovych obaloch.a tiez zabaly, kupel alebo sprcha. a proste zrazat mu tu teplotu,to je podstatne.udrzat ju pod kontrolou.aspon o stupen sa ti to musi podarit.drzat to max do tych 39. ked das zabal alebo kupel, treba potom dieta zabalit do uteraka, pockat asi 15-20 min a zmerat teplotu.ak neklesla, znovu zabal. apostup opakovat,kym mu ju nezrazis apon o pol stupna az jeden stupen. mam to odskusane,zvycajne nam zabralo tak 3x zopakovat.jedna znama dava detom na slapy platky citrona.priviaze to vreckovkou.vraj to funguje.zatial som meskusala. aka sa vam to nepodari udrzat pod 40 radsej asi znovu k lekarovi.

sendy182
27. okt 2013

@7katka áno za predpokladu že dieťa má chuť piť len pri angíne sa neje a často deti ani nechcú piť ☹

7katka
27. okt 2013

niekedy si lekari mylia inf. mononukleozu s anginou, teploty su v oboch pripadoch vysoke, na IM je dobra echinacea-Hanus bez alkoholu a ked uz boli taketo teploty,dala som kvapku,ale naozaj len kvapku svedskych kvapiek

7katka
27. okt 2013

@sendy182 veru nechcu a budit ich stale, aby pili po kvapkach tiez nic moc,ked su vycerpane teplotou

matulienka10
autor
31. okt 2013

Maminky, ďakujem za rady, teplotovanie sme zvládli, nakoniec je to 6 choroba, dnes už sa malý trošku vysypal.

misinka26
31. okt 2013

Ahoj 🙂 veľmi dobre ťa chápem my sme to isté prežili pred tromi dňami ☹ tiež má malý angínu ... teploty mal 2 dni skoro 40 ...dávali sme atb každých 12 h, do toho paralenové čipky každých 6 h a vlažný kúpeľ skoro celú noc ... a nech veľa veľa pije ... nám klesla teplota až po dvoch dňoch a 4 dávkach antibiotík takže tak ... viem ako sa bojíš, ja som sa strašne bála a ani som sa od neho nepohla ... neboj dobre bude ... ale ak do troch dní horúčka neprejde alebo vybehne vyššie ako 40 bežte na pohotovosť 🙂 Držím palčeky 🙂

matulienka10
autor
1. nov 2013

@misinka26 mal horúčky 3 noci cez 39 v tu prvú sa to v podstate rozbiehalo takže 39 bolo až nad ránom. Ten prvý deň som mala doma len Nurofen, tak sa mi moc nedarilo mu teplotu zraziť, k.večeru sme už striedali paralen-nurofen ale teplota klesla tak maxi na 38,7, aj cez deň sa mu tak držala, a večer sa už stverala na 40, to už sme dávali aj zabaly, chudácik už bol taký unavený

monhla
1. nov 2013

Presne viem čo cítiš - teploty máme od nedelnej polnoci. Našťastie dnes konečne klesli pod 38 stupňov. Nurofen sme vymenili za panadol čípky, lebo malinká nechcela dať nič do úst. Našťastie kojím inak by sme už boli asi v nemocnici na infúziách, lebo do dnes nič nejedla ani nepila, okrem MM. Dnes konečne maličko polievočky a asi 1,5 dcl vodičky a čajíka.
Antibiotiká tiež berieme no váčšinu vždy hneď vyvráti.
Pomohla sprcha, no nie chladnejšia, ale teplá. Tak aby nebol šok, no aby vodička telíčko ochladila.
Treba veľa tekutín, no sama viem čo ma to stálo úsilia dostať do nej aspoň 2-3 yžičky tekutiny.

Prajem skoré uzdravenie.

urbanovapatricia
1. nov 2013

Ahoj,môj syn mal zápal pľúc,a horúčky 40 skoro 4dni,už pol hodinu po paralene alebo čípke mal znovu 40.Cez takéto horúčky treba dieťa nechať naľahko oblečené,len nejakú košielku,pyžamkové nohavičky aleba aj len v slipkoch,zbytočne moc nezakrývať,podávať vlažné tekutiny,občas jemne osprchovať v takej jemne teplej vode,skôr do studena,ale nie v ľadovej.Stačí pár sekúnd,hneď vybrať,osušiť a zase len naľahko prezliecť,aby sa neprehrieval.Paralen a čipky môžeš stiedať už po 4 hodinách.Antibiotiká zaberajú do 3 dní,ak mu to neklesne,šla by som znovu k lekárovi,môže to byť aj vážnejšie.Syn vtedy nekašlal,nemal sopel,tiež nás poslali domov bez liečby,že viroza,ked to ale ani na druhý deň neklesalo ,šla som hned ráno znovu a trvala som na vyšetreniach,a až v nemocnici na intenzívke mu z ro"ntgenu zistili zápal pľúc.Horúčky mal ešte 3 dni,potom mu dali hydrokortizonovu infúziu a potom mu klesla.Prajem skoré uzdravenie.