Hnisavé pupáčiky v ústach a v okolí úst. Čo poradíte?

zuzana.kusnirova
17. jún 2010

Ahojte. Chcem sa vas spytat ci sa u niekoho z vas vyskytol taky problem ako mame mi...Najskor sme mali asi 4 dni teploty ..po 4 dnoch sa nam vyhadzali v ustach hnisave pupaciky..na jazyku,na dasienkach a na dalsi den uz aj z vonka okolo ust...Lekarka nam dala maste a vodicky ktore nezaberaju..neviete mi poradit??

latvia
17. jún 2010

lepsie by bolo kebyze to sfotis, clovek lepsie pochopi ked vidi. ake maste ti dala?

jcn
17. jún 2010

Ahoj, zrejme pojde o tzv. stomatitidu, skus si o tom nieco vyhladat na google,najdes toho dost. Moja mala to nedavno mala, lekar nam na to dal nejaku vodicku na dezinfekciu po jedle, neviem ako sa to vola, ale mi nezijeme v SR, takze by ti bol nazov nanic. Najvacsie riziko je, ze ked sa to velmi rozsiri a dietatko to velmi boli, odmieta jest a pit a hrozi mu hospitalizacia. Nasa mala vsak mala nastastie len asi 3 pluzgieriky na jazyku a papala a pila dobre. Ale urobil sa jej aj taky akoby maly herpes na licku, vyzera to ako vyrazka, uz to mizne a ja neviem, ci to s tym nejako suvisi. Zajtra ideme na ockovanie, tak to lekarovi ukazem a opytam sa.
Stomatitidu sposobuje nejaky virus, staci ked dieta nieco oblizne. Inac moj manzel mal asi tyzden predtym v ustach velku aftu, takze je mozne, ze to mala chytila od neho.
Takze ziadne strachy, len to natieraj a dozri aby mala dost pila a cca do 2 tyzdnov to zmizne.
A este som zabudla, ze malej z toho normalne smrdelo z ust, este vcera som citila zapach, dnes to uz bolo OK. Zapach z ust je jednym z priznakov stomatitidy.

zuzana.kusnirova
autor
17. jún 2010

JCN ----presne tento zapach z ust je strasny.... a moj muz mal tiez v ustach aftu..takze fakt to moze byt aj tym je to preniesol na nu..a my mame tiez na licku a nad hornou perou take ako keby vredy...mne to skor pripadalo ako ovčie kiahne..ale dokt.ma ubezpečila ze to niesu kiahne...natierame Gencianovou violetou z vnutra a zvonka nam dala FUCIDIN mast..tak uvidime ale je z toho velmi mrzuta..nechce jest skoro vobec..teda ona si aj pyta co vidi ale da do ust a zacne plakat od bolesti...

latvia
17. jún 2010

zuzi, tak potom mam pre teba nieco - ale je to zrejme na predpis, opytaj sa doktorky....na tieto hnisave afty a rozne vredy v ustach vyborne funguje KAMISTAD gel a KENALOG in ora base....tak nejako sa to vola...jedno z nich je ako tekuty obvaz, a jedno z toho ma aj anesteticke lokalne ucinky, takze ju to nebude chvilu boliet, kym bude papat

latvia
17. jún 2010

a pusu po kazdom jedle najprv vyplachnut salviovym cajom...aj keby zjedla len jednu piskotku

latvia
17. jún 2010

kenalog som oficko nenasla, ale predpisuje sa, resp. mozno ho uz nevyrabaju ale maju zan nahradu

zuzana.kusnirova
autor
18. jún 2010

latvia-dakujem,opytam sa nato v lekarni... musim vyskusat vsetko... ☹

latvia
18. jún 2010

jedna holka mala hnisave afty v ustach velke az 1cm v priemere, za 4 dni sa jej to vyrazne zlepsilo, celkovo vyliecena do 2 tyzdnov, tak skus 😉

juliagregor
19. jún 2010

moj starší syn to mal, skončili sme na injekciách B12, zabralo to asi na tretí deň, veľmi plakal a nemohol ani papať ani piť...treba veľa vitamínu B (pyridoxin, B6)

dupinka
21. jún 2010

PAGAVIT - to su glycerinove tycinky (vatove tycinky napustene glycerinom) navyse ochutene, takze chutia sladko(ak by sa dieta rozhodlo olizovat), tym sme potierali afty a zabralo do 3 dni.

Len sa treba vyzbrojit trpezlivostou, lebo nie vsade to v lekarni maju a niekde na vas kukaju....original sa to vraj pouziva pri stavoch bezvedomia alebo na suche usta

nikol178
23. jún 2010

Ahoj, my sme mali pred pár mesicmi niečo podobné. Plus sa nám k tomu ešte pridali úplne zapálené ďasná pod ktoré sa mu úplne schovali zúbky, a vytvorili sa mu také hnisavé vačky, ktoré mu praskli a krvácali. Boli sme u doktorky, liečil sa dva týždne, dostal aj antibiotika, vodičku na ďasná a aj na vyrážky okolo pusinky mastičku. Bola to tzv. slintavka. Bola som úplne zúfala, lebo prvý týždeň čo som bola u doktorky nič nezaberalo a potom som išla ďaľší týždeň k druhej, lebo moja tam nebola, bolo to ešte horšie a tá mi povedala čo s ním presne je a aj nám naordinovala správne lieky, ktoré mu konečne zabrali. Povedala som si, radšej nech je prechladnutý ako toto. Vytrpeli sme si poriadne, eštšže papať mu ako tak chutilo.

dicinka1
14. sep 2011

@nikol178 ahoj..ake lieky bral?moja ma asi to iste..dasna napuchnute..ani nevidno zubky pomaly-...EMMKA SI DAVA PRSTY DO PUSY STALE,TAK ASI PRETO..

veronikaa1993
21. sep 2014

Ahoj, mam problem mam syna ktory ma 1 rok a 1 mesiac pred 4 dnami sme boli u lekarky s tim ze ma horucky dala nam vitamin D a daaku vodicku bielu az mu to vitieram lenze sme prisi domou a zistili sme ked otvoril usta ze ma na jazyku biele pupence teda špata alebo sa tomu hovori žaba a na hornom dasne mu vysiel zub ktory mu okolo hnisa žaba sa mu vyliečila za 4 dni aspon myslim lebo mu pupence zmizli vytierala som mu to s tom bielou a fialovou vodičkou... ale dostali sme včera horucky a tie zahnisane dasna sa rozširili na dalši zubok vedla neho boli ho to nevie sa najest da si palčeky do ust a hned place a neviem co s tim mam robit poradte mi co mu mam dat alebo kde s nim mam ist som bezmocna v noci nespi place neviem co mu je nepovie mi prosim pomožte mi ☹

sense
21. sep 2014

@veronikaa1993 a nema nahodou infekciu noh ruk a ust?

maznacik007
21. sep 2014

@veronikaa1993 stomatitida resp. aftoyna gingitivida ... kup mu b komplex da sa aj sumivy alebo klasicky mu drv a davaj ... vela vit. B potom tanum verde alebo florsamyn vytierat ustocka aj dasna alebo vystriekavat ak si da ... nedavaj mu horuce, ani kysle ... pit cez slamku alebo injekciou ... hlavne nech pije aby sa neodvodnil ...
mozes aj nurofen od bolesti ... je to dost bolestive ... ak by sa ti nezdal na pohotovost daju mu infuzku teda ak by ti nepil dlho alebo necikal ..

veronikaa1993
21. sep 2014

@maznacik007 všetko to zacalo tou horučkou a na obed ked sme prišli do lekarky tou špatou teda žabou cez den chce byt iba na rukach a v noci strasne place vitamini uz douzival kupila som mu take kapsule aby sa mu prerezali zubly a aby ho neboleli ale to mohol uzivat iba tri dni teraz mu to vytieram bielou a fialovou vodickou ale nezda sa mi ze by mu to pomahalo a zahnisane ma horne dva zubky takze aj ked mu nieco tvrde dam boli ho to polievku papa ta je riedka ale do čoho zakusi to ho boli a v noci neviem preco tak place od pol noci az do pol 4 v kuse plakal ☹

veronikaa1993
21. sep 2014

@veronikaa1993 a este k tomu sa mu vedla očka na nose vytvorili 4 popence take hnisave neviem ci to s tom suvisi

veronikaa1993
21. sep 2014

@zuzana.kusnirova mi taktiez mali sme pupaciky takzvane špata alebo žaba a este k tomu mame zahnisane dasna na žabu som každe rano a vecer vytierala fialovou vodičkou trvalo to asi tak 4 dni a kupila som mu este kapsule proti bolesti ktore som davala rano obed vecer