Ahojte,
Mam doms 3 t babatko a nasla som jej na krku zacervenane miesto s hnisom. Umyla som jej to ale ten hnis sa jej tam tvori denne a akoby zapacha.
Mate s tym skusenosti ?
Hnis? Nie je to maz skôr?
Pokial je to len ako vyrazka s bielou hlavickou, treba namocit gazu alebo gazovy tampon v liehu a silnejsie prejst po vyrazke tak, aby sa biela hlavicka zotrela, strhla dole. Toto nerobit na vyrazkach na tvari ci genitale. Pokial je to nieco vacsie, tvrde, pripadne bolestive, treba riesit s pediatrom, na to uz treba minimalne atb mast ako Framykoin.
A pokial je to v zahybe napr, tak to moze byt zaparenina, nezateka jej tam mlieko?
je to bezne u babatka ze sa v zahyboch(aj za usami) viac poti a ked sa to necisti zacne to hnisat. pravidelne utierať. drzim palceky
@veronikavathi je to biely ci zlty hnis? Moze to byt akne, seborea alebo este mi napada stafylokova infekcia...to su zltne hnisave...s tymito som sa u deti stretla...skus googlit ci fakt dat foto.
@veronikavathi zaparenina. Umyť a natrieť poriadne liehom. Aspoň 3x denne. Možno kej tam mokva mlieko, ktoré jej steká keď papa. Aj za ušami jej skontroluj.
Tak na zapareninu by som lieh nikdy nedala…
V prvom rade treba dokladne umyvat vsetky zahyby na krku, za usami, dieta ich ma mnoho, poti sa tam, zateka mu mlieko, ked sa tieto necistoty denne neumyju, vznikaju zapareniny a infekcie.
Zapareninu treba natierat kremom na to urcenym - Spiridea krempasta, Bepanthen, Imazol, Rybilka, Pythiol, Sudocrem (pre mna na poslednom mieste). Pokial potrebujeme miesto susit, je dobre pouzit pastu (to su tie biele kremy), pripadne vyborny je hypermangan - spravi sa bledoruzovy roztok a aplikuje sa na miesto, kde potrebujeme nieco susit/liecit, pripadne aj kupel, ak riesime vyrazky na celom tele, kiahne atd.
Na takuto zapareninu by som skusila jendoznacne hygienu a Spirideu, pripadne Imazol, pokial by sa za 4-5 dni stav nezlepsil alebo by sa zhorsoval (aj skor), treba riesit s pediatrom pripadnu aplikaciu Framykoinu (niektori oblubuju aj zasyp, hoci ten uz sa velmi neodporuca). No myslim si, ze bezne kremy na zapareniny budu dostatocne…
Zaparenina.natierat krémom.ktorym natierate aj zadoček a máte ho odskúšaný
@anavixy a čím si potierala ty deťom záhyby, keď boli babätka? Vždy mi dr kázal liehom vyčistiť a nechať vetrať.asi sme s dr z inej planéty
To ma zapareninu urcite na to nedavaj lieh je na to prilis agresivny. Umyvaj to viac x za den a co je dolezite nemoze to ostat mokre/vlhke cize vzdy to uplne vysus napriklad prikladanim plienky nie suchanim. Pediatricka ti na to predpise ichtyolovu mast v takej vyssej koncentracii a pekne sa to po par natreniach zasusi. Skus pozriet aj pod pazuskami ci take nema, tam sa to tiez relativne casto robi.
Suhlasim aj s jemnym roztokom hypermanganu ako je vyssie spomenute (ale naozaj iba bledunko ruzova voda) to ma aj dezinfekcne ucinky aj to vysusuje.
@veronikavathi na zapareninu je najlepší Imazol krémpasta...
nám sa to objavuje pravidelne od narodenia, vždy keď malú príliš naobliekam a veľmi sa spotí. Lekár povedal, že ide o zapareniny, poradil mi vyčistiť opatrne čistou vodou, jemne priloziť bavlnenú plienku alebo čistý kúsok látky, aby látka nasala všetku tú vlhkosť, ktorá sa tam drží, a potom zasypať detským sypkým púdrom (nie Sudocrem ani žiadny iný krém). Vraj ak to budem mastiť krémikmi, malá sa bude ešte viac potiť a bude jej to oveľa viac mokvať. Vždy keď sa jej to objaví, vyčistím vodou, vysuším, zasypem a za 1-2 dni má čistý krk.
@katarinka89 tym co som vypisala… ja pracujem na novorodeneckom a teda potieranie pokozky liehom je to posledne co by som niekomu radila a ani som to nikdy od nikoho nepocula, nehovoriac o zaparenine… ved to musi neskutocne boliet, stipat, neviem si predstavit comu a ako by to malo pomoct. Zahyby uplne staci dokladne umyvat a hlavne poriadne vysusit, aby sa tomuto predchadzalo.