Hnis na krku u novorodenca

veronikavathi
5. nov 2023

Ahojte,
Mam doms 3 t babatko a nasla som jej na krku zacervenane miesto s hnisom. Umyla som jej to ale ten hnis sa jej tam tvori denne a akoby zapacha.
Mate s tym skusenosti ?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptvw
5. nov 2023

Hnis? Nie je to maz skôr?

anavixy
5. nov 2023

Pokial je to len ako vyrazka s bielou hlavickou, treba namocit gazu alebo gazovy tampon v liehu a silnejsie prejst po vyrazke tak, aby sa biela hlavicka zotrela, strhla dole. Toto nerobit na vyrazkach na tvari ci genitale. Pokial je to nieco vacsie, tvrde, pripadne bolestive, treba riesit s pediatrom, na to uz treba minimalne atb mast ako Framykoin.
A pokial je to v zahybe napr, tak to moze byt zaparenina, nezateka jej tam mlieko?

kacena4
5. nov 2023

je to bezne u babatka ze sa v zahyboch(aj za usami) viac poti a ked sa to necisti zacne to hnisat. pravidelne utierať. drzim palceky

euka210
5. nov 2023

@veronikavathi je to biely ci zlty hnis? Moze to byt akne, seborea alebo este mi napada stafylokova infekcia...to su zltne hnisave...s tymito som sa u deti stretla...skus googlit ci fakt dat foto.

veronikavathi
autor
5. nov 2023

Takto vyzera po umyti. Ten hnis by som povedala ze je taky zltkasty ano

katarinka89
5. nov 2023

@veronikavathi zaparenina. Umyť a natrieť poriadne liehom. Aspoň 3x denne. Možno kej tam mokva mlieko, ktoré jej steká keď papa. Aj za ušami jej skontroluj.

anavixy
6. nov 2023

Tak na zapareninu by som lieh nikdy nedala…
V prvom rade treba dokladne umyvat vsetky zahyby na krku, za usami, dieta ich ma mnoho, poti sa tam, zateka mu mlieko, ked sa tieto necistoty denne neumyju, vznikaju zapareniny a infekcie.
Zapareninu treba natierat kremom na to urcenym - Spiridea krempasta, Bepanthen, Imazol, Rybilka, Pythiol, Sudocrem (pre mna na poslednom mieste). Pokial potrebujeme miesto susit, je dobre pouzit pastu (to su tie biele kremy), pripadne vyborny je hypermangan - spravi sa bledoruzovy roztok a aplikuje sa na miesto, kde potrebujeme nieco susit/liecit, pripadne aj kupel, ak riesime vyrazky na celom tele, kiahne atd.
Na takuto zapareninu by som skusila jendoznacne hygienu a Spirideu, pripadne Imazol, pokial by sa za 4-5 dni stav nezlepsil alebo by sa zhorsoval (aj skor), treba riesit s pediatrom pripadnu aplikaciu Framykoinu (niektori oblubuju aj zasyp, hoci ten uz sa velmi neodporuca). No myslim si, ze bezne kremy na zapareniny budu dostatocne…

janinah
8. nov 2023

Zaparenina.natierat krémom.ktorym natierate aj zadoček a máte ho odskúšaný

katarinka89
8. nov 2023

@anavixy a čím si potierala ty deťom záhyby, keď boli babätka? Vždy mi dr kázal liehom vyčistiť a nechať vetrať.asi sme s dr z inej planéty

milanemila
8. nov 2023

To ma zapareninu urcite na to nedavaj lieh je na to prilis agresivny. Umyvaj to viac x za den a co je dolezite nemoze to ostat mokre/vlhke cize vzdy to uplne vysus napriklad prikladanim plienky nie suchanim. Pediatricka ti na to predpise ichtyolovu mast v takej vyssej koncentracii a pekne sa to po par natreniach zasusi. Skus pozriet aj pod pazuskami ci take nema, tam sa to tiez relativne casto robi.
Suhlasim aj s jemnym roztokom hypermanganu ako je vyssie spomenute (ale naozaj iba bledunko ruzova voda) to ma aj dezinfekcne ucinky aj to vysusuje.

ivanka33
8. nov 2023

@veronikavathi na zapareninu je najlepší Imazol krémpasta...

ivanka33
8. nov 2023
lillinqa551
8. nov 2023

nám sa to objavuje pravidelne od narodenia, vždy keď malú príliš naobliekam a veľmi sa spotí. Lekár povedal, že ide o zapareniny, poradil mi vyčistiť opatrne čistou vodou, jemne priloziť bavlnenú plienku alebo čistý kúsok látky, aby látka nasala všetku tú vlhkosť, ktorá sa tam drží, a potom zasypať detským sypkým púdrom (nie Sudocrem ani žiadny iný krém). Vraj ak to budem mastiť krémikmi, malá sa bude ešte viac potiť a bude jej to oveľa viac mokvať. Vždy keď sa jej to objaví, vyčistím vodou, vysuším, zasypem a za 1-2 dni má čistý krk.

anavixy
8. nov 2023

@katarinka89 tym co som vypisala… ja pracujem na novorodeneckom a teda potieranie pokozky liehom je to posledne co by som niekomu radila a ani som to nikdy od nikoho nepocula, nehovoriac o zaparenine… ved to musi neskutocne boliet, stipat, neviem si predstavit comu a ako by to malo pomoct. Zahyby uplne staci dokladne umyvat a hlavne poriadne vysusit, aby sa tomuto predchadzalo.