Hnedý ušný maz u deti

hruska91
28. dec 2020

Ahojte dcera ma rok a pol a ma tmavo hnedy usny maz. Nestazuje sa na bolest ani na nič ale neviem co s tym. Objavilo sa to z nicoho nic a nechcem volat lekarke ked ocividne jej to nevadi ani neboli, ale mam obavu ci to nieje nejaky zapal alebo co este som sa s tym nestretla. Nemate s tym skusenosti?

emuemu
28. dec 2020

@hruska91 niektorým deťom sa tvorí hustý tmavší maz vo väčšom množstve, je to dane množstvom ceruminoznych zliazok vo vonk. Zvukovode, ktoré mame každý iné...vôbec sa netreba znepokojovať, ušný maz má ochrannú funkciu...len SAT pozor pri čistení, nie je dobre zatlačiť dnu paličkami, nech nevznikne zátka.

panelacikova
28. dec 2020

@hruska91 celý život má moja mama nadmerné množstvo tmavého hnedého uš.mazu (má 75), ja takisto a moja dcéra tiež... ani mi nenapadlo to riešiť. väčšinou pri sprchovaní vysprchujem aj uši... keď je moc vidieť malej, tak okraje jemne povytieram tyčinkou. dovnútra sa veľmi nešpáram. ale žeby to škodilo, to som ešte nepočula

didi2102
28. dec 2020

@hruska91 môj syn má 2.5r tiež ho má taký tmavý hnedý a je to ok , vždy keď vidím že má už pri otvore vytrieme to ale dnu paličku nedávam je to ok

luna116
29. dec 2020

@hruska91 Aurecon ušné kvapky junior (tie doporučila ORL pre môjho 4ročného syna), tiež sa mu tvorí množstvo hnedého mazu, pričom mladší syn ani ja s MM takýto problém nemáme. Je to vraj normálne,že niekomu sa tak nadmerne tvorí.