Hnačky u 4-mesačného bábätka - intolerancia, alergia

16. mar 2024

Nezvyknem tu písať, ale som už zúfalá. Máme 4 mesačné bábätko na umelom mliečku. Kakala nám raz za 2-3 dni. Pred mesiacom sme ju dali zaočkovať proti rotavírusom. Začala kakať každý deň riedku stolicu. Pediater nám povedal, že máme dávať probiotiká a stratí sa to. No nestratilo, pred týždňom začala doslova hnačkovať, pediater nasadil Tasectan, plus pokračovať v probiotikách. Nepomohlo. Na môj popud sme vzali aj stolicu na kultiváciu- negatívne. Navrhol gastro, termíny sú obsadené do leta, no za prednostný poplatok som vybavila termín na nasledujúci týždeň. Hnačky sa začali zlepšovať. Kakala už iba 3x do dňa. Potom 2x. No včera opäť kakala 4x a plus v stolici už bola aj krv. O tom, že na pohotovosti sme čakali 2 a pol hodiny so 4mesačným bábätkom, nebudem ani hovoriť. A to sme boli druhí. Sestrička úplne ,,príjemná", lebo som sa opovažila zazvoniť, keď mali večeru. HODINU. čakáreň 2 metre x 2 metre spoločná s pohotovosťou pre dospelých, plná chorých ľudí. Čuduj sa svete, pohotovosť pre dospelých skončila večeru skôr ako pohotovosť pre deti a kým vyšla sestrička ešte len pre kartičky, u dospelých mali vyriešených 2 pacientov, ktorí prišli pol hodiny po nás. Malá nám plakala, pani pred nami s väčším chlapcom nás pustila pred seba. Sestrička, že nemôžeme ísť pred ňou, lebo ona už má prvú v počítači ju. Všetci ľudia krútili s hlavami. No naspäť k veci. Odporúčali nám dávať do rána ryžový odvar, no malej nerobil dobre, prvýkrát vypila celú dávku, ďaľšie 2 kŕmenia cca 50 ml nechala. Ráno sme jej opäť dali mliečko, no opäť kakala. Ale i.

autor
16. mar 2024

Pokračovanie: ale stolica už bola normálna. na pohotovosti, aj náš pediater nám povedali, že to bude asi intolerancia na laktózu alebo alergia na bielkovinu kravského mlieka. avšak asi pred dvomi mesiacmi sme boli na gastre, robili jej testy na alergie a všwtko vyšlo negatívne. Kúpila som dnes na skúšku Nutrilon Alergy Digestive Care, bez bielkoviny kravského mlieka a s nižším obsahom laktózy, no mala ho opäť nechcela vypiť. Pritom nikdy predtým fľašu neodmietla. Len teraz a pri ryžovom odvare. Máte niekto s niečím takým skúsenosť? Na gastro ideme v pondelok. Len treba dovtedy nejako vydržať. Dávam jej vodu na striekačku aj Kulíšek. Aj probiotiká Enterol.

autor
16. mar 2024

*stolica ráno už bola normálna, ale opäť tam bolo trošku krvi. a ryžový odvar jej nerobil dobre, plakala pri papaní, odťahovala sa od fľaše, krútila sa do kĺbka, ako pri bolestiach bruška

werony_n
16. mar 2024

Zažila som skoro podobnú situáciu ako ty, zistili u malej salmonelozu a ,bohužiaľ, na tu nepomôže nič, to proste musi von . Nam pomohla zmena mlieka z nutrilonu na sunar, odkedy sme zmenili mliečko bolo všetko v poriadku.

iivancova
16. mar 2024

Dcéra mávala hnačky a krv v stolici (krvavý hlien) cca v 4. mesiacoch. Je ale dojčená, takže som zo svojej stravy dala preč všetko mliečne a odporúčaná bola aj sója. Od vtedy žiaden problém a detská gastro dcére spomínané testy ani nechcela robiť, že zvyknú byť “falošne” negatívne a dieťa má aj tak alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Odporúčané mi bolo pokračovať v diéte a neskôr skúsiť u seba nasadiť niečo mliečne a počkať na reakciu dieťaťa. Čiže odbery by som až tak vážne nebrala a skúsila to mlieko pre alergikov na bielkovinu kr mlieka. Asi to predpisuje len doktorka, netuším. Ja som s touto “teóriou” o alergií musela prísť k doktorke sama po konzultácii s inou dr, čiže skúste s pediatrom prediskutovať, aby Vám predpísal to mlieko, hoci odber bol negatívny.

iivancova
16. mar 2024

A čo som čítala, tak áno, tie mlieka sú vraj nie chutné a deti si na nich dlhšie zvykajú. Držím palce

autor
16. mar 2024

@werony_n a kultivácia Vám vtedy tiež vyšla negatívne? Lebo ja som odobrala malej vzorku z plienky, odniesla do pediatra na vyšetrenie a bola negatívna. A v kultivácii sa vyšetruje aj Salmonela, Campylobacter, atď.

werony_n
16. mar 2024

To neviem, mne len vtedy volala lekárka, že malá ma salmonelu a lekárka mi vravela , že môže byť z mlieka, tak som zmenila a bolo všetko fajn.

nikpa
16. mar 2024

Zažili sme, bola z toho ABKM. No moc ti neporadím, probiotika treba užívať 3 a viac mesiacov ale zázraky nečakaj. Treba vysadiť mliečne. A ten ryžový odvar co sa hnaciek týka naozaj robí zázraky, takže sa pokús aspoň po lyžičkach alebo jej do toho rovno zarábaj UM. Tie špeciálne UM sú horkejsie ako klasické, niektoré deti to nechcú. Potom sa odporúča začať tak, že budeš najprv miešať s tým co jej chutí pol na pol a postupne ho úplne nahradis novým UM. Pri takýchto malých deťoch ktoré pijú len mlieko je to ťažké, čo najskôr to pôjde treba začať dávať prikrmy. Inak co sa týka tých testov, môjmu malému 2x vyšli negatívne a raz pozitívne. Pri tom na mlieko reagoval celkom jasne zle.
A pozor aj na lieky a probiotika, veľa z nich obsahujú mliečnu zložku.