Hnačky a nechuť do jedla u 9 mesačného dieťaťa

zipsy
19. nov 2011

Ahojte maminky, môžete mi prosím napísať Vaše skúsenosti a rady? Môj 9 mesačný syn už týždeň hnačkuje, a nechce jesť. Zo začiatku jedol aspoň banán, teraz už ani to nie. Prvé 2 dni som mu nedávala piť um.mlieko, len Kulíšek forte, ryžový odvar a HIPP ORS 200. Aj tak sa to zlepšilo len minimálne. Včera som už začala dávať aj mliečko zarobené do ryžového odvaru, tak kaká ešte viac. Je už taký pochudnutý 😢 Bola som aj u doktora, ten mi nič nové neporadil, len odvar. A že nevadí, ak dieťa aj 2 dni neje. No nemyslím, že je to v poriadku. PS: sme očkovaný proti rotavírusom.

janka_pn
19. nov 2011

@zipsy divny lekar, ze neriesi tyzdnovu hnacku 😕 . pytala by som sa asi na gastrovysetrenie.

janka_pn
19. nov 2011

@zipsy nezacal v poslednej dobe jedavat dake nove jedlo? teda asi zacal, ked ma 9 mesiacov.... ale npr. lepok, alebo daco co ma tyzden nove a odvtedy to jedava pravidelne?

zipsy
autor
19. nov 2011

...ešte dodám, že som mu začala dávať aj probiotiká Biogaia, a Smectu.... a kaká tak 9 x za deň, viem že sú aj horšie prípady, ale mne už aj toto stačí ☹

zipsy
autor
19. nov 2011

@janka_pn nič nové nejedáva, ALE zmenila som mu deň predtým než to začalo um.mlieko (na sunar nutradefense)... takže je to asi z toho, aj keď teda dala som mu ho len raz - v sobotu ráno a hnačky začali v nedeľu poobede... doktor povedal, že to je z toho, ale neviem teda. pre istotu som sa vrátila k pôvodnej značke.

janka_pn
19. nov 2011

no je divne, ze lekarovi nevadi, ze dieta tyzden hnackuje a chudne 😕 to by sa teda nepacilo ani mne. ale sa mi nezda, ze by tolko hnackoval len po jednej davke ineho mlieka a to az tyzden.... ☹. inak u nas trochu zaberala sucha ryza.

hajanka
19. nov 2011

Ockovanie proti rotavirusom nic nezachrani, nie je ucinne proti vsetkym typom virusov, preto je podla mna prinos tohto ockovania velmi mizivy a samotne ockovanie je skoro uplne zbytocne. Prave naopak, nasledky ockovania mozu byt hrozivo nebezpecnejsie ako samotna hnacka sposobena virusom.
http://www.slobodavockovani.sk/news/mozne-rizik...

Ale nie len o tom by som chcela. Zaujimave je, ze dr. nekona, hlavne ak ide o babetko do roka. Urcite by som ihned nasadila probiotika! Dobre si spravila. A davat mu hlavne vela pit, lebo hnacka silno odvodnuje a moze sa stat ze ostane dehydrovany. Mozno by nebolo od veci podat mu rehydratacny roztok, ak odmieta aj pit. V opacnom pripade ist na prijem detskeho oddelenie v nemocnici alebo minimalne navstivit ineho pediatra.
Otazka. Bol mu robeny nejaky vyter? Zistilo sa ci je ta hnacka virusoveho/infekcneho povodu? Alebo je to naozaj len reakcia na potravinu (zmenu mliecka)? Alebo ucinok nejakych liekov (neberie ziadne?)?

zipsy
autor
19. nov 2011

@hajanka
@janka_pn u pediatra som bola ked hnackoval "len" 3 dni. On vsetko berie trosku viac lahkovazne 😖 probiotika mi odporucil on, a cele to hned hodil na zmenu um.mlieka. Viac neriesil. Maly nastastie pije vodu, a ked nic nejedol, tak mu zachutila aj Kulisek forte (rehydrat.roztok), ostatne /smectu, hipp ors/ som mu musela davat striekackou, to nechcel. Vyter nerobil, ani nic neriesil. Ze to je normalne... ani nevravel, ze sa mam zastavit, ak sa to nezlepsi. A ja som tam vzdy taka vystresovana, ze sa necham odbit a zabudnem sa na vsetko opytat.... To ockovanie som mu dala, lebo kamoskin syn mal rotavirus, a bolo to dost zle,skoncili v nemocnici, tak som sa toho bala...a teraz mame nejaku slabsiu formu aj my 😖 a 100 euro v kybli

hajanka
19. nov 2011

@zipsy ja si myslim, ze je urcite na mieste zistit pricinu hnacky, hlavne ak trva uz dlhsie a hlavne ked je u tak maleho dietata. Nejde totiz len o stratu vody v organizmne, ale aj o statu mineralnych latok potrebnych pre vyvoj. Ide o vyter, vysetrenie stolice (pritomnost bakterie, virusu, hlienu, krvi, parazitov, tukov...) a vysetrenie krvi, pripadne aj mocu. Hnacka je len priznak niecoho, preto treba zistit pricinu a tu liecit. Na tvojom mieste by som zasla za inym lekarom.

zipsy
autor
19. nov 2011

@hajanka ano, rozmyslala som, ze prejdem k inemu pediatrovi, tento sa mi nepozdava uz dlhsie. tak uvidim, skusim ☹ ale mame prvy uspech, maly zjedol banan s jablkom 🙂

natty53
19. nov 2011

@zipsy podla mna chod rovno do nemocnice alebo na pohotovost,ked mas takeho supeer dr. My sme skoncili takto s dcerkou na infuziach a to hnackovala dva dni a pediatricka nas hned poslala do nemocnice. A tiez bola pochudnuta, schudla za dva dni takmer pol kg a tiez sme boli ockovany na rotavirusy, takze sa to spustilo asi tym. Na tvojom mieste by som necakala doma tolko dni. Lebo je to fakt male babo este.

bebaa
19. nov 2011

@zipsy tento problem mame aj my, presne tyzden je dnes co ma hnacky a nechce nic jest...na zaciatku mal syn aj teplotu, pediatricka nakazala dietu a zobrala vyter z ritky,vysledky mali byt v piatok, ale budu az v pondelok, vo stvrtok som dala mlieko,bo nekakal uz a od vtedy zase :( kulisek davam striekackou...a kvapky hylak forte mame...

pomoz
29. júl 2015

Ahojte mamicky ja mam 7mesacneho synceka a uz tyzden mi hnackuje ma aj horucky a aj sem tam mi aj vracia.akurat ze som mu zmenila sunar kupila som tu polsku Bebiku ale preto lebo ma tu kolikutak som to chcela vyskusak.Dokonca ani jest mi dakedy nechce moze to byt od zubkoch alebo ad toho sunara ja inac zijem v anglii a neviem si tu pomoct s touvkolikou lebo tu su saleni doktory tak prosim vas dajte mi vase rady.

hanka_april
29. júl 2015

@pomoz urcite by som isla k lekarovi, tyzden akutneho vracania a hnacky moze byt aj rotavirus.....

maria1610
29. júl 2015

@pomoz my sme cez víkend s našim 7 mesačným takto skončili v nemocnici na infúziách - takže ja určite odporúčam návštevu lekára

charlie1980
29. júl 2015

@pomoz Ak ma teploty, od mlieka to urcite nebude. Tyzden hnackovat je aj pre dospele telo vycerpavajuce. Sleduj farbu stolice a ci nema v stolici primes krvi. Odber, CRP, zistit, ci sa jedna o virusove alebo bakterialne ochorenie. Nespoliehaj sa na to, ze to prejde same, dieta sa rychlo dehydruje. Neviem, ako to funguje v UK, urcite by som isla do nemocnice. Moze to byt rotavirus, E coli, salmonela, Ale urcite to nema z mlieka, ak ma teploty.

pomoz
29. júl 2015

@charlie1980 hnackuje mi zeleno zlte ale su tam aj male hrudky a dnes idem ku doktorke aby mu spravili krvne testy tak uvidim.Dakujem tY zatial.

pomoz
29. júl 2015

@hanka_april co to je ten rotavirus

pomoz
29. júl 2015

@maria1610 a co mu bolo tvojmu babetku.

charlie1980
29. júl 2015

@pomoz Skoda, ze to akurat tak vyslo, ze si dala aj novy druh mliecka. Pretoze to s tymi zelenymi stolicami moze skreslovat. Tie mozu byt z mlieka, ano. No teploty nie. Tak ako zelena stolica je priznak ochoreni, ktore som spominala vyssie. My sme si tak odlezali 9.dni v nemocnici, uz po 1.dni bol mierne dehydrovany a dostal 6flias infuzii. Tak sup, k lekarovi. Drzim palce.

pomoz
29. júl 2015

A potom ake mlieko si mu davala.

maria1610
29. júl 2015

@pomoz tiež rotavírus