Maminy prosim rychlo o radu - prva pomoc pri zvysenej teplote. Rocne dieta, cely den hnackuje, jedlo prijima, tekutiny prijima, nezvracia. ma zvysenu teplotu, dala som paralen, teraz uz spi, len sa bojim aby som v noci nenamerala vysoke cislo, nedari sa mi narychlo najst co treba robit.. obklady..ako kedy ake, kde..
dakujem za kazdu radu.
Mozes vyskusat aj VIBURCOL cipky, su perfektne... Prajem skore uzdravenie 😉
Najlepsie je dieta okupat. Vo vlaznej vode. V pripade zabalov, netreba davat zabaly na zapastia, ale zabalit telo od podpazusia az po clenky do mokrej osusky. Aj ten diazepam je taktiez potrebny pre istotu.
Je vhodné sirupy na zníženie teploty striedať, predsa majú trocha odlišné zloženie, nám to pomohlo A nemusí sa až po 6.hod., ale ak ideš dať iný sirup, tak aj po 3.hod. sa môže. Ale nedávať, ak je teplota do 38stupňov. A obklady alebo sprchu dávať len vtedy, ak má dieťa teplé ručičky a nožičky!!!! Dostatok tekutín a kľud. Neboj sa, keď bude treba, tak vyriešiš, poradíš si a netreba sa dopredu stresovať. Aj keď viem, že každá sa bojíme o svojich drobcov a chceme, aby boli v pohode a zdravučkí. Skoré uzdravenie a pokojnú noc 😵
Ja by som zvysenu teplotu urcite nestahovala liekmi, telo sa casto aj same vyrovna s infekciami, ak ho nechame. A obklady sa nesmu davat na koncatiny, ale iba na trup. U nas sa viac osvedcilo sprchovanie - vlaznou vodou, alebo takou "studenou" ake dieta znesie (vacsinou aj tepla mu je studena, takze prisposobit stavu).
Horúčka sama o sebe nie je chorobou, ale obrannou reakciou organizmu na rôzne ochorenia. Preto venujte pozornosť i ďalším príznakom, aby ste odhalili vlastné ochorenie. Horúčka je častým príznakom infekcie (vírusovej a bakteriálnej).
Nebezpečná nie je samotná teplota, ale skôr jej výška, doba trvania a vlastné ochorenie.
Normálna teplota 36-37 °C
Zvýšená teplota 37-38 °C
Vysoká teplota (horúčka) 38-39 °C
Veľmi vysoká teplota (vysoká horúčka) nad 39°C
teplotu pod 38,5 °C spravidla netreba znižovať
teplotu nad 38,5 °C znižujte
teplota nad 40 °C vyžaduje hospitalizáciu
Meranie teploty
U malých detí merajte teplotu v konečníku. Pri tomto meraní odčítajte z nameranej hodnoty 0,5 °C (ak nameriate 38,5 °C, skutočná teplota dieťaťa je 38 °C). U väčších detí merajte teplotu v podpazuší. Z nameranej hodnoty neodčítavate nič.
Čo robiť:
- teplotu dieťaťa pravidelne kontrolujte (min. 3x denne),
- kľudový režim,
- zvýšený príjem tekutín - skôr skôr vlažné ako teplé , v malých množstvách, často, nie sýtené nápoje
- odev a prikrývka – ľahká bavlnená, pri spotení dieťa okamžite prezlečte,
- teplota prostredia okolo 22 °C, často vetrajte,
- ak má dieťa triašku, pocit zimy (zvyčajne mu vtedy teplota stúpa), studené končatiny, dobre ho prikryte a podávajte teplé tekutiny.
Teplotu nad 38,5 °C znižujte:
a) Ochladzovaním:
potieranie tela vlažnou vodou pri kúpeli,
sprchovanie vlažnou vodou (vodu nechať z kože čiastočne odpariť),
vlažné zábaly (len hrudník s bruškom, nikdy nie končatiny - obaliť do mokrého vlažného uteráka, na to suchý uterák a uložiť dieťa pod perinu na 10 min, toto opakovať 3 krát za sebou bez prestávky).
b) Liekmi:
paracetamol (Panadol, Paralen, Plicet, Medipyrin... ) a ibuprofen (Brufen, Ibuprofen...) Najvhodnejší prípravok pre vaše dieťa podľa veku,
Pozor na dodržiavanie časového intervalu podávania lieku – viď príbalový leták!
POZOR:
- Neznižujte teplotu ochladzovaním, pokiaľ má dieťa výrazne chladné končatiny pri vysokej teplote! Vtedy je nutné zvýšiť dieťaťu príjem tekutín.
- Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrín, Anopyrin, Aspirín) sa pri horúčke detí do 12 rokov nepoužíva!
- Časové intervaly podávania liekov neskracujte, aby ste dieťa nepredávkovali (otrava). Pri nedostatočnom či krátkotrvajúcom účinku lieku môžte dieťaťu striedavo podávať liek paracetamolový s liekom ibuprofenovým, čím skrátite interval podania lieku na cca 3 hodiny.
- Vypotenie sa (recept starých mám) nie je vhodné na zníženie teploty u malého dieťaťa.
jespera - v prvom rade vela vela tekutin, najma ked hnackuje. Pri hnackach cipky nefunguju, lepsi je sirup(ten zase neucinkuje pri zvracani). Ale do 38 (v konecniku 38,5) stupnov netreba davat nic. ZVysenou teplotou telo bojuje proti ochoreniu a ked rychlo zrazis teplotu, nemoze sa branit. Zabaly su tiez ucinne, ale nie kazde dieta ich znesie v pohode. Je super, ak teraz spinka. Drzte sa, prajem skore uzdravenie...
jespera, teplotu zrážam nad 38- tj v konečníku nad 38,5.Pri nižšej teplote nemusíš dávať nič.
Nad 38- daj liek proti teplote vo forme sirupčeka, keĎže hnačujeme, čípky nepodávaj. Inak ám čípky zaberajpú viac a rýchlejšie, ale u vás sú teraz mimo hry. Môžeš ať buď liek skupiny paracetalomu- tj Paralen baby, alebo Panadol, alebo ibuprofenofen- Nurofen, Brufen a pod. Podˇkla toho, čo máš doma a s čím máš lepšiu skúsenosť
Odstup medzi dávkami 6 hod, min 5, prípadne ak neklesá horúčka, tak každé 4 hodiny striedať paralen s nurofenom.
Dvkovanie je podľa hmotnosti, to si pozri v príbaláku.
Pri vysokej horúčke. nad 38,5- dávam Diazepam 2mg tretinu tbl- názory mamín sarôznia, nebudem sa k tomu vyjadrovať zoširoka, podľa niektorých sa doporučuje podanie len u detí s vyšším rizikom aleb preknanými febrilnými krčami, ale ja dávam., hlavne ak je pri horúčke schvátený.
Ad zábaly- dávaj pri vysokej horúčke, tj nad 39- respektíve ak ti nezaberajú lieky. Ja som to robila tak, že som rýchlo dala antipyretikum a chystala zábal. Nikdy nepodávaj zábal, ak má studené alebo mramorované rúčky.
Zábal môžeš robiť čiastkový, napr vlhkou vlažnou pienočkou chladiť čielko, hlavičku, rúčky a näžky- respektíve chodilá a rúčky zabaliť do vlhkých vreckoviek, ale zabaliť dieťatko celé- teda skôr trup od pazušiek nadol do vlhkej vyžmýkanej vlažnej pielnku, môžeš do vody pôridať trošku octu, babky verili, že takto zábal pomáha viac. Potom dieťatko zabať ešte do niečoho suchého a počkaj tak 20 min- potom ak reba, zábal vymeň. Nedávaj celkom studené zábaly, postačia vlažné.
Môžeš dieťatko aj sprchopvať vo vlažnej vode, ale zábaly sú šetrnejšie.
Ak nebudeš vedieť zvládať horúčky, tak choďte na pohotovosť.
Kažopádne, dávaj tekutiny, ak bude dieťatko unavené alebo nebude chcieť piť, tak odmerkou na lieky alebo injekčnou striekačkou- u vás tým viac , že hnačkuje. Sleduj hydratáciu, hlavne či dosť močí. Ak bude treba, tak pridať aj rehydratačný roztok Kulíšek, majú v lekárni, priprav podľa návodu. Môžeš aj slabý čiarny alebo detský čaj, ryžový odvar.
Dúfam, že som pomohla a bude OK.
urcite na zvysnu teplotu nepodavat lieky lebo telo si nevie potom vybudovat obranu treba cakat a samozrejme dietatko pozorovat davat vela tekutin a znizovat teplotu ked je nad 38
prajem skore uzdravenie 😉
ja by som poradila nurofen,alebo ibalgin sirup,ak bude nad 38,5 stupnov tak polovicu diazepanu,koli krcom....babske rady vajce do ruky,znizuje horucku,urcite obklad na celo,zapastie a clenky ak to zvladne ak sa da najlepsie je kupel...moja mala nechcela obklady,davala som vlazne kupele,bolo to zabavnejsie.....a hlavne vela,vela tekutin.....skore uzdravenie