Hnačka 3,5 mesačného synčeka

radkanika
2. dec 2013

Od minulého týždňa môj malý synček hnačkuje. Zvýšila som mu príjem mliečka (je plne dojčený), máme v rodine lekárov a tak mi to radili. Mala som aj chvíľu pocit, že sa to zlepšuje, ale počas víkendu sa to výrazne zhoršilo, má hnačku zelenú, inokedy žltú, zadoček vyštípaný. Zmenila som ja stravu, žijem fakt na banánoch, ryži, aj malému som po telefonáte na pohotovosť dala ryžový odvar po lyžičkách. Dnes ideme k lekárke zhodou okolnosti na očkovanie a poradňu (chvalabohu, lebo sa jej neviem dovolať celé dni, naša lekárka zásadne nedvíha telefón a keď tam dojdem s malým, je naštvaná, či ho chcem nakaziť takého malého..). Očkovať ho rozhode teraz nedám. Chcem sa ale opýtať na váš názor, či to nemôže byť zo zúbkov. Vôbec nie je nervózny, smeje sa, hrá, bľaboce, spinká, papá bez zmeny, teplotu ani zvýšenú nemá. proste len hnačky. A neskutočne už od začiatku 2.mesiaca slitná ako bernardín, doslova vypľúva až slinky, a v poslednej dobe zvykne mať červené až bordové líčka..a napriek tomu, že je pokojný, stane sa raz za čas, že začne z ničoho nič silno plakať a vtedy si pchá ručičku do pusy, masírujem mu ďasienka a po chvíli prestane. ...ale zdá sa mi to na zúbky skoro...viem, že lekárka mi povie viac, ale máte s takým niečím skúsenosti? ďakujem

radkanika
autor
2. dec 2013

Prosím, aby písali len tie mamky, ktoré mali podobný problém.

danim
2. dec 2013

trafi ma.. napisala som ti dlhy prispevok a zmizol mi...tak este raz 🙂 dieta ak sa casto koji, castokrat vypije to predne mlieko len a z toho je ta zelena stolica ( prip. aj z jedla, kt matka je )- ale s tym castym dojcenim a farbou.- to mam aj osobnu skusenost, aj kamoska- ked sme mali tie prve deti... takze to neries.. to je v pohode.. ( aj som to tak citala niekde )
ty sa stravuj normalne, by som na 2-3 dni uplne vynechala ovocie aj zeleninu...
ten odvar mu neuskodi teraz, to je v pohode
vystipana ritka- to ma klasicku zapareninu- aj my sme tak mali- ked mala mesiac.. pomohlo nam, ze sme uplne prestali ppouzivat vlhcene utierky ( pampers senzitive- nam uskodili najviac ), cize uplne vynechat, plienky mozno zmenit- za neparfemovane, a mne sa osvedcilo po kazdom kakani umyt dieta pod tecucou vodou, riadne vysusit +krem. ( ked mala ako mesacne dieta zapareninu- tak som ju oplachovala aj v odvare z dubovej kory- kupis v lekarni, alebo hypermangan.. - a to som ju vtedy umyvala vodou pri kazdom prebalovani- az cca do 5 mes. fakt. taku mala citlivu pokozku. + speci krem od koznej. az ten pomohol, potom sa zaparenina objavila este v 7 mes- ked zacali prikrmy.. ale uz sme vedeli ako to liecit ucinne hned )
drzim palce, nech vam to pomoze a nech sa vyliecite.

danim
2. dec 2013
zuzi0110
2. dec 2013

@radkanika áno zelená stolica je že pije veľa predného mlieka. Aj my sme to mali. Mňa to štvalo tiež lebo zadoček bol vyštípaný. Riešenie je takéto: keď budeš mať veľmi plný prsník napríklad po noci tak z neho predtým ako mu dáš odsaj aspoň 10-15ml. Tým zje menej predného a viac zadného ktoré ho zahustí. Odsávaj ale iba vtedy keď máš prsník veľmi plný. Tak do 2 -3 dni by mali hnačky úplne prestať. 🙂

radkanika
autor
2. dec 2013

@danim dakujem...no on ma vazne hnačku, aj doteraz mával častejšie stolicu, klasickú žltú praženicovú, ale toto je už nejako pričasto, možno aj 10x a viac denne. A hlavne niekedy také aj vodnaté :( no a dojčím často, ale vždy len z jedného prsníka raz a druhé dojčenie z druhého, stále striedam, čiže vypapá až do konca. Teraz ho nechávam častejšie s holou riťkou, z toho sa neskutočne teší. A áno, máme teraz pampers obrúsky , taký biely obal, dostali sme ich, ale malý doteraz nemal problém ani s nimi (používali sme ich ako prvé), a ani s inými, myslím, že to je vyslovene z tej častej stolice.

danim
2. dec 2013

@radkanika moze to byt z tej castej stolice ako pises, to je pravda. tak teraz obrusky vynechaj uplne a len vodu + vysusit + sudokrem. kym sa to neupravi. ( nam sa tie farby aj konzistencie striedali ).

radkanika
autor
2. dec 2013

@zuzi0110 neviem, či sa to podarí :D už mal noci, kedy prespinkal celú noc a prsník bol plný, ale teraz ako má tie hnačky, aj sa častejšie budí a papá aj v noci pomaly každé 3-4 hod., a aj keď by nie, tak včera som ho vyslovene ja zobudila, lebo bol pokakaný a smrdel, tak by som ho nemohla takto nechať bohvie dokedy...inak nemám ani veľa odsatého mliečka, lebo on je papkáč, pri dcérke som odsávala mám pocit že non stop a pri ňom mám tuším len 5 avent fľaštičiek od začiatku. Skôr sa mi zdá, že teraz ako veľa papá, tak nemám prsníky ani tak plné, ale mliečko mu ide, vždy skúšam a aj si pekne odgrgne, niekedy až vygrcne.

radkanika
autor
2. dec 2013

@danim no veď toto, aj nám sa to strieda...raz si myslím, že už dobre a následne zas strašné...ďakujem za radu.

danim
2. dec 2013

@radkanika ked sa tie farby striedaju, tym sa netrap- je to aj tym, co ty zjes. s tou redkostou- sa porad s pediatrom, ci nemas davat trochu smecty- napr. zvladnete, neboj, tie servitky fakt vynechaj.. aj my mesiac total pohoda a potom nahle bum.. a bolo..voda voda.. vysusit, urobis nejlepsie 🙂 drzte sa a nemas za co, ked ma cosi este napadne k veci, napisem ti.

danim
2. dec 2013

@radkanika tak 2-3 hod interval kojenia, nie je nejak casto- je to taky normal. ( ked pises, ze v noci 3-4 hod ), kamoska ked kojila casto, tak to fakt kazdych 20 min snad a mal zelenu

radkanika
autor
2. dec 2013

@danim jaj, no u nas cez den je to tak 2,5 az 3 jod., ale v noci mi uz prespinkal bud celu noc, alebo sa budil iba raz na papanie. Inak boli sme u lekarky, odlozili sme ockovanie, o hnacke, vraj uvidime a ze mu uz mam davat pomixovanu ryzu s mrkvou, a cierny cajik s bananom zmixovanym atd...som na nu pozerala ako puk, ze ved mal nedavno 3 mesiace a ona ze no a? ryza sa dava od narodenia pri hnacke...omg...tak teraz neviem, co na vazkach. Keby mi povie ryzovy odvar, to pochopim, ale krmit 3 mes. babo ryzou a mrkvou a bananom, ked je plne dojceny?...

zuzi0110
3. dec 2013

@radkanika a keby si skúsila dojčiť z oboch pri jednom kojení? Lebo ak pije každé 3 hodiny stále z jedného tak po 6 hodinách pokiaľ príde rada na ten prvý tak tam už musíš mať dosť predného mlieka. Skús to odsávanie pred kojením a uvidíš. Nič za to nedáš a určite lepšie ako dávať malému banán... 🙂

radkanika
autor
3. dec 2013

@zuzi0110 nie nie, zle si pochopila 🙂 alebo ja blbo napisala...jedno kojenie je z jedneho prsnika, druhe z druheho...striedam zakazdym...uz sa to trosku dnes zlepsilo, dufam...davam mu ryzovy odvar riedeny mojim mlieckom..

zuzi0110
3. dec 2013

@radkanika ja som myslela tak že jedno kojenie by bolo z oboch.

radkanika
autor
4. dec 2013

@zuzi0110 uvidim, myslim, ze sa to pomaly zlepsuje, ak by nie, tak skusim tvoju radu.. dakujem: )