Híkanie bábätka. Čím to môže byť?

sisiska
18. okt 2010

Mamicky, poradte...nasa mala od soboty vecera ako keby pri zrychlenom dychani na konci vzdy tak zhikne...jednoducho dycha normalne, potom trosku zrychli dych a na konci ako keby po nom uz lapala a skonci to takym ako keby zhiknutim...urobi to, ked sa tesi, dnes rano dokonca pri piti mliecka z flase, jednoducho nie pri vyslovene nejakej typickej cinnosti, ale hocikedy...boli sme s tym dnes u MUDr., ale ani ta nevie, co to je...dychanie ma ciste, tak ju mame sledovat...za to vraj moze byt laringitida (ale nam nasa mala nekasle, tak neviem) alebo zvukovy prejav (zeby sa naucila novy zvuk a teraz ho vraj pouziva) alebo neurologickeho povodu...no som z toho zmatena

evita123
18. okt 2010

ahoj sisiska, moja sesternica mala s malinkym podobny problem a tiez im doktorka davala x moznosti co to moze byt a nakoniec bol z toho skrytý reflux. skus sa na to opytat, ci to nemozem byt takto aj vo vasom pripade, mozno nie, ale za otazku nic nedas, pripadne pre istotu vysetrenie na gastre.

sisiska
autor
18. okt 2010

@evita123 ano, mame reflux, ale doteraz taketo zvuky nevydavala...zeby to naozaj mohlo byt z toho? no vidis...dalsia moznost...skusim sa na to spytat na gastre, ked pojdeme...dik za info

evita123
18. okt 2010

@sisiska aj moj maly mal reflux, ale taky klasicky, ze zvrackal, sesternicin nie, ten mal skryty... ale obaja robili take zvuky.. moj az niekedy zalapal po dychu, tak ze sme ho rychlo museli chytit na ruky, aby sa nadychol. tak drzim palcek,y nech ryhlo pridunato z coho to je... a nech to dobre dopadne..

sisiska
autor
18. okt 2010

@evita123 a robil to hikanie len po papani alebo aj inokedy? lebo napr. nasa mala papala pred dva a pol hodinkou a teraz tie zvuky vydava napriek tomu, ze uz presla taka doba....

vanesska
18. okt 2010

ahojte...
aj nasa mala to robi a tiez casto grcka relfux nam zatial nezistovali ale myslim ze mame...
no a v pohode taketo zvuky vydava aj hodku po papani...
takze to moze byt tym refluxom...

evita123
18. okt 2010

@sisiska
robil to aj niekolko hodin po papani, takzemyslim, ze hikanie tvojej malej suvisi s refluxom

evita123
18. okt 2010

@vanesska a nejdete s akrolinkou na gastro pre istotu?

vanesska
18. okt 2010

@evita123 no neviem musim sa poradit s dokinou podla mna to u nas nie je az take akutne lebo mala krasne pribera teda az moc tak ked aj vyvracka mliecko nejde to na ukor jej prospievania... akurat ze jej obcas mliecko trochu zabehne ze sa zakucka ale inak v pohode... nabuduce sa spytam doktorky co s tym teda ci to moze mat aj nejake riziko ked ten reflux nebudeme riesit...

mianc
30. okt 2011

kočky, poraďte! aj my máme taký problém, že maľunká napríkla začne híkať počas spánku väčšinou keď ju už uložím na noc! niekedy to je na začiatku a minule som sa na to zobudila v noci, bolo to cca 5x čo som to počula a vždy pri tom spinká.. neviem čím to môže byť.. lebo raz som ju zobrala na ruky a prestala hýkať a keď som ju položila tak zasa hýkala.. :-/ trvá to cca tak 2-3min. neviem čo si mám o tom myslieť, či ju mám radšej zobudiť či nechať nech sa upokojí sama.. neviem či sa jej čo aj nesníva, lebo mala aj pár krát vlhké očká a slzy na tváričke.. 😢 😖 ☹ tak poraďte ak ste sa s týmto už stretli

lovesista
9. mar 2012

@mianc ahoj, moj syncek robi presne to iste co opisujes. v noci nas to s muzom aj budi, bojime sa ze sa dusi. hika iba ked lezi na chrbte a spi. doktorke to vravim na kazdej poradni no vzdy povedala ze je to v poriadku, vraj babatka vydavaju kadejake zvuky. pozeram ze tvoj prispevok je z oktobra 2010, zmenilo sa odvtedy nieco? riesili ste to nejak s doktorkou? alebo to preslo same? dakujem

mianc
10. mar 2012

@lovesista moja dr. to tiež neriešila.. :-/ ale ja som spozorovala, že viac híkavala keď sme mali v izbičke teplejšie alebo keď bola po teplom kúpeli, alebo zjedla teplejšiu kašičku na večer.. teraz už skoro nehíkame, resp. híkame tak 1x do týždňa/2 týždňoch, ako kedy.. snáď to už nebude častejšie a skôr to úplne vymyzne.. ale tvoja dr. nemá pravdu nejde o zvuky čo babatka vydávajú, to je skôr ako ty hovoríš, ako keby malo problém s dýchaním.. ja ju vždy som brala na ruky a mala som ju na rukách kým sa neukľudnila, mne skôr pripadala až taká rozrušená.. neviem, možno sa jej niečo prisnilo alebo čo.. ale poteším ťa.. už od nového roka sme ak híkali naozaj len pár krát..
ale dívam sa že ty máš 3 mesačného chlapčeka, to moja vtedy ešte nerobila, začala to robiť keď mala tak 5-6 mesiacov, u nás mala dr. trocha podozrenie na skrytý reflux, tak poradila podložiť postieľku, alebo matrac o 10cm jednú stranu, tak vyskúšaj možno pomôže 😉

flowerfairy
10. mar 2012

@lovesista Ahoj, my mame to iste, zo zaciatku mi to nepripadalo ako problem, len sme mu hovorili, ze je pískatko, ale niekedy po napapani, ked mu mliecko ide hore, tak hika poriadne. Takze si tiez myslim, ze to suvisi s refluxom, lebo my mame poriadny, blinkame v jednom kuse, nepomaha ani zadne polohovanie. Hadam, ked vyrastie z refluxu, tak prestane aj hikat 🙂

lovesista
10. mar 2012

@mianc @flowerfairy dakujem baby za odpovede. no ja som presvedcena o tom ze aj mame skryty reflux, ale zatial to neriesim kedze maly pekne papa aj pribera a nechcem ho dat na gastro vysetrenie. ja som sa len bala ci to hikanie nesuvisi aj s plucami, lebo dakedy mi to pride ako astmaticky zachvat. najprv rychle kratke nadychy, potom zhiknutie a potom dlhy vydych, znie to strasidelne ☹ ale zatial to teda nebudem riesit, podla doktorky ma dychanie ciste.

mianc
11. máj 2012

@lovesista tak moja má rok a dva mesiace a už nehýkame.. 🙂 takže snaď to prejde už čoskoro aj vás.. držím palce, asi musí aj z toho vyrásť, ja som tiež mala podozrenie na skrytý reflux ale prešlo to našťastie.. len niekedy postrehnem, že v noci začne rýchlejšie dýchať, tak už len počúvam, či začne hýkať, ale už nie.. už to akosi zvláda, aj tak zvláštne to telíčko ako sa vyvíja a všetko s tým spoločné..
ja si myslím, že to budeš mať napodobne, asi treba na to čas a myslím si, že škoda dieťa stresovať vyšetreniami, však ak by sa Ti to zdalo, že sa to zhoršuje, tak asi by som išla, ale podľa mňa to prejde.. drtím palce 😵

sono2
29. jan 2014

@sisiska moja kamarátka jej bábätko to robilo tieź a nebola chorá. Hlavne pri papaní sa mi zdalo, že to robila.

otano
11. mar 2014

Naša malá má teraz dva mesiace a robí to isté, v podstate od narodenia mám pocit, ako popisujete vy. Som z toho znepokojený. Doktorke sme to ešte nehovorili.
Mne to občas pripadá, ako spánkové apnoe. Ja som ho mal a trocha mi to pripomína... Ale asi to nebude ono. Skôr, ako spomínate vy.

lee_bella
13. apr 2014

mamickky zaujimava tema,moja dvojmesacna dcera ma nieco podobne....tiez sa tak akoby tazko nadychavala,akoby ledva pretahovala vzduch cez krk a to najmä pri a po kakani....toto ste niekto zazili prosim vas?

tomasko1997
15. aug 2014

@lovesista ahoj moj ma 3 mesiace a tiez hika.vcera som sa zlakla.Ako to dopadlo u vas?

lovesista
15. aug 2014

@tomasko1997 neboli sme na ziadnych vysetreniach, preslo to same. Obaja synvia to mali.
s mladsim som bola na sono bruska (ale kvoli niecomu inemu), no a dr. videla ze ma reflux. ale on mi nikdy nezvracal, len som pocula ako mu po papani "beha" mlieko hore krkom. potom vzdychal a hiikal, asi to suviselo s palenim zahy od toho mlieka. ale nijako sme to neriesili, preslo to same aj u mladsieho.

tomasko1997
15. aug 2014

@lovesista aj moj ma reflux.ale nezvracia.To hikanie ma.v noci ako keby lapal po dychu a.potom zvuk hi hi hiiii tak nejak az.som sa zlakla ale tak 4 krat po sebe dychat dychal

tanag
17. máj 2019

Ahojte dievčatá ,neviem či už nie je tato téma stará ,ale chcem sa vás opýtať ako ste dopadli? Nás maly to má tiež,že hika v poslednej dobe,už som t toho na nervy,neviem čo mu je :/ diky za odpovede

evuska1518
22. júl 2019

Dobry den nas 10-mesacny syn zacal tri dni dozadu tak hikat a lapat po dychu az prestal dychat. Boli sme u troch dr a ze je to normalne, pokial sa to ale bude opakovat -ze uplne prestane dychat pojdeme neurologicke. Maly sa uz nedusil ale dycha cudne, az tak lapa po dychu. A robi to hocikedy, ked sa hra, ked sa tesi, ....je to posli vas normalne? A preco neurokogicke????

radynadzlato
3. sep 2019

@sisiska babatka bezne hikaju zo spanku odkazuje pediatricka 😉

marcelas82
21. feb 2020

Ahojte. Tiež mám tento problém, môj malý hika keď sa hraje a priateľ už je z toho na nervy🤦‍♀️podľa Mna ma tiež reflux, nakoľko tiež po jedle keď si ma grgnut vygrcia mlieko. O týždeň idem k neurologovi na kontrolu tak sa ho pre istotu opýtam, či je to ok

jana1202
14. dec 2020

@marcelas82 ahoj, zistil nieco neurolog, my mame to iste, robi to ale v kociku,takze nemozeme ani chodit von,lebo sa tam proste dusi?

marcelas82
14. dec 2020

@jana1202 zatiaľ nie, robil to keď mal cca pol roka potom prestal, teraz ma 15 mesiacov a zas to sem tam robí. Inak ma agenezu corpus callosum. Čiže neviem ci je tam nejaký suvis

zeleny_dinosaurus
5. jan 2022

@evuska1518
@marcelas82 @jana1202
Ahojte, neviem ci ste tu este aktivne kedze ide o starsiu temu. Ale ako ste dopadli na vystreniach? Zistili nieco? Bol to skryty reflux? Alebo to aspon prestalo?
Mame rovnaky problem a urcite to nie normalny zvuk babatiek. Zacali sme u obvodnej, ta pocula slabsie dychanie na pravej strane. Odtial urgent, RTG pluc, vsetko ok a ciste. Dychanie ciste. Odtial ORL a hadicka do nosa. Hrtan cisty, nic nevidno. Jedine vysetrenie, ktore by sa dalej dalo robit je v narkoze bronchoskopia ale to zatial lekar nechal tak. Tiez boli podozrenia, ze nieco vdychnute pri jedle, nepotvrdilo sa. Dalej, ze rozvoj laryngitidy, po podani kortikoidov stav rovnaky, takze nic. Ani choroba, lebo kasel ziadny. Ani vrodene anomalie na hrtane, ani ziskane (nazov neviem asi stridor?). Zaver od lekara je kontrola o mesiac a asi skryty reflux, ale sam povedal, ze to jedine mu vychadza vylucovacou metodou, ze porozmysla este. Videlo ju dovedna 5 lekarov a nikto nevie. Videli aj video toho hikania a teda povedali, ze normalne to nie je. Tak ako vase, tiez to nerobi v placi vobec, prave naopak, pri hre, radosti ked blaboce sajej to stava a urcite to nerobi naschval, lebo ten zvuk a vtiahnutie hrudnika sa schvalne urobit neda, skusala to cela rodina, tam ma nejaky podtlak pri nadychu co nevytvori clovek sam od seba.

marcelas82
6. jan 2022

@zeleny_dinosaurus ahoj,môj to po čase prestal úplne robiť 😄podľa mňa to bolo že sa radoval a robil to od šťastia,reflux mu tiež nezistili🙂

lucienne6
7. sep 2022

@marcelas82 ahoj ako ste na tom? 🙂 ja už to u môjho 2 mesiace pozorujem, má v Decembri 2 roky. Nikdy negrcal, skôr mu vybehne do ust a pre hltne to... Ale vnímam veľakrát po kojeni keď zaspáva a už pusti cici, ze iba hlta hlta hlta a nenadychuje sa... No mňa ide šľak trafiť a on spi pokojne spi. A teda občas tak zvykne zhiknut. Neviem ci po jedle lebo on nieco nonstop žuje a hlavne veľa cecá🤣🙉 ale on si ten nádych nevšimne len ja skočím lebo sa zlaknem... Na gastro sme objednaní až o mesiac tak ma len zaujíma ako ste na tom ci to zmizlo.. Zo začiatku mi to prišlo akokeby sa oba tak z chuti nadýchol ako aj my dospelý občas.. Ale uz vidím s odstupom času ze to nieje normálne... Ja mam reflux a po jedení zvyknem tiež tak akokeby nahlas štiknúť takže ma to mat po kom...

marcelas82
8. sep 2022

@lucienne6 ahoj,momentálne to už prestal robiť a pre zmenu má ako keby tik,že krúti hlavou a prevracia očami 😳🙈na MR mu nič nenašli našťastie tak neviem či to nerobí naschval