Herpetická angína u 1,5-ročnej

vierkainka
13. jan 2024

Dobrý večer.Mate niektora skúsenost u svojich detí s herpetickou angínou?Mne na pohotovosti nevysvetlili úplne všetko.Len to zdiagnostikovali a dali recept do ruky.Mala uz dostala prvú dávku isoprinosine,aj C vitaminm.Mam jej dávať nurofen...ale ona ma vysoké teploty... trochu klesne a zas vybehne.Poradte prosim ...Aky ste mali priebeh,ako ste to zvládli atd....budem vam vďačná za komenty.

lenny307
13. jan 2024

Ahoj, ako dlho ma horucky?

vierkainka
autor
13. jan 2024

Od včera od zhruba siedmej večer.

vierkainka
autor
13. jan 2024

@lenny307 od včera od siedmej večer

ivana3111
13. jan 2024

@vierkainka a nie je to mononukleoza? Určite aj za obvodnou na testy v pondelok

zanajana
13. jan 2024

Moja mala herpetickú angínu cca v 15tich mesiacoch a teda je to riadne svinstvo, ale neboj sa, zvládnete to. Neviem, či ti vraveli, že prehĺtanie je pre ňu teraz veľmi bolestivé (akoby si hltala rozbité sklo). Vysoké teploty mala veru dlho, také 3 dni určite, dookola sme dávali čípky a sirup a zrážali, potom mala ešte pár dní okolo 38. Nejedla vôbec nič asi 5 dní, odmietala aj piť, tak som dávala nasilu striekačkou po pár ml vodu, vývar a rehydratačný roztok, inak by sme skončili v nemocnici. Potom pomaly začala jesť kaše a rozmixovanú zeleninu, ale trvalo to ešte dlho kým sa ako-tak rozjedla. Je to vírus, telo si s ním poradí samé, len to trochu trvá. Treba len zrážať teplotu a dbať na pitný režim, aj nasilu, nechať spať kedy a koľko potrebuje, aj za cenu, že budete mať otočený režim, pripraviť sa na prebdené noci, spať keď spí ona. Nech ťa nedesí, ak nebude jesť, ja som z toho bola hotová. Jesť nemusí, telo to zvládne, musí len piť. Držím prsty!

ivana3111
13. jan 2024

@vierkainka pri takom malom babatku to je o drzku, určite veľmi bolí hrdielko , hlavne pitný režim dodržiavať a znižovať teplotu no. My dospelí si aspoň nejakým klikaním trosku pomôžeme ale u takých malých bábätiek to musí prejsť ale ako som písala vyššie, v pondelok ráno hneď volať lekárke a keď tak aj tu mono poriesit. To vyjde z krvného obrazu hneď.

vierkainka
autor
13. jan 2024

Zeny pridim vás... môžem dat nurofen aj po 4 hodinách,ci musím dodržať 6?

mimi408
13. jan 2024

Po 4 nurofen nie. Ale ak teplota rychlo stupa mozes striedat nurofen a paralen/panadol po 4 hodinach. A obklady ak nema dieta studene koncatiny.

vierkainka
autor
13. jan 2024

@mimi408 ďakujem.🙂

anavixy
13. jan 2024

@vierkainka nezabudni davkovat podla vahy, nie podla veku a krabicky. Nurofen vzdy vaha deleno 2 (teda ked ma dieta 11kg tak dostane 5,5ml Nurofenu). Striedat Nurofen a Paralen(alebo panadol) mozes minimalne po 3h, idealne aspon po 4, maximalne 3 davky toho a 3 davky toho za 24h.

kleopatra114
13. jan 2024

Moja to mala dve leta za sebou . Vždy na to prídem tak , že má horucku bez iných priznakov , tak pozriem do pusy. Ale pije a je vtedy normálne , nejako ju to neobmedzuje.

vierkainka
autor
14. jan 2024

@kleopatra114 a kolko dní to celé trvá?😔

3petka
14. jan 2024

@vierkainka ahoj môj syn to mával ako maly strašne často. Horucky tak 4 dni, len som striedala nurofen a paralen, plus som dávala obklady. Nakoniec to mával z alergie na ibistek (čaj).
Moja Dr stále tvrdila že je to normálne u malých deti, až som sa nasrala a šla na alergo a odkedy nemal taký čaj tak ani známka po chorobe.

vierkainka
autor
14. jan 2024

@3petka wau....tak toto by mi nenapadlo ze je to aj alergo pôvodu.....teraz som dala malej nurofen akurát....je to náročné vidieť ju chudatko takto...😔

3petka
14. jan 2024

@vierkainka No veru, my sme si toho prežili neskutočne veľa. Vždy keď bol von dlhšie tak šup teplí čajík a dieťa na druhý deň 39-ky a vyhádzaná pusa.

zanajana
14. jan 2024

@vierkainka Herpetická angína, tzv. herpangína určite nemá "alergo pôvod". Sú dva typy angíny. Angína bakteriálneho pôvodu, pre ktorú sú typické zahnisané mandle, lieči sa antibiotikami, s tou má skúsenosť väčšina ľudí. A potom tzv. herpetická angína (nepravá angína), spôsobená vírusom. Kedže ide o vírus, telo si s ňou poradí samé, nelieči sa antibiotikami, ale je extrémne bolestivá, nakoľko v hrdle postihnutého sú prítomné pľuzgiere podobné herpesu a prehĺtanie jedla či tekutín je prirovnávané k prehĺtaniu rozbitého skla. Sama o sebe nie je nebezpečná, problémom u tak malých detí môžu byť vysoké teploty a dehydratácia. Tento vírus aj po preliečení a odoznení príznakov zostáva v tele, drieme. Kedykoľvek pri oslabení iminuty sa môže aktivovať a herpangína prepukne znova, ani my sme neboli výnimka. Zvlášť u malých detí je bežné, že ju majú stále dookola. Prosím Ťa, prečítaj si o tom niečo, aby si sa do budúcna vedela zariadiť a pomôcť svojmu dieťaťu, resp. pýtaj sa pediatra. Herpetickú angínu určite nespôsobuje alergia na ibištek ani alergia na nič iné. Herpetická angína je VÍRUS a s alergiou nemá nič spoločné.

vierkainka
autor
14. jan 2024

@zanajana ze je to alergo pôvodu netvrdím ja.Kazda mi tu len opisuje svoje skúsenosti,tak ako aj komentujuca,vo napísala práve ten ibistek a alergo.Tie ostatné vecí co si napisala,som di uz stihla aj kuknúť medzičasom na nete , ale aj tak díky.🙂

kleopatra114
14. jan 2024

@vierkainka do týždňa sú pluzgiere vzdy preč . Ale ona ich mava malo , možno preto ju to tak ani neboli