ahojte, chcem sa spytat ako najlepsie si ochranit novorodenca (narodi sa v juni) pred tym aby nechytil aj on helicobaktera. Ma ho moja mama. Uz niekolko rokov sa ho nevie zbavit ani napriek liekom, atb...
nemozem jej zabranit kontakt s babatkom kedze to bude jej vnuca ale mam aj obavy aby tak male babatko to hned nechytilo :( co robit
Nezijeme v jednej domacnosti spolu, ale uz teraz viem ze nas bude casto navstevovat.
Ja mam helikobakteta roky, počas toho sa mi narodili 2 deti a ani jeden z nich ho nema. Starší má 6 rokov, čiže za 6 rokov ho odo mňa nechytil. A to si nedávam žiadny extra pozor, určite už po mne oblizal lyžicu, niečo dojedal, utrel sa do môjho uteraku... Myslím, že HP sa prenáša ústa – ústa a stolica – ústa, pri nedostatočnej osobnej hygiene po vykonaní potreby. Podľa mňa sa ale tak ľahko neprenasa medzi členmi v domácnosti. No a na testoch boli obe deti 12/2023.
@anavixy praveze toho sa trosku obavam, pretoze to bude jej prve vnuca a jedine male babatko v rodine po dlhej dobe, tak ze ci nebude moc kontaktná pri nom
Mala som helicobaktera, keď mal malý asi rok. Pýtala som sa dr, či nejaké opatrenia a on sa usmial, že vôbec, že toto nemusím absolútne riešiť. Moja mamina má chronického ako tvoja. Bývame v dvojgeneracnom dome, malý sa narodil predčasne a nesmela ho bozkávať iba keď mala herpes. Mimo toho úplne v pohode a malý je zdravý
@snehulak77 to ma tesi,..takze asi to take prenosne nebude ako by som ocakavala potom ? 🙈
Nie, bábo má svoju imunitu. Jednak od teba, pretože s istou dávkou imunity sa narodí (inak by hneď zomrelo) a jednak sa mu tvoria zdravé baktérie v trávení a o toto sa imunita postará.
Tak v prvom rade nebozkavat na usta, to je jasne a dodrziavat hygienu (predpokladany prenos je usta usta alebo stolica usta). Verim, ze to zvladne dodrzat stara mama aj ked je to jej vnuca. 🍀