Helicobakter v rodine a novorodenec

15. apr 2024

ahojte, chcem sa spytat ako najlepsie si ochranit novorodenca (narodi sa v juni) pred tym aby nechytil aj on helicobaktera. Ma ho moja mama. Uz niekolko rokov sa ho nevie zbavit ani napriek liekom, atb...
nemozem jej zabranit kontakt s babatkom kedze to bude jej vnuca ale mam aj obavy aby tak male babatko to hned nechytilo :( co robit
Nezijeme v jednej domacnosti spolu, ale uz teraz viem ze nas bude casto navstevovat.

anavixy
15. apr 2024

Tak v prvom rade nebozkavat na usta, to je jasne a dodrziavat hygienu (predpokladany prenos je usta usta alebo stolica usta). Verim, ze to zvladne dodrzat stara mama aj ked je to jej vnuca. 🍀

nikpa
15. apr 2024

Ja mam helikobakteta roky, počas toho sa mi narodili 2 deti a ani jeden z nich ho nema. Starší má 6 rokov, čiže za 6 rokov ho odo mňa nechytil. A to si nedávam žiadny extra pozor, určite už po mne oblizal lyžicu, niečo dojedal, utrel sa do môjho uteraku... Myslím, že HP sa prenáša ústa – ústa a stolica – ústa, pri nedostatočnej osobnej hygiene po vykonaní potreby. Podľa mňa sa ale tak ľahko neprenasa medzi členmi v domácnosti. No a na testoch boli obe deti 12/2023.

autor
16. apr 2024

@anavixy praveze toho sa trosku obavam, pretoze to bude jej prve vnuca a jedine male babatko v rodine po dlhej dobe, tak ze ci nebude moc kontaktná pri nom

snehulak77
16. apr 2024

Mala som helicobaktera, keď mal malý asi rok. Pýtala som sa dr, či nejaké opatrenia a on sa usmial, že vôbec, že toto nemusím absolútne riešiť. Moja mamina má chronického ako tvoja. Bývame v dvojgeneracnom dome, malý sa narodil predčasne a nesmela ho bozkávať iba keď mala herpes. Mimo toho úplne v pohode a malý je zdravý

autor
16. apr 2024

@snehulak77 to ma tesi,..takze asi to take prenosne nebude ako by som ocakavala potom ? 🙈

snehulak77
16. apr 2024

Nie, bábo má svoju imunitu. Jednak od teba, pretože s istou dávkou imunity sa narodí (inak by hneď zomrelo) a jednak sa mu tvoria zdravé baktérie v trávení a o toto sa imunita postará.