Ahojte dievčata, nemate niektoré skusenost s ochorením sposobené Helicobacterom? Môjmu malému som pred týžnom nasla v plienke v kakaničke trošku krvičky, boli sme na vyšetrení a zo stolice mu zistili že má túto baktériu. Má iba 3 mesiace, zatial nám doktorka kazala užívať iba probiotika a o týžden mame kontrolný test. že čo nás čaká... Dakujem za vaše postrehy, Maťa
@kondaska1 ahoj po pravde je to dost vazne ochorenie ktore moze sposobnit pri nelieceni aj vredy zaludka alebo dvanastornika (co som mala aj ja ☹ ) v kazdom pripade ak ho naozaj ma tak ho od niekoho musel dostat. potom ho mozno mas ty a este sa u teba neprejavil. alebo partner. urcite sa dajte skontrolovat. prenasa sa stolica-usta usta-usta. teda napr. pouziti wc a nasledne chytani maleho ☹ napr. cumlik... najpresnejsie sa helicobacker zistije z gastroskopie t.j. zavedenie sondy do zaludka a odobratie vzorky (je to dost neprijemne a neviem ako to robia tak malym babatkam ci pod narkozou ci nie) ale aj z krvi sa da zistit nieco, ale neviem presne co a nakolko je to spolahlive. a lieci sa to silnymi davkami trojkombinacie atb ☹ probiotika VOBEC
ale neviem ako je to pri tak malych babatkach
@kacena4 oni mu to zistili zo stolice, doktorka kazala zobrat vzorku kvoli tej krvi v stolici co mal...zatial nam povedala aby sme brali probiotika ze maju pomoct v obnoveni crevnej flory a o nejaky cas sa zopakuje test na pritomnost HP a v pripade ze bude pozitivny tak ho vraj bude liecit, ale ako netusim...lebo tiez viem ze sa podavaju nejake kombinacie Atb, len neviem teda ci aj takto malemu babatku...okrem tej krvicky co mal v kakanicke, nema ziadne ine priznaky, je spokojny, pekne papa, pribera, vobec nie je placlivy, brusko ho neboli, nenaduva ho...ako to dostal netusim, som zdrav.sestra a na maleho saham iba s umytymi rukami a ten prenos ze stolica-usta je hrozny...
@kondaska1 no maly je v pohode. Tiez som sa dost bala, lebo o helicobacterovisom nic dobre necitala a nikto nemal skusenosti s takymito malymi babatkami. Konzultovala som to s dvoma gastroenterologmi a s nasimpediatrom, vsetci sa zhodli, ze pokial nema vyrazne problemy a normalne sa vyvija, treba cakat. No a jedna gastroenterologicka mi povedala, ze je dost mozne, ze vzorku v labaku kontaminovali, vraj sa to niekedy stane. Ako pises, maly je ti spokojny, takbud zatial aj ty 😉
ako píše kacena4, pravdou je, že to pravdepodobne od niekoho chytil, preto by bolo vhodné, aby ste sa dali rodičia prípadne najbližší príbuzní, ktorí boli s ním v kontakte vyšetriť.., aby ste to medzi sebou neroznášali ( a nejede tu len o prenos stolica - ústa, helicobacter sa prenáša ja slinami)
@felycity to ano, ideme sa dat testovat, rozmyslam ze poprosim aj svokrovcov a svoju mamu, zatial je maly v kontakte iba s uzkym okruhom ludi, aj ked, boli tu kamosky a este zopar ludi takze moze to mat od hocikoho. Uplne som nazurena lebo taky pozor na neho davam a takto to dopadlo.... 😒
@kondaska1 preto som pisala ze je to prenos usta uta alebo usta stolica, lebo sa to prenaca bud stolicu ked ho prebalujes, alebo aj slinami teda napr. obliznes mu cumlik, alebo pripravujes flasku a chytis dudlik a predtym si ho prebalovala, alebo bola na wc (alebo dotycny/a a neumyl si poriadne ruky). proste neuvedomis si co vsetko je prenos. ja pri takychto malych babatkach pouzivam zasadne antibakterialne mydlo istota je istota a ked sme v aute tak sprej ci gel
Odmlcala som sa, vsetci sme sa boli dat vytestovat (rodicia a blizke osoby)a nema ho nikto, iba teda maly 😕 s odstupom si myslim ze tu krvicku v stolici mal lebo vela kakal a s HB to nemalo nic spolocne, odkedy kaka 1x denne tak krvicku uz nemal. stale mu davame probiotika, problemy nema ziadne a je stale pod kontrolou...bohvie odkial to dostal, kym bol malinky som zakazala ho chytat a bozkavat, mozno aj z porodnice si to doniesol... To sa uz nedozviem
@kondaska1 Ahoj chcem sa spytat, ci vam zabrali tie probiotika. My sme v rovnakej situacii, malemu bol ako 3 mesacnemu zisteny, zacal mat zelene stolice (pri um je to vraj normal, ale aj tak mu dala dok urobit rozbor a nasiel sa helicobacter). Momentalne uz mesiac mu davam biogaia a za mesiac mu znovu budu testovat stolicu. Doteraz ta stolica bola vacsinou zelena, tak raz za 2 dni, posledne dni zacina byt zase zlta, niekedy so zelenymi kuskami a 2x denne, tak zacinam verit, ze probiotika zaberaju...
Ahoj,nas malý mal helicobactera ako 3 mesačný. Liečbu sme nemali žiadnu, presne ako u vas, len biogaiu. Atb by takému malému bábu narobilo viac škody ako osohu. Kým rastie a priberá, malo by to byť ok