Grckanie mesačného dieťatka po najedení

25. sep 2024

Dobrý deň. Posledné dva dni naše mesačne bábätko vždy po nakojení grcka ale že veľa, dam ho vždy odgrgnut. Odgrgne si a hneď nato grcká.
Čítala som že môže ísť o reflux, mali ste niektora podobný problém? Čo vám pomohlo? Lekárke pôjdeme ale ona hneď chce zahusťovať mlieko….Ďakujem

majamat
25. sep 2024

s tym nic nenarobis, iba zahustovat mlieko. co ine cakas od dr?

reflux ma kazde druhe dieta, co je sposobene nedovyvyjanim sa uzaveru zaludka. je to casty jav. u niektorych babatiek vyraznejsi, u inych bez prejavov

miskamisiq
25. sep 2024

Moje dieťa bol malý grcko. Nikto ho neriešil, doktor vravel, že je to reflux (nepotvedene na gastro). Vraveli, že keď prídu prikrmy zlepší sa. Nezlepsilo.
Prestal zvracat keď mal cca 18 mesiacov, takže sme si užili.

anavixy
25. sep 2024

Ked nepomahaju rezimove opatrenia, tak moze (a nemusi) pomoct zahustovanie mlieka. Co je na zahustovani zle?
Rezimove opatrenia su zaklad, k nim sa potom len pridavaju bud zahustovanie alebo sirup.
Nemas prilis silny tok mlieka? Skusala si dojcit na viackrat a pomedzi to odgrgavat? Skus dojcit vo vertikalnej polohe a nie z preplnenych prsnikov. Reflux sa spomenutymi sposobmi moze zmiernit, ale dieta z neho musi predovsetkym vyrast, do 6m je fyziologicky, do 18m uz povazujeme za patologicky jav, ale stale sa riesi vyssie spomenutym, a nad 18m uz ide o chorobu.

minka201
25. sep 2024

Aj moje dieťatko takto grckávalo. Pediater mi povedal, že sa to zlepší, keď začne sedieť... Mal pravdu... Grckanie úplne prestalo až okolo 10. mesiaca.

majamat
25. sep 2024

@minka201 moja tiez tak a vygrckala aj vodu.
@anavixy uplne suhlasim. inak bolo to hrozne pbdpbie, ani zahustovanie neurobi zazraky,a le teda je to jedna z celeho suboru opatreni, ktore je vhodne urobit.

majamat
25. sep 2024

autorke:
- ja by soms a veru zahustovaniu nebranila. co sa tyka diagnostiky reflxu. moze byt velmi nepresna a zbytocne je trapit sa tym. my sme boli na sono a nic sa nepotvrdilo.
zazracne dcera v ten den aj bez zahustenia nevracala. inokedy, ked som zabudla zahistit, tak hroza. ako anschval.
a teda prislo odbobie, ked jej mieko vbehlo zakazdym do nosa. amle babato nevie dychat ustami, ked sa mu upcha nos, moze sa zadusit.
nastastie to dcera vacsinou zvladla, okrem jednej situacie, kedy sme spali a ona sa zacala dusit po tom, co jej mlieko vbehlo do nosa. mavala ruakmi, nohami, nevedela zo seba vydat hlas a my sme spali. ona bola s nami v posteli. mm sa strho. ja som sa vobec neprebrala, az na to strhnutie, lebo som bola chronicky nevyspata, no vsak ako rpi babatku.
keby sa on nezobudi, tak si ani nechcem predstavit co by bolo.

kitycat
25. sep 2024

Prospieva? Tak maj nachystanu plienku na ramene, plienku na gauci, plienku v postielke, plienku v kociku nech nemas vsetko ogrcane.
Moja prestala grcat az ked stvornozkovala

simonka0112
25. sep 2024

uplne súhlasím s kitycat. pokiaľ prosperuje a priberá neriešila by som..nas maly grckal úplne stále ale krasne priberal a dr vravela ze ak mi nevadi stale prat tak to nemam riesit ze sa to upraví a mala pravdu. maly ma teraz 7 mes. a odkedy ma prikrmy tak negrcka..ano raz za týždeň sa stane ze mu kusok vyjde ale to je pohoda...je tiez este kojeny. prvy mal to iste s
to sme boli na gastre a mal aj potvrdeny reflux..klupili sme antirefluxny vankus nech nie je uplne lezmo a trosku to pomohlo..inak tiez prestal grckat okolo 6-7 mes...upravi sa to aj bez zahustovania...

autor
27. sep 2024

@majamat a ako prosím funguje to zahusťovanie, keď kojím? Či bude na UM?

anavixy
27. sep 2024

Niee, nebude na um. Pred dojcenim alebo pocas sa da male mnozstvo zahustovadla (napr Nutriton) zmiesaneho s mm a nasledne sa dieta nadojci z prsnika normalne. Treba vyskusat chvilu poctivo dodrziavat vsetky rezimove opatrenia a ked to grckanie nezmierni, tak mozes skusit zahustovat. Ale ako sa tu pisalo, je to na tebe, nie je zaruka, ze to pomoze alebo bude fungovat u vas a dieta mozno z toho refluxu bude musiet len vyrast. A teda netreba okamzite siahat po zahustovadle, ale ani sa mu striktne branit. Vsetko zavisi od stavu dietatala a od toho ci a ake problemy mu reflux sposobuje, lebo grckanie je len, v podstate, to najmenej a zaroven to moze byt jediny problem, ktory nevyzaduje liecbu.

majamat
27. sep 2024

uz ti sposob podavania popisala @anavixy

my sme Nutriton davali do mm, ale ja som nakoniec mlieko odsavala davala flaskou.
a teda dcera vzdy po najedeni strasne plakala dobru polhodinu. to sa vyskytuje pri refluxe. potom zacali tie problemy s upchavanim nosteka. no vyslovene sa dusila len 1x, mimo to sa je jvzdy podarilo vyfuknut to z nosa.
grckanie bolo stale, ale teda ten plac prestal.