Zdravim,mate niekto prosim vas skusenost so zavedenim gabs diety u dietata s autizmom alebo s poruchami spravania? Dakujem.
@cirilla768 velmi pekne dakujem za radu 😉
Zdravim spat, nas syn bol na GABS diete (s vynimkou konzumacie mliecnych vyrobkov) dva roky a viem ju odporucit kazdej mamke, ktora sa snazi zlepsit stav svojho dietata. Podla statistik ma GABS dieta pozitivny prinos na viac ako 50% deti postihnutych autizmom. Takze treba pocitat, ze pre niektore deti nebude fungovat. Nasmu synovi vsak priniesla neuveritelne zmeny. V priebehu tych dvoch rokov jeho skore ATEC kleslo z 90 na 23, zatial co zmizli takmer vsetky vonkajsie priznaky sprevadzajuce jeho autizmus - nespavost, agresivita, zmeny nálad, sebaubližovanie, chodenie po spickach, bolesti bruska a bolesti hlavy, prazdny pohlad do kutov a do stropu, sebastimulacne repetitivne (opakujuce sa) cinnosti, krcovita manipulacia ruk, tocenie sa dookola ako vlcik. S odstranovanim potravinovych zloziek ale treba zacat postupne. My sme zacali odstranenim lepku, rafinovaneho cukru, neskor kazeinu a soje. Ked budete mat uspech s odstranenim tychto potravinovych zloziek, tak vam odporucam po nejakej dobe tiez vyskusat odstranit jedla, ktore sposobuju zapaly, alergie, jedla s vysokym obsahom stavelanov/oxalatov. Po kazdom odstraneni niektorych zo zloziek sme videli v priebehu niekolkych tyzdnov neuveritelne zlepsenie ako po mentalnej, tak aj po fyzickej stranke. Viac informacii, vratane velkej studie z ktorej vysledkov sme vychadzali, do ktorej sa zapojilo tisice rodicov a vsetci by mali byt o nej oboznameni, najdete na stranke https://rieseniapreautizmus.sk/strava/.
Dufam ze pomoze.
Karolina
@janja77 ahoj. Ja som najviac rozumnych a odbornych rad ohladne autizmu nasla na FB v skupine PAS poruchy autistickeho spektra