Fosfoser memory pri problémoch s rečou

domiforrova
23. máj 2021

Ahojte. Moja 3 a pol rocna dcera ma problem s recou, konkretne ma poruchu expresivnej zlozky reci. Cez jedneho znameho nam bol doporuceny doplnok stravy Fosfoser memory. Mate s nim nejake skusenosti?

ivush
24. máj 2021

@domiforrova Ahoj, nemám s nim priamo skúsenosť, len viem, že pri expresívnej poruche reči ho zvyknú neurológovia i logopédi odporúčať, s tým, že dokáže stimulovať centrum reči. Tvoja dcérka vôbec nerozpráva alebo rozpráva len v samostatných slovách ?

domiforrova
autor
25. máj 2021

@ivush ahoj, ona zacala rozpravat neskor a v skolke mi ju oznacili za postihnut (uz tam nechodi), tak sme zacali riesit psychologa, neurologa, logopeda.. a teda nie je postihnuta, len ta rec.. ona rozprava v dvoj-troj slovnych vetach, ale nevie odpovedat na otazky. Ked som sa pytala na ten fosfoser neurologa, ten povedal, ze nikdy o takom niecom nepocul, ze on to nepozna, ani psychologicka to nepozna.. ja som vyskusala jedno balenie kupit u nas vo Fin clube, tam sa to vola fosfoser caps, ale po 3 mesiacoch uzivania som nepostrehla ziadne zmeny, tak som teraz objednala balenie priamo z finska fosfoser memory. Mozu sa uzivat 1 az 3 tbl denne, ja som jej davala jednu, mozno aj to je chyba.

ivush
26. máj 2021

@domiforrova Ono je ťažko takto posúdiť, ja len ako rodič rozmýšľam, keď píšeš, že nedokáže odpovedať na otázky - tam je dôležité sa zamerať na to, či dcérka práve rozumie obsahu - teda čo sa jej pýtate. To je veľký rozdiel totiž, pri expresívnej poruche reči resp. oneskorenom vývine reči je charakteristické, že dieťa pokynom a otázkam rozumie, len proste neodpovie verbálne. Ak Tvoja dcérka bežne komunikuje v 2-3slovných vetách, ja by som sa zamerala na to, "prečo" potom tými 2-3slovami neodpovie na otázku. Fin club má kvalitné a čisté výrobky, takže úplne chápem, že si začala s nimi. No skús asi aj ten fínsky originál.

zuzumat
16. jan 2022

@domiforrova ahoj. Čítala som vašu diskusiu o dcérke, ktorá rozpráva a neodpovedá na otázky. Presne to aj naša. A má problém sa naučiť farby a kategórie... Chodíme už rok k logopedicke a slová síce pribúdajú. Odpovede však nie.
Teraz sme boli u novej neurológ.v NZ a tá jej hneď predpísala injekcie CERBROLYSIN na podporu mozgu. Bude ich brať 10. Najskôr sme sa báli to nasadiť, ale povedali sme si, že treba skúsiť všetko ..
Tak ma za sebou prvú a zatiaľ bez vedľajších účinkov (tých sme sa báli ).
Nám nič iné MUDr neponúkla. Nikdy pred tým som o injekciách nepočula....
A vy ste teraz ako na Tom s rečou ?
Ak sa smiem spýtať .

aureelia
11. feb 2023

@zuzumat ahojky, môžem sa spýtať ako sa má vaša malá po tých injekciách Cerebrolysin? lebo náš syn má teraz 4,5 roka a predpísali nám ich 1krát. Neviem sa rozhodnúť, ale pýtala som sa už dvoch neurologov na názor, vraveli, že máme to skúsiť... pomohlo jej to?

domiforrova
autor
15. mar 2023

@zuzumat ahoj. Aktualne ma dcera 5r a 4m.. minuly rok jej do posudkovych papierov do skolky napisali ze ma NKS (narusenu komunikacnu schopnost) a expresivnu poruchu reci. Odvtedy sme jej skusali davat iba sirupy od Harmonelo, konkretne Probio a CBD.. neviem kolko z toho ma na svedomi to CBD, ale od minuleho roka sa ohromne zlepsila, od septembra chodi do skolky, aj to jej velmi pomaha. Logopedicke chodime raz za dva mesiace a do DIC chodi 2x mesacne specialnu pedagogiku, tam sa s nou zameriavaju na sustredenost.. co sa tyka cisto iba reci, tak sa jej velmi rozsirila slovna zasoba, vela rozumie, odpoveda na otazky (nie na vsetky, ale velmi sa snazi porozumiet). Buduci mesiac ideme prvykrat novej neurologicke, lebo co sme chodili predtym, tak ten ju v podstate nijak extra nikdy nevysetril, tak som zvedava co nam povie tato. A teda zatial nam ziadny lekar nikdy neponukol ani neodporucil nejake vyzivove doplnky, lieky ani nic, vsetko ideme len podla seba a odporucania okolia. Ale teda recovo sa zlepsuje velmi. Recituje basnicky co sa nauci v skolke, pesnicky spieva, ked sa snazi hovorit dlhsie suvetia, tak to znie niekedy ako keby rozpraval cudzinec uciaci sa po slovensky, ale teda ked ju opravime, tak pekne zopakuje. Trenujeme porozumenie a sklonovanie s kartickami od Kartulky.
A vam tie injekcie ako pomohli?

zuzumat
14. máj 2023

@aureelia ahoj. Možno ste už injekcie aj vybrali. Nebola som tu dlho. Keď sme brali injekcie a krátko po ich dobrati sme mali pocit, že jej pomohli.
Aktuálne má 5 a pol roka a rozpráva dosť, aj krátke vety. Ale ešte stále to nie je primerane veku. Básničku sama nepovie, musím jej nasepkavat.

zuzumat
14. máj 2023

@domiforrova ja myslím, že pomohli. Keď ich brala a aj dobrala, tak sa dokázala oveľa viac naučiť a aj sa nám zdala živšia , viac sa zapájala.
Brala by som ich aj teraz , ale neurológ.povedaoa že nie je dôvod, že pomaly napreduje aj bez nich.

nikolmina
2. dec 2024

@domiforrova prosím vás z akej stránky ste to objednali keď priamo z Fínska? Ďakujem