Fľak na mozgu u bábätka

julkaaa1
18. jan 2024

Ahojte mam mesačne babatko ...dcérke piaty deň robili sono mozgu tam jej zistili niejaky fliačik ma 15mm na mozgu poslali nás do MT na neonatologiu ležali sme tam 5 dní robili jej tam magneticku rezonanciu ta však dopadla negatívne nič jej tam.nezistili včera sme.boli na kontrolu po mesiaci na sono s tým ze stále to tam ma stále v takej veľkosti boli sme aj na neurologiu no nič nám.nepovedali len ze nevedia co to tam ma ze zas na kontrolu o 3 mesiace uzavreli to ze na lavej strane sa nachádza echogenejsi utvar vo veľkosti 15 mm ..
To je cele ...chcem sa spýtať ci ste si niektorá niečom takým prešli ...mame ešte aj hemangiom na nožičke S tým ma poslali zas na sono na hematologiu ale to ma až tak nehnevá ako ta hlávka keďže to je také miesto ..

pe_mi
18. jan 2024

@julkaaa1 ani tí nepovedali,či je to cysta alebo niečo podobné?skús si lepšie preluskať lekársky záznam.fliačik to snáď odborne nenazvali.najdi odborný názov a daj do Google,isto sa dozvieš niečo viac.vela zdravíčka želám

julkaaa1
autor
18. jan 2024

@pe_mi povedali mi fliacik v nemocnici keď jej to tam.nasli ako píšem.mame napisane ze v ľavom thalame sa zobrazuje dobre ohraniceny echogenejsi utvar len ľahko nehomogenej echo štruktúry to je vsetko nič ine

pe_mi
18. jan 2024

@julkaaa1 ak pomôže článok
Echogenita je špeciálny termín, ktorý sa používa v rádiológií pri popisovaní charakteristiky tkanív a orgánov v rámci ultrasonografického vyšetrenia. Je vlastne vyjadrením relatívneho stupňa jasu danej štruktúry na obrazovke sonografického prístroja.

O „primeranej echogenite“ hovoríme vtedy, ak stupeň šedi danej štruktúry na obrazovke zodpovedá normálnemu sonografickému obrazu; o „zvýšenej“ alebo „zníženej echogenite“, ak je orgán "svetlejší" alebo „tmavší“ ako za normálnych okolností. Štruktúra je „izoechogénna“ ak sa jej stupeň šedi veľmi nelíši od okolitého tkaniva - napríklad izoechogénne ložisko v tkanive štítnej žľazy. O „hyperechogénnej“ a „hypoechogénnej“ štruktúre hovoríme vtedy, ak je stupeň šedi daného orgánu alebo ložiska vyšší alebo nižší ako okolia. Termín „mixechogénny“ sa používa vtedy, ak je ložisko zložené z viacerých drobnejších hyper- a hypoechogénnych oblastí.

Niekedy sa možno stretnúť i s termínom „nehomogénna echogenita“ - ten nie je správny, pretože sa vzťahuje skôr k echoštruktúre tkaniva.

Echogenita závisí najmä od schopnosti ultrazvuku prenikať tkanivami; čím ľahšie tkanivom preniká, tým „hypoechogénnejšie“ sa na obrazovke sonografu javí - príkladom takého prostredia je tekutina.