Ahojte, chcela by som sa poradiť ohľadom fibroskopie. Boli sme na ORL s 3,5 r synom, pozrela mu nos, uši a hrdlo a povedala, že máme prísť na fibroskopiu nosohltana. Už som si prečítala o tom na nete, ale stále mi nie je jasné, či je výsledkom tohto vyšetrenia len to, či sú mandle zväčšené alebo nie... alebo sa tým vyšetruje aj niečo iné?
@logo_napady ďakujem za odpoveď. 😉 Zatiaľ som všade čítala len to, že výsledkom bolo vyberanie/ nevyberanie mandlí. Neviem sa rozhodnúť, či tam so synom ísť. Nemyslím si, že má zväčšené mandle. Je veľký bojko a bude robiť strašný cirkus. Nechcem ho trápiť zbytočne. Všade čítam, že ORL doktori by len mandle vyťahovali. Nastavujú aj inú liečbu ako pediater?
@sidush V sucasnosti uz medzi ORL lekarmi nie je trend vyberat mandle za kazdu cenu. Mandle su lymfaticke tkanivo a v ramci imunity maju vyznamnu ulohu. Ak sa v nich nenachadza zapalove lozisko, prip nie su zvacsene natolko, ze sposobuju problemy pri dychani, lekari sa ich snazia zachovat. Dokonca aj v pripade tzv kissing tonsils, tosu krcne mandle, ktore su natolko zvacsene, ze sa dotykaju, sa odporuca ich zmensenie, ale nie uplne odstranenie. U deti sa da velkost nosovej mandle posudit aj pohmatom.
@logo_napady ďakujem pekne 😉
@sidush Fibroskopiou sa posudzuje nosova dutina, nosohltan az po hlasivky. Lekar vidi nielen, ci su zvacsene nosne mandle, ale aj ci sa v nosovej dutine nenachadzaju napr polypy, vidi ako funguju hlasivky.