Prosím vás mate niekto skúsenosti s febrilnymi krcmi u malých detí ? Opakujú sa potom často alebo to môže prejsť do epileptickych zachvatov
Syn ich mal v priebehu roka 2×, prvý mal ako 1.5 ročný, dcéra mala raz v 5 r a 2 mes.
u nas to bola jednorazova zalezitost, mal 4 roky a horucka atakovaka 42 stupnov..... Vdaka tomu viem ze v kritickych situaciach si zachovavam chladnu hlavu a doteraz si presne pamatam ako som ho fackovala nech neupada do komy.... A odvtedy som do jeho 10tich rokov mala vzdy v chladnicke rektalny diazepam a preventivne som mu ho aj pri horuckach v tabletkovej forme pravidelne davala. Takze febrilne uz potom nemal.
Moj mal nieco cez 5 rokov, ked dostal svoje prve a dufam, ze aj posledne febrilne krce. Jemu behom minuty vystrelila teplota z 37,5 na 39,5 co jeho mozog nezvladol a dostal krce. Nastastie ja nie som stresman, viem si zachovat chladnu hlavu a vdaka perfektnej "tete" na linke 155 sme to zvladli uplne super. Upadal do bezvedomia, uz mu aj pery modrali. Mal dve serie - najskor jeden, prebral sa a po pol minute dostal dalsi. A este k tomu vsetkemu sme boli u mna v robote. Rano sa necitil dobre, ze ho pobolieva hlavicka. Teplotu nemal, ale nedala som ho do skolky, nech si oddychne. U mna v robote sme sami v kancli, casto tu so mnou travil cas aj pocas choroby, kedze musime dochadzat - aj kvoli starsim detom. A myslim, ze to bolo aj obrovske stastie. Doma by bol pravdepodobne vo svojej izbe, kam ho chodievam kontrolovat, no nie som tam nonstop. Mna uz ani vo sne nenapadlo, ze by v takom veku mohol mat febrilne krce, ked ich dovtedy nemal.
Vzali nas do nemocnice, no po vysetreni internistom a neurologom nas pustili domov. Od vtedy ziadne problemy nemal. Akurat uz mu nenechavam stupat teplotu tak ako pred tym a preventivne dostava diazepam.
Febrilné kŕče sa, ak už raz vznikli, opakujú v detskom veku pri horúčke, preto sa odporúča LEN pri týchto deťoch znižovať teplotu skôr, než dôjde k horúčke. Na rozdiel od epi záchvatov v drvivej vačšine nemajú neurologické následky, v podstate sú neškodné (pokiaľ sa dieťa pri nich nezraní a trvajú do 15 min.). Epilepsia sa rozvinie u mizivého percenta detí (cca 4%), ktoré trpia febrilnými kŕčmi a to zvyčajne ak FK trvajú viac ako 15 min.
Každopádne, ak už vaše dieťa malo FK, mali by ste byť poučení, mať v zásobe antipyretiká a kortikoidy v čípku a vedieť, že FK vyzerajú hrôzostrašnejšie, než sú. 🍀
Syn mával keď bol malý. Najprv len pri teplote nad 39, raz aj pri 38.5. Ako prevenciu sme preto dávali Diazepan. Časom z toho vyrástol a nemá žiadne následky. Vtedy sa ani nechodilo na vyšetrenie. Len predpísala liek.
@anavixy tak ja neviem - ale vidiet vlastne dieta ako odchadza a ako mu modreju pery a ako nereaguje --- nemyslim si ze to iba vyzeralo hrozne, podla mna to aj bolo hrozne a bol to zivot ohrozujuci stav.
@kaktusik007 dieta nereaguje pri kazdom zachvate, porucha dychania samozrejme je vazny stav, treba volat 155, no nie je pri kazdom zachvate a nepochybujem, ze je to pre rodica priserny pohlad/situacia. Nechcem to nijako zlahcovat, myslela som to z neurologickeho hladiska.
@anavixy Tiez citam u seba v komentari ze som spomenula kortikoidy, ale vynechala diazepam, co je liek prvej volby pri opakovanych FK, tak len aby to bolo kompletne…
@anavixy ok, z neurologickeho hladiska beriem. Ja si z celej tej situacie iba pamatam ako som syna fackovala a ako som pokojne mojmu otcovi povedala volaj zachranku. A on sok, tak som sa mu priamo pozrela do oci popri fackani syna a ze jeden, pat, pat. Volaj. A on nejak pochopil a zavolal. Ale teda syna fackovanie preberalo, takze kym prisla zachranka uz ako tak vnimal.
@kaktusik007 my sme nedavno riesili febrilne krce u dietata na dni deti, nebol tam zdravotnicky dozor, tak len do mikrofonu kricali ci je tam nejaky zdravotnik 🙈 hlasili teda ze ma epi zachvat, no uz na dotyk bolo zrejme, ze ma horucku, dieta sa prehrialo pri hre na slnku bez pokryvky hlavy.. no ale teda zhlukli sme sa okolo neho zhodou okolnosti dve sestry z detskeho a jedna co tiez bola chvilu na detskom a v jednom momente k nam prisla pani zo stanku s poharom vody, mne kym doslo o co jej ide tak uz ho skoro tou vodou obliala 🙈 ze ved nech ho to preberie 🥲 o niekolko minut zas prisla na nas kricat ina pani nech mu preboha dame dychat ze co sme tak natlacene pri nom 🙈 vseobecne si myslim ze velmi malo ludi ovlada prvu pomoc, a samozrejme niekedy aj ti, co vedia co treba robit, zostanu v takom soku, ze zrazu nevedia, no to chapem, zvlast ak ide o vlastne dieta 🙏 ale ako pisete, niekedy aj prekvapime samy seba svojou chladnou hlavou v krizovej situacii 🙂
Ahoj, dcérka mala v júli prvý krát febrilne kŕče má 3r, dúfam že už nikdy viac nebude mať 🙏