Febrilné kŕče pri teplote 37,7°C

majulino
17. mar 2015

Dcerka 30.1. Doma skolabovala prestala dtchat zmodrela nereagovala na nic ani na vpich injekcii az po 3h ju stabilizovali nasledoval prevoz na aro do ke. Nebola v krci bola uplne uvolnena zrak uproameny. Mals len tik v zapasti pravej rucky. Na prelome februara a marca mala opat vysoke teploty nad 38 krce neprisli. Teraz ma do 38 myslim si ze su to zubky.
Po prepusteni z ara sme boli u neurologa ct eeg boli v poriadku uzavrelo sa to ako tazka forma febrilnych krciv spojena s preeklampsiou. Neurologicka radila 2x denne tabletku diazepamu preventivne a sirup od teploty uz pri 37°C. Po prichpde domov som volala s inou neurologickou s dlhsou praxou ta mi povedala ze je to hlupost a zbytocnost chcem vediet ako by std to urobili vy a ci by ste isli s dietatom von ak by malo teplotu zvysenu ale proicinou by boli zubky

marcelatje
17. mar 2015

@majulino ja by som so zvýšenou teplotou von nešla nech už je príčinou čokoľvek

stanislavao
17. mar 2015

@majulino s teplotou urcite von nie. ja osobne nikdy, ani pri teplote len 37,0.

majulino
autor
17. mar 2015

@marcelatje
@stanislavao s tou teplotou som stotoznena. Tiez nikam nechodim a ako by ste to robili s tym diazepamom a zrazanim teploty?

marcelatje
17. mar 2015

@majulino ak si konzultovala dve neurologičky a každá má iný názor spýtala by som sa ešte jednej. Pri bežnom zdravotnom stave by nebol takýto postup normálny, ale ak ide o diagnózu najlepšie ti poradí dobrý lekár na základe posúdenia. Popravde nie som zástancom dlhodobého užívania liekov no moja malá tiež bola kvôli diagnóze dlho na atb tak som hľadala možnosti či sa nedá inak. No neviem či by som bola schopná uniesť následky ak by som lieky svojvoľne vysadila a poškodila tým zdravie dieťaťa 😒 A tiež by som asi nedala na názory mamičiek ktoré moje dieťa nevideli. Pohľadaj kontakt na dobrého odborníka aj keď by bol ďalej od tvojho bydliska, v stávke je tvoje dieťa

lenadka
17. mar 2015

@majulino ten diazepam by som nedávala preventívne, podľa mňa viac škodí ako osoží, pri krčoch by som ho dala, ale inak nie, raz mala dcéra nezraziteľné teploty nad 40,5 po liekoch a zábaloch, vtedy mi po telefóne radila Dr. dať ale len polku, lebo je to liek čo dočasne pomôže ale má veľa nežiadúcich účinkov. Akú mala teplotu keď skolabovala? Aj to treba brať do úvahy, určite sa opýtaj viacerých lekárov, tu na fóre nie je ani jedna s nás pokiaľ nemáme medicínske vzdelanie oprávnené dávať ti takéto rady, len napísať osobný názor ktorý môže byť ale úplne mimo 😅

stanislavao
17. mar 2015

@majulino ja nurofer od teploty davam aj ked je teplota "len"do 38. akonahle je zvysena, dam sirup. Diazepan neviem, je to oblbovak. ale nemam s nim skusenosti.

majulino
autor
17. mar 2015

@lenadka ked skolabovala mala 37,7°C. Ja som len chcela vediet osobny nazor co najviac mamiciek. A k tym dr. kazda inak hovori. Dnes mi uz aj povedali ze dat az ked krce nastanu

prasiatko30
17. mar 2015

u nas prI FK vobec neodporucaju preventivne podavanie diazepamu - ja si pamatam ze ked bola dcera vo veku ked mala FK tak som dobreze nie na kolenach prosila nasu dr aby nam dala diazepam pre dieta - a ja si este dodnes pamatam dokinkine slova - ak chces tak ti ten diazepam predpisem tebe ale dietatu das len vtedy ked sa objavi FK. viem ze sme to prezivali strasne kazda viroza znamenala otrasny stres - pre nas rodicov ale aj tak ked to teraz spatne pozeram tak si myslim ze sme mali velke stastie ze dr si stala za svojim za celu tu dobu sme museli dat dcere asi len 4-5 x diazepam i ked mala v podstate niektore zimy aj kazde dva tyzdne virozy - cize toho diazepamu zjedla len minimum kebyze to robim ako je na sk zvykom tak je dietata diazepadikt.

@majulino k tomu vasmu FK - neviem ono podla toho co si napisala to vypada dost vazne, my sme mali tiez jednu epizodu tonickych FK - cize mi ostalo dieta v naruci prakticky so zastavou dychania - ale nikdy netrvalo tak dlho aby ju dali do poriadku - po podani rektalneho diazepamu sa vzdy dala dokopy dost rychlo ale sice bola na pozorovani v nemocnici ale nebola ani na jiske ani nic podobne. takze ja ti neviem povedat ci tvoje dieta ma len jednoduchu formu FK - to je na posudeni prislusneho dr - mala by si si vybrat dr- pediatra, ktoremu by si doverovala a ktory vie co robit a podla neho sa riadit.

majulino
autor
17. mar 2015

@prasiatko30 jej tiez podali rektalny diazepam. Ale museli ju aj intubovat. Bolo to ozaj hrozne. No mala aj vysoke zapalove hodnoty ale az na druhy den. A taktiez brala atb kvoli nejakej bakterii. Z vyteru z nosa bol strepto a stafylokok moraxela a haemofilus influenze

fairynika
17. mar 2015

ja podavam diazepan dcerke vzdy ako teplota je nad 38 ale kedze tebe skolabovala pri nizsej teplote asi by som davala tak ako odporucil lekar ..nasa mala krce uz 2x ..ten druhy bola vina lekarov nikto mi neupravil davkovanie diazepanu :/ dostavala velmi nizku davku tak jej liek nezabral..diazepan mas ako prevenciu aby dieta krce nedostalo to uz ked ich malo musis pokial teda nechces zazit opat ten horor :/ ja mam vzdy paniku ked dostane teplotu a urcite by som to nepodcenila..vyziadaj si od obvodnej rektalny diazepan na domov ak by krce nahodou dostala aby si jej to hned podala potom tie krce su fakt iba chvilku

amadora
17. mar 2015

@majulino počula som a stále počúvam že načo dávať lieky od teploty do 38°C, že telo sa musí potrápiť samé... áno. to povie maminka ktorá nikdy nezačila tú bezmocnosť keď má dieťa kŕče a čaká na sanitku a modlí sa nech dieťa prežije. zažila som so starším keď mal 2 roky. pri teplote 38°.odvtedy sa teploty bojím ako čert kríža.a lieky dávam hneď nad 37,5°. nad 39°C automaticky diazepam.aj mladšiemu. nechcem to zažiť nikdy viac!

uhnakova
17. mar 2015

Febrilne krce nesuvisia s tym, aka je teplota vysoka, ale ako rychlo stupne. Je obvykle, ze dieta pri chorobe ma dlhsiu dobu teplotu okolo 38 a potom naraz supne na 40 a to nervova sustava nezvladne a dietatko dostane febrilne krce. Preto su najcastejsie pri vysokej horucke. Ale moze sa stat, ze prudko stupne teplota aj z 36 na 38 a dieta dostane febrilne krce pri nizsej teplote, co bol zrejme vas pripad. Ci davat preventivne diazepam, ti neviem poradit, ale nemusis si z toho robit strasiaka. Ja sama som diazepam v detstve brala 4 roky, nez mi ho vysadili. A pripadam si normalna 🙂. Este dodam, ze syn mal uz dve epizody febrilnych krcov, ale vzdy to preslo za pomerne kratku dobu, sanitku sme nevolali. Diazepam som mu zatial nikdy nepodala. Febrilne krce zvyknu ustupovat po tretom roku zivota a po piatom sa uz u vacsiny ludi nevyskytuju.

kadri
17. mar 2015

@majulino vonku urcite nie, organizmus by zbytocne viac zatazovala termoregulacia. diazepam preventivne by som tiez nedavala, pri krcoch ano. este sa odporuca podavat pri horucke glukozu (glukopur, komprimaty) - aj pri teplote okolo 37, pretoze znizena hladina cukru v krvi zvysuje vyskyt krcov a samotne krce sposobuju vyssiu spotrebu glukozy v organizme

pink_lady
17. mar 2015

@majulino nechapem ako moze byt u maleho dietata nieco psojene s preeklampsiou? preeklampsia moze byt vylucne u tehotnych...
co sa tyka diazepamu -...my mame diazepam desitin tie tuby 10 mg a mame davat len v pripade ze zachvat /krce trvaju dlhsie ako 5 min

majulino
autor
18. mar 2015

@pink_lady pokial viem preeklampsia je vysoky tlak. A kedze je to tak v sprave napisane zrejme to bude pravda. Ja mam doma aj tabletky aj tuby 5mg
@kadri pri tom zachvate mala zvysenu glukozu 14
@uhnakova bojim sa hlavne poskodenia pecene a aj toho ze jej prestane potom ucinkovat ak sa bude podavat preventivne 2x denne

pink_lady
18. mar 2015

@majulino preeklampsia = vysoký tlak a bielkovina v moci - ale LEN u tehotných. Vziadnom prípade sa stav vysoký tlak u dieťaťa + bielkovina v moci nemôže nazvat preeklampsiou. Ani samotný vysoký tlak u ženy nie je preeklampsia
jedine že by ju dali do súvisu s tvojou preeklampsiou ak si ju mala. Inak sa museli pomýliť 😉

deny3
18. mar 2015

@majulino ťažko radiť, je to tvoje dieťa. Moja skúsenosť, malý dostal kŕče pri teplote do 39, neurologička odporučila dávať diazepam ústne od teploty 38,už si nepamätám akú dávku, detská odporúčala rektálne. Ale neurologička svoje zdôvodnila tým, že ved predsa chceme predísť kŕčom, tak musím dať preventívne skôr, pred vypuknutím, nie čakať až ked ich dostane. Mne to prišlo logickejšie, tak som volila tabletky.

soviicka1
18. mar 2015

moj 2,5 r. syn dostal tento piatok ferbilne krce pri teplote 38,0 stupnov v spanku, ihned sme volali 112 a vzali nas do nemocnice, neurolog aj obvodna skonstatovali to iste, po ferbilnych krcoch davat preventivne prve 2 dni diazepam, predpisali nam aj rektalny diazepam, ak by v buducnosti nastupili opat krce takto akutne v spanku, takzko by sme totoiz do neho dostali tabletku....takze odteraz budem davat diazepam prevenivne uz pri nizsej teplote...je dolezite takymto stavom predchadzat, lebo sa to moze zopakovat

soviicka1
18. mar 2015

ja by som ani von nesla, treba pockat par dni (2-3), ked bude uplne bez teploty a bez inych priznakov choroby, ved to nemusia byt len zubky, ale viroza

uhnakova
18. mar 2015

@majulino ja som jedla jednu tabletku denne, pecen mam ok. Mne zaberal celu dobu, brala som ho tri a pol roka, krce som viac nemala, zati horucky z angin kazde tri tyzdne :(.

majulino
autor
18. mar 2015

@pink_lady nie ja som sa pomylila bola to eklampsia
@uhnakova
@soviicka1 az teraz som si precitala ze som vam nenapisala ze ho mam davat az do najblizsej kontroly co je 16.6. Preto sa bojim pdolnosti a poskodenia pecene. Ved dcera ma len 14,5mesiaca

susanne6
18. mar 2015

@majulino môj malý, 3r a 10 mesiacov, mal už tiež niekoľkokrát FK,ale nikdy nie v takej ťažkej forme, tiež sme sledovaný na detskej neurológii a máme odporučený rektálny diazepan a lieky od teploty už pri 37. on ich dostáva pri rýchlom výstupe, takže ja to tak aplikujem. Je už na každom, ako sa rozhodne počúvať, či nepočúvať lekára. Držím palce, aby sa vám to viackrát nezopakovalo.

deny3
18. mar 2015

@majulino teraz som nepochopila, to ho máš dávať každý deň do kontroly? nie je to myslené, že ho máš preventívne podávať behom choroby, ked stúpa teplota? Môj malý mal febrilné kŕče presne na 5 mesiacov, vtedy som mu ho podávala pri teplotách, dokonca aj očkovanie bolo robené pri podávaní diazepamu.

majulino
autor
18. mar 2015

@susanne6 vdaka si prva ktorej dali podobme odporucanie ako mne.

majulino
autor
18. mar 2015

@deny3 nie mam jej ho davat denne rano a vecer po jednej tabletke az do najblizsej kontroly bezohladu nato ci teplotu ma alebo nie. A ak teplota stupne nad 38,5 itekat do nemocnice

pink_lady
18. mar 2015

@majulino nie nahodou epilepsia? lebo eklampsia sa tiez tyka len tehotnych, je te to proste najtazsia preeklampsia... 😕 pri eklmapsii uz su krce tonicko - klonicke ako pri epilepsii... 😕 http://sk.medlicker.com/590-eklampsia-priciny-p...

diazepam je strasne silny a navykovy, niektory neurologovia ho odporucaju davat pri zvyseni teploty uz nad 37 ale ze by ho kazdy den sa mi nezda ale nahadam sa moze byt ...Mne povedala taka mlada neurologicka ze teraz sa od diazepamu uz upusta - ale zalezi od dr ako ti dr povedal tak rob

majulino
autor
18. mar 2015

@pink_lady tu je diagnoza

majulino
autor
18. mar 2015

@pink_lady toto je z ara ked nas pustali z neurologie nemam po ruke je u dr.

deny3
18. mar 2015

@majulino uf, tak to je dosť, dvakrát denne sme mali iba pri očkovaní ako prevenciu, aj to asi len 4-5 dní. Ale zase ste mali hroznú reakciu na teplotu, ťažké rozhodnutie, skús ísť za lekárkou, ktorá vám dala takéto dávkovanie, či to nie je veľa a či je to naozaj nutné.

majulino
autor
18. mar 2015

@deny3 ja uz som to konzultovala s 5 neurologmi vcera som volala do Ba. Stale iny nazor. A nasa detska mi povedala ze ona od toho dava ruky prec