Extrémny stres z autizmu

lenkulenku123
6. sep 2024

Ahojte. Mám 17mesacnu dcéru a ja neviem čo si mám myslieť. Nikdy som nemala vzťah k deťom, tak som ich ani nevnímala a neviem čo je ok a čo nie. Poslednu dobu sa správa zvláštne a ja už mám taký stres z autizmu že vraciam, mám bolesti hlavy, nespím, nejem, plačem a vkuse ju sledujem. Napríklad keď ideme na ihrisko, je schopná sa hrať aj 10minut s kamienkami, dáva ich do autíčka, do kosa, všade ich sype. S deťmi sa nehrá, príde k nim a sleduje ich ale nezapojí sa. Začala špičkovať. Napodobňuje zvieratá ale nehovorí ešte, iba pár slov a tie tiež tak skomolene, rozumiem iba ja. Niekedy sa zľakne keď započuje nejaký zvuk - vŕtačku, fén, doteraz jej tie zvuky vôbec nevadili. Očný kontakt slabší, ale keď chce ukázať niečo tak prinesie a pozerá do očí. Mám pocit že veľakrát mi nerozumie. Vie ukázať kde je kúpeľňa, kde má časti tela (nos, uši, ústa, tvár, koleno, ruku, vlasy, nohu, jazyk), donesie knihu, ale keď jej poviem napríklad nalep nálepku na chladničku, tak nevie čo má robiť. Všade len počúvam že deti v tomto veku už všetkému rozumejú a moja dcéra veľakrát ničomu. Ako keby vedela len to čo sa naučila naspamäť a nie od seba. Žiadna aktivita ju nebaví viac ako minútu, nehrá sa “akože”, iba občas dava lyžičku babike alebo ukáže do zrkadla, dá pusinku ale nič iné, že napríklad miska predstavuje loď atď. Dáva papa, aká buď veľká, pusu pošle. Nehrá sa so stavebnicami. Vyniká v plávaní, v tom je extrémne šikovná, ale mám pocit že je iná ako ostatné deti v jej veku a ja už chytám paniku keď inde vidím videá čo robia ostatne detičky, ako sa hrajú, spájajú slová :( čo by ste robili na mojom mieste? Vyhľadať pomoc alebo diagnostiku?

pribinak
6. sep 2024

17 mesačne batoľa ešte nemá hru “akože” to si musíš ešte počkať.
A ultra málokedy sa hra s deťmi, v tomto veku je hra skôr vedla deti ako s deťmi.
Deti sa učia napodobňovaním, čiže opakuje hru

Inak keď niekto zapne vŕtačku tak sa zľaknem aj ja a ro teda nemám 17 mesiacov

17 mesačne dieťa a spájať slova? Tak to asi len 1 z mnohych.

ivetz
6. sep 2024

@lenkulenku123 Zameraj sa na svoju dcéru a nie na porovnávanie s inými. Ty si taká istá ako tvoje kamarátky? Každý človek je predsa jedinečná osobnosť. To čo vie tvoja dcéra, nemusia vedieť iné deti a naopak... A zapamätaj si - spokojná mama, spokojné dieťa. Tak prečo jej to robíš?!

oktobermimi
6. sep 2024

@lenkulenku123 kluuuuud. Ma 17mesiacov realne este stale objavuje svet. Inak, ja mam doma autika a dve deti nie autikov a presne robili a este robia co tvoja mala z kamienkamy😅
Btw vrtacka a podobne neocakavane hlucne zvuky vydesia aj mna. A k reči, kazde dieta to ma inak niektore zacne skor niektore si da na cas ale potom sa mu ustocka nezatvoria😉

pondelok01
6. sep 2024

@lenkulenku123 vyhladat pomoc 100%, ale pre teba. Mas na batola prehnane naroky a extremnu reakciu na tebou vnimany “stres”.

pribinak
6. sep 2024

A iných chorôb ako je autizmus sa nebojis? Tie by boli v poriadku?

konariqpo
6. sep 2024

@lenkulenku123 v prípade,že by bola malá autistická, stále je autizmus na škále,môže mať ľahký,stredný,ťažký autizmus,aspergera,hocičo. Existujú na to školy. Nie je sa čoho báť. Ak sa dáva dieťaťu dostatok lásky a trpezlivosť nepominie,aj z autistického dieťaťa dokáže vyrásť bežný člen spoločnosti.

thereisabear
6. sep 2024

@lenkulenku123 vyhľadaj psychologičku alebo centrum kde robia s autistami. Tam ti povedia, či je alebo nie je riziko. Môžeš skúsiť aplikáciu ASDetect.

dixitka
6. sep 2024

Uf, tak môj 16,5 mes. syn je na tom celkovo podobne, akurát nešpičkuje a nepláva (v bazéne je rád, no drží sa ma ako kliešť). A ja ho považujem za šikovného na svoj vek :D trošku sa upokoj, tvoja dcéra sa správa úplne normálne. Max. to špičkovanie možno bude treba riešiť, ale to samo o sebe isto neznamená autizmus.

simona1306
6. sep 2024

preboha zeny, vypnite uz tie socialne siete , to nie je realny zivot ... mas normalme dieta, nic mu nie je ... co chces aby v 17 mesiacoch robilo ? nechajte tie deti uz konecne sa vyvijat rychlostou takou, ako same chcu ... videa babatiek na internete su povacsine iba vynimocne situacie, kedy sa dietatu nieco podari ... tie matky behaju s telefonom od rana do vecera ... a jasne, ze nebudu davat na svoj profil video, kde sa dieta smari o zem a vresti ... ak ta to upokoji, moja v 17 mesiacoch nevedela povedat ani jedno slovo, ignorovala ma, neopakovala ziadne papa, ani nic, mala svoj svet ... teraz ma 2a pol, rozprava plynulo, hra sa sama, hra sa somnou, hra sa s detmi, hra sa vsetky hry na akoze ... a aj napriek tomu aka je sikovna, momentalne obeduje, ale ma zly den, tak miesto toho si natiera zemiakovu kasu na celo

tinka_1807
6. sep 2024

@lenkulenku123 V prvom rade všetko, čo popisujes môže byť znak aj normálneho dieťaťa. Diagnostikovat autistu sa nedá tka skoro, resp. jedine veľmi ťažké prípady. Ale teda poviem ti, že náš syn začal rozprávať až po dvoch rokoch. Hrať sa s deťmi.zacina až teraz, keď ma 2 a pol, aj to len veľmi postupne. Vo veku tvojej dcéry ho tiez fascinovali kamienky, je to úplne normálne.
No a hra dieťaťa? Náš napríklad ukladá autíčka hneď vedľa seba, tiež to môže byť znak autistu, ale nie je nim.
Hod sa viac do kľudu,. Daj si magnézium, choď na prechádzku a ak máš naozaj takú extrémnu fóbiu kľudne vyhľadaj psychológa.
Ak ťa to veľmi trápi, môžes sa informovať na stav online u nejakého odborníka, no väčšinou skôr ako v 2 rokoch sa vôbec nedá určiť táto diagnóza a aj keď, tka len predbežne. Definitívne sa stanovuje diagnóza až cca v 5 rokoch, lebo mozog dieťaťa sa prvé roky intenzívne vývija.

deti95060810
6. sep 2024

zatiaĺ je to normálne dieťa... autizmus sa môže objaviť aj neskoršie...
ty sa troška znormalizuj, lebo o chvíľu takýmto prístupom budeš klopať psychiatrovi na dvere...svojim prehnaným prístupom a pozorovaním si koleduješ o problém.

hendikep
6. sep 2024

@lenkulenku123 prepac ale az mi smiesno bolo, ze Ty zo stresu nespis a vracias … a ja ze ake priznaky napises, pricom si opisala jedno sikovne 17mesacne dievcatko ktore sa mi zda v niecom dokonca popredu ( ja mam napriklad 2r a nevie plavat, dokonca ani moja 5rocna ) … ziaden problem nevidim v nicom z toho, tie kamienky atd su uplny zaklad deti v tomto veku .. :D moja je doteraz kamienkova.. neblazni a tes sa z dcerky

kolobezkabicykel
6. sep 2024

@lenkulenku123 ahoj. Pracujem s deťmi s autizmom už viac 8 rokov a môžem ti povedať, že 17 mesiacov je ešte dosť skoro, aby ti dali diagnózu. Pediatricke si o svojom podozrení rozprávala?

thereisabear
6. sep 2024

Odborník ti bude vedieť poradiť, ak máš pochybnosti. A nie je pravda, že to vedia určiť až u starších detí. Okolo roka (aj skôr) sa dajú všimnúť znaky a nemusí to byť ani dieťa s ťažkou MR.
Z toho, čo píšeš sa to nedá takto posúdiť. No vôbec to autizmus byť nemusí. V niektorých príspevkoch tu na MK je to dosť jasné, v tomto nie. A na druhej strane sú deti, čo majú mnoho príznakov a vyrastú z toho.

pribinak
6. sep 2024

@thereisabear 17 mesačne dieťa diagnostikovať?

kolobezkabicykel
6. sep 2024

@pribinak môže sa začať so sledovaním, prípadne terapiami, ale diagnózu takto skoro na Slovensku neuzavru. Niektoré štúdie naozaj ukazujú, že znaky autizmu môže odborník vidieť už v cca 15 mesiacoch. 🙂

thereisabear
6. sep 2024

@pribinak nie dať hneď nálepku, ale vysloviť podozrenie a pracovať sa dá aj s takým dieťaťom. Aj s mladším.

lucia13022023
6. sep 2024

Chodím na baby cvičenia s malým. Len tak, aby prešiel čas mne, on bude s deťmi, ja s inými ľuďmi atď...
Deti sú tam rozdelene podľa mesiacov, čiže my sme v skupine s 17/18m deťmi.
Každe jedno je iné. Moje vyniká v rozprávaní, druhé vyniká v lozeni, tretie pozná farby, štvrté nevie ani zďaleka to co iné deti, piate zas pozná neskutočne veľa zvierat, šieste ma úžasnú jemnú motoriku.... Každé je iné. A všetci sú v poriadku.
Neporovnavaj, nájdi pomoc pre seba, vypni sociálne siete.

beata_k
6. sep 2024

@lenkulenku123 V polovici som prestala citat. Uplne ti preplo.

pribinak
6. sep 2024

@kolobezkabicykel áno, ale toto sú prípady, kde je to jasne (inakosť) hneď a od začiatku
Toto dieťa aspoň z tohto opisu nevykazuje nič. Akurát má smolu asi na prepnutú matku

Jasne, že ak je nejaký problém tak čím skôr sa dieťa podchyti tým lepšie
ale je strašne ak každá druha drbnuta mater dáva diwta diagnostikovať a deti, ktoré majú reálne problém čakajú na diagnostiku aj vyše roka a tým deťom bezi vzácny čas a to sa dobieha už veľmi veľmi ťažko


@thereisabear

veklipo
6. sep 2024

Môj syn nikdy neukazoval prstom, bol dlho taký “divný”. Aj tvar lebky mal nepekný, oči úzke. S manželom sme starší, tak som sa dlho vo vnútri zožierala, ze ma asi nejakú genetickú poruchu. Dnes je z neho krásny chlapec, múdry a veľmi spoločensky. S odstupom času sa pozerám na to, ze bolo odo mňa hlúpe stále ho takto pozorovať a hľadať anomálie.

lia2929
6. sep 2024

Maš uplne zdravu a velmi šikovnu dcerku!🙂 takze kludne spi, jedz a teš sa zo života❤️

kolobezkabicykel
6. sep 2024

@pribinak áno, musím s tebou súhlasiť, že v poslednej dobe je u veľa žien strach z autizmu u ich detičiek zvýšený.
Ale na druhej strane sa menia aj štatistiky a prevalencie naozaj ukazujú, že to prudko stúpa. Kedysi to bolo 1 z 88 deti a dnes 1 z 36 deti. Nám poradovniky stúpli o dobrých par desiatok detičiek.
Nehovorím, že dieťa autorky ma autizmus, a naozaj by sa nemala stresovať zbytočne. Deti sa menia každým dňom. Ale potom sú prípady, kedy to na dieťati vidno a rodicia to nevidia. Primerane a prirodzene sledovať a vnímať svoje dieťa je to najviac. A hlavne neporovnabat. Aj keď to ide ťažko.

pribinak
6. sep 2024

@kolobezkabicykel tak dnes mame omnoho presnejšiu a cielenejsiu diagnostiku ako napr 30 rokov dozadu
Vtedy sa väčšina deti uzavrela ako mentálne retardované, to je aj jeden z dôvodov prečo nám teraz cisla tak veľmi vyskočili, ale samozrejme sú aj iné príčiny

A áno, druhy extrém je, že rodičia zatvárajú oci pred diagnózou svojho dieťaťa, aj keď tušia že asi niečo nie je v poriadku
Ale zas nie je jednoduché sa vysporiadať s tým, že moje dieťa nie je ok a má problém. To si vyžaduje nejakú vnútornú silu a nie všetci jej mame rovnako

thereisabear
6. sep 2024

@pribinak môj je o niečo starší ako u autorky, v 17m sa správal v princípe podobne a aj tak s ním riešime podozrenie na autizmus. A to nie je môj výmysel, máme to potvrdené viacerými odborníkmi nezávisle. Samozrejme, nakoniec o autizmus nemusí ísť (kiežy), ale ak je možnosť, tak s nim radšej budeme chodiť na terapie a sledovať to, nie len čakať kým vyrastie.

eleanor2510
6. sep 2024

@lenkulenku123 to, ze nespis, nejes, vracias atd., ako pomoze tvojmu dietatu, aby nemalo autizmus alebo hocijaku inu chorobu? Ak sa mu ma nieco stat, mozes sa aj do kocky poskladat a stane sa to. Takze ak si tuto základnú vec neuvedomujes, navštív psychologa. Nie s dieťaťom, ale so sebou.

dahra
6. sep 2024

@lenkulenku123 - môj najstarší začal opakovať slová ako 22 mesačný. Dovtedy komunikoval vlastnými (bzuma, bma, zono - všetko, čo lietalo, všetko, čo malo motor, hrozno..) Ešte aj v tom veku ho bavilo najviac chodiť hore a dole po schodoch. Išli sme akože na ihrisko, cestou uvidel schody a 30 min. chodil hore a dole. (Stihla som si vybaviť telefonáty 🙂. Kým nechodil, bol dosť neaktívny. Často sme robili cesty aj 3 hodiny bez pauzy. On buď spal, alebo mal v rukách nejakú hračku, ktorú si otáčal dookola, prípadne sa hral s lístkom na tej hračke. Úplne divný. Autizmus nemá, aj učí sa super. Najmladšia ešte ako predškoláčka milovala hry, kde si vybrala bábiky - všetky, čo našla a symetricky ich ukladala do radu. Prípadne bratove autíčka takto poukladala z jedného konca izby na druhý. Alebo nastrihala papieriky a ukladala ich do radu. A nerozprávala do troch rokov poriadne. Ani jeden z nich nie je autista. Prečo sa trápiš a dopredu sužuješ? Pusti tie myšlienky. Dobré neprinesú. Oberajú ťa o vzácne chvíle s dcérkou, ktoré preplačeš namiesto sedenia s ňou v objatí a ukladania kamienkov do autíčka. Mimochodom, psychologička mi na sedení povedala, že moja dcéra ukladá veci s príbehom = vie si zdôvodniť prečo. Teda zoradené autíčka opísala ako tie, čo čakajú pri semafóre. Bábiky akože sedeli v škôlke a čakali na pani učiteľku alebo sa učili. Autista to nutkanie ukladať takto nevysvetlí.

januska12323
6. sep 2024

Psychológa potrebuješ jedine pre seba. Nemôžeš sa rúcať keď na to nie je žiadny dôvod. Tvoje dieťa robí veci primerané veku, nemôžeš od nej čakať zázraky. Má len 17 mesiacov preboha.

30katrusa40
6. sep 2024

@lenkulenku123 zbytočne sa stresujes. Ukľudní sa . A keby neskôr aj príde k daným poruchám nezrúti sa preto svet.

sara07
6. sep 2024

nemusí ist hned o autizmus
kludne môže ist o expresívnu dysfaziu a tá sa dá diagnostikovat už v 18 mesiacoch kapacity maju na nu hlavne v čechách
pozri si web , nestresuj tym to nevyriešiš
posilni spoločné hry, štvornožkovanie, kreslenie, striedanie ruk nôh, jemnu aj hrubu motoriku