Epileptické záchvaty u novorodencov

bom123
5. sep 2020

Ahojte, je tu taká mamička ktorej mala bábo podobne na epileptické záchvaty? Boli ste stým hospitalizocaný a pozorovaný? Čo vám nakoniec vyšlo? Ja konkrétne myslím na novorodencov. Čítala som rôzne diskusie, ale všade písali svoje skúsebosti matky s minimálne 6mesačným dieťaťom a ja by som potrebovala skôr novorodenecké. A konkrétne aké záchvaty ste mali? Zášklby,tečenie sĺín,tuhosť? Či?Ďakujem!

andreatytler
5. sep 2020

@bom123 Neviem ci aj 3 mesiace je uz privela ale napisem svoju skusenost:
Ked mal nas syn 3 mesiace vsimla som si ze robi pohyby ktore akoby nevychadzali od neho... akoby to nerobil on... proste krce. Ked bol na chrbte tak vystrel rucky pred seba a hore a cele telo aj tvar sa mu naplo tak na 1 sekundu a potom uvolnil... potom o 2 minuty to iste. Vzdy len 1 krc. Muz vravel ze to on sa sam takto natahuje ale potvrdila to aj fyzioterapeutka. Ona to pripisovala napinaniu na vracanie, lebo si vsimla ze sa to deje vzdy ked mlaskal ustami akoby tam nieco mal. On dost grckal ale len tak do ust a ked bol malinky, nevedel to prehltnut.
Ja som to radsej natocila na video a ukazala pediatrovi a ten nas poslal na EEG hlavy. Tam nezistili nic a tak sme to pripisali tomu napinaniu na zvracanie.
Este napisem ze sme od 2 mesiacov cvicili s rucickami. Drzal si ich v pastiacha tak sme mu ich roztahovali a vzdy ho napinalo ked sme cvicili. Tak som na 2 tyzdne prestala a napinanie tiez prestali. Odvtedy som cvicila odtyzden.
Napinanie mu uplne prestali ked mal 5 mesiacov.

kristina100
6. sep 2020

Znama ma dceru ma 22 rokou .
Od babatka ma epil zachvaty dotetaz male z velkymi alebo len velky dostane aj 7 minutovy 12 minitovi lieky nezaberaju ziadne tak jej to vysadili a davaju jej diasepam 5 mg 3 krat za den .
U nej sa to objavilo po 4 očkivani aj v karte ma zapisane od vtedy neockovana .

bom123
autor
6. sep 2020

@andreatytler a tie kŕče mu tiež prešli? Stým ste neboli u neurológa?

andreatytler
6. sep 2020

@bom123 No, ja zijem v Kanade a nas doktor to tak nepovedal ze pojdete na neurologiu, my sme boli na EEG vysetreni. Tam mu merali aktivitu mozgu (asi 30 drotov mu nalepili na hlavu)... nejake vlny sa tam ukazuju ak ma dietatko skutocnu epilepsiu, potom doktorka to vyhodnotila a uznala ze tam nie je ziadna epilepsia.
Tie pohyby co robil ruckami a co som ja myslela ze su krce sa ukazalo ze bolo len napinanie na zvracanie. Proste tak malinke dieta ked ho napne na zvracanie, tak sa mu cele telo napne a vyzera to ako krc.
Bola som z toho velmi nervozna lebo som si pozerala videa na intrenete ze ako vyzeraju epilepticke zachvaty u babatiek a bolo to velmi podobne tomu co robil nas s tym rozdielom ze nas mal vzdy len jeden zasklb, pri epilepsii sa to vacsinou opakuje niekolko zasklbov. Ani nas pediater nevedel povedat s istou co to je... preto nas radsej poslal na to vysetrenie. Zevraj v tom rannom veku je vela takychto nervovych zasklbov co mozu byt uplne neskodne ale aj chorobne a je dolezite to liecit skoro.
Ked mal 5 mesiacov tak vsetko preslo same od seba.

babulina
6. sep 2020

@bom123 Male deticky do roka maju predspankovy tras, u nas to bol syn. Vzhladom na rodinnu epi anamnezu bol sledovany, do roka tento tras pominul.

bom123
autor
9. sep 2020

@andreatytler konecne niekto napisal to co som potrebovala. Lebo presne som si vsimla ze moja mala ma tiez pocas jedla, po jedle tie krce, ale nikdy negrcka, co to nie je to ze chce grckat ale nedokaze. Dali nam nakoniec milion vysetreni a uplne mi potrapili malu. Vsetky vysledky negativne. Nevidia ze to je epilepticky zachvat. Vsade mam malu dopichanu, ruky, nohy, hlavicku. Mi je az do placu. Mozno aj nas pripad to bude ako u vas.

andreatytler
10. sep 2020

@bom123 No dobre spravy su ze to nevyzera na epilepsiu. Je dobre ze to vsetko vysetrili aj ked je chudatko dopichane. Neboj, to sa jej rychlo zahoji. A boli ste aj na gastro vysetreni s tym problemom ze nedokaze grckat? Ako nikdy este negrcla... ani trochu... ani len tak ze do ust? Ja mam tie krce nahrate na video. Ak ti to pomoze mozem ti to poslat a porovnas ci to je podobne tomu co ma tvoja dcera. Alebo nahraj na video tvoju dceru a posli mne. Kolko ma tyzdnov tvoja dcerka?