Elektroencefalografia u detičiek v spánku

susanne6
6. jún 2017

ahoj mamičky, idem na budúci týždeň so synom na eeg v spánku do Košíc, tak by ma zaujímalo, či už má niekto skúsenosť, čo a ako, na čo sa pripraviť, prípadne čomu sa vyvarovať. Prosím o vaše rady, skúsenosti a postrehy. Ďakujem

anieli_1
6. jún 2017

@susanne6 môjmu synovi to robili keď mal 4 mesiace naplánovali sme čas tak že kedy spáva nskojila som ho tam a zaspinkal....Bolo to v pohode....Horšie bolo keď mu to robili keď nespal keď mal 6 rokov udržať ho tam a nehybat sa....Ale zvládli sme aj to....Neviem kvôli čomu idete ale vraveli mi že veľa vecí sa tým nezachyti lebo keď máva niekto mozgové záchvaty príhody tak to je vidno len počas toho....Držím palce nech vám to dobre dopadne

tova
7. jún 2017

dcera bola v 7r, nic bolestive, kvapnu takym teplejsim gelom lepkavym a na to nalepia elektrodu a je ich asi 100 takze vlasy bude musiet umyvat doma. bola bez narkozy, diata sa nemoze hybat, rozpravat, pozerat tv, njlepsie zatvorit oci a nehybat sa, netrvalo to dlho, asi 20 min, kym to ponalepuju a 15min test. Pred koncom zasveiti silne svetro raz ako blesk, vtedy musi mat zatvorene oci, a ja som bola vedla nej cely cas.

susanne6
autor
7. jún 2017

Dakujem dievcata...ale asi opisujete obycajne eeg,v bdelom stave,co trva 15-20 minut. Na to sme uz niekolko krat boli, to mame ok. Ídeme kvoli febrilnym krcom,ktore dostal posledny krat pri teplote tesne pred 6 narodeninami. Ale teraz chce lekarka v spanku a vraj nas maju hospitalizovat,tak preto sa pytam.

belbel
7. jún 2017

@susanne6 pri objednávaní nám dali pokyny, vlastne jeden a ten najdôležitejší... zobudiť dieťa cca o 1.00 hod v noci a udržať ho v bdelom stave až do príchodu na ambulanciu, aby zaspala tam, keďže u vačších detí to inak nenačasujete a nezaspia kedykoľvek na "požiadanie". V ambulancii sa upevnia elektródy, dieťa si ľahne a malo by zaspať. Boli sme objednaní hneď ráno, v ambulancii bolo šero a tichučko a po tom nočnom bdení nebol so zaspatím problém, cca do 5 min.

anieli_1
7. jún 2017

@susanne6 ako píšem môj v 4 mesiacoch spal pri tom ....Ale keďže bol bábo nebolo problém ho uspať....Mysleli si že má epilepsiu ....Neviem prečo by vás mali hospitalizovať...

tomasko27
7. jún 2017

Ja som chodila so synom na spankove a vzdy sa to naplanovalo tak ked chodi spat,chodili sme vecer okolo 8 sme tam boli,sestricka ho napojila a uz napojeny by mal zaspat a zobudit sa napojeny este na pristroje aby bolo zaznamenane zaspavanie ale aj prebudzanie.

susanne6
autor
7. jún 2017

dakujem za rady a skusenosti, nám nedali žiaden pokyn, len detska lekárka mi dala termín a máme prísť zbalení ako na noc. Predpokladam, že to potom bude prebiehať ako u tomasko27 🙂

mama21
5. nov 2018

@belbel rada by som sa spýtala ako ste udržali dieťa hore,my ideme v piatok s 9ročným synom a od pol noci byť hore ja sama mám z toho zmiešané pocity

belbel
6. nov 2018

@mama21 išlo to spočiatku ľahko, o maličko skôr ako zvykla sme ju dali spať, čiže dcéra bola relatívne vyspatá a túto "zmenu režimu" na určitú dobu uvítala, rozsvietila som svetlá v byte, tam, kde sme sa pohybovali, pozreli sme rozprávku, aj nejaké hudobné CD pre deti tuším, ale sme sa aj hrali, kreslila, jedli sme, akoby bežný deň. No pravda, bolo to potom čoraz ťažšie, okolo pol piatej piatej bola už dosť mrzutá a tam proste len rozptylovať a rozptylovať... najhoršie bolo v aute, cesta cca 40 minút, sedela som pri nej a tam som stále do nej niečo "hučala" = rozprávala na ňu, pýtala sa jej, dotýkala sa jej, ale to už bola takmer až agresívna, zakrývala mi ústa rukou, aj sa na mňa zahnala niekoľkokrát, kričala na mňa aj si poplakala. To už boli veľmi náročné chvíle aj pre mňa, cítila som sa veľmi zle aj ja, tak verím, aké to muselo byť pre ňu, ja som bola odpísaná! Dcéra mala cca 8,5 roka. Nakoniec už je to len niečo, čo je za nami, s odstupom času to nijako "tragicky" nevnímam. Dôležité je, aby ste mali výsledky OK, držím palce.

susanne6
autor
6. nov 2018

@mama21 my sme to prečkali v nemocnici, mali mal vtedy 6, zobudili nas o 2 asi a už sme museli byť v bdelom stave, šli sme do spoločenskej miestnosti na oddelení, pozerali rozprávky, kreslili, hrali sa spoločenské hry, bolo to už nadránom ťažké, ale mam pocit, že viac pre mna ako pre neho 😀 a potom začínali na 6.30 a brali nás prvých....teda najmenšie deti brali najpr, potom staršie. A tak tiež staršie skor budili, aby boli teda rano unavevé. Ide o to, že čím staršie dieťa, tým dlhšie ma byť v bdelom stave, aby bolo nadránom unavené a počas vyšetrenie zaspavalo.

mama21
8. nov 2018

@belbel dakujeem

mama21
8. nov 2018

@susanne6 dakujemmm

oira
9. nov 2018

@susanne6 ahojky, ak sa smiem spytat, tie febrilne krce mal syncek viackrat? Mal ich este aj potom neskor? Moj mal, ked mal 3 roky, bol to hrozny zazitok, lebo nam az odpadol atd. Prekvapilo ma, ze tvoj syncek ich dostal este v 6r, myslela som ze po 5r su uz deti z tohoto z obliga.

susanne6
autor
9. nov 2018

@oira no, dostal ich naposledy mesiac pred 6. narodeninami. Môj dostával od 9 mesiacov pri rýchlom výstupe teploty. Asi 6-7 krát ich mal. nám povedali že bývaju zvacsa do 3 rokov, prípadne do konca predškolského veku a u nás to tak aj bolo. teraz ma malý 7 a pol a ja dúfam, že je to už za nami. Ale ak by si chcela sa poradiť o niečom, tak kludne napís.

andrea_b_
27. mar 2024

@susanne6 dievcata , môžeme prísť uz tak ze bude spinkať? Ze jej to napoja spiacej?

susanne6
autor
28. mar 2024

@andrea_b_ to neviem, ale skuste odkomunikovat priamo s lekarmi