Ahojte
Prosím vás, malá my má pol roka. Od narodenia máme problémy s pokožkou, stále niečo: detské akné... Ale teraz už aj exémy a čím ďalej, tým je to horšie,viac a viac suchých miest na tele. A po novom sa nám objavujú aj rôzne červené fľaky, ako od pŕhlavy, hlavne okolo úst.
Mastím Excipialom, aj zarábanou masťou z lekárni, ale nepomáha.
Doktorkine vyjadrenie: detský exém
Máte niektorá skúsenosť?Ako dlho to trvalo, čo ste používali?
Ďakujem
@lena666 sme na tom rovnako. Mala ma pol roka, robí s akej na tvári exem. Pred nedávnom mala aj na brusku. Zistila som, že to zhoršuje aj kozmetika. Kupem ju preto väčšinou v čistej vode , niekedy prilejem Oilatum. Na kúpanie používame Bioderma také sprchové mydlo , v ktorom je ovos alebo obyčajne detske mydlo. Lekárka nám predpísala aj robenu mast kortikoidnu. S tou musíme veľmi opatrne, môže sa max 5 dní brat , potom neviem ako dlho pauza. Takže v podstate som obmedzila kozmetiku, ak používam, tak len to co som napísala vyššie a keď sa jej to opäť vyhodí, jeden deň to pretrieme tým krémom robený a zmizne jej to. Objaví sa to opäť možno o 2 týž, zasa jeden den pretriem to miesto krémom a potom mame opäť chvíľu pokoj. To je to jediné čo ako tak funguje.
@danielahamar ešte kojim. Doktorka mi povedala, že to na kožné ešte nie je. Ale asi tam pojdem znovu otravovať a budem trvať na odbornejšom vyšetrení
Ďakujem
@lena666 nemáš fotku, ako to vyzerá? Treba vyradiť úplne všetko mlieko, vo všetkom, ani smotany, ani maslo, ani keksíky, ani pečivo, proste žiadne mlieko. Ja som môjmu dávala kožu dokopy 4mesiace. A ku kožnej môžeš ísť bez výmen.lístku, na alergo už treba lístok
@danielahamar toto môže byť hocičo, keďže kojis... Čokoľvek, čo ty zješ môže mať dopad na dieťa. Mlieko, Rajcina, lepok, jahoda... Cesta je vyradiť takmer úplne všetky potenciálne alergény, a pomaly ich zaraďovať do stravy a sledovať co to urobí s dieťaťom... Ale aj tak ti to nemusí nič povedať... Čudujem sa, že ti pediatrická nepredpisala aspoň Fenistil kvapky... Mne sa osvedčil holtov krém a telové mlieko atoderm, no a filter na vodu a neprekurovat domácnosť. Ale určite chod na kožné
@domiklik asi to patrilo Lenke, tiež sa čudujem nad mudr., že vôbec nerieši, to dieťa to aj bolí, aj svrbí
my sme si tiež s dcérou prešli kadečím - ako novorodenec mala akné, potom atopický ekzém a tiež periorálnu dermatitídu (to je to okolo úst). pýtala som sa na to aj našej známej kožnej lekárky a jej názor bol, že treba pokožku udržiavať hydratovanú a zbytočne nedráždiť, raz za čas kúpeľ v hypermangáne, používať umývacie oleje, ale zbytočne by sme tak malé dieťa trápili vyšetreniami, odbermi krvi a eliminačnými diétami. vyradiť nejakú zložku potravy má zmysel, ak si odsleduješ, že ozaj po niečom nastáva výrazné zhoršenie. nám v cca dvoch rokoch problémy odzneli, vyrástla z toho. ale musím podotknúť, že to nikdy nemala vážne a rozsiahle. ak áno, samozrejme by sme to riešili.
@lena666 Kojenecky ekzem ma vela deti, u vacsiny deti sa tieto stavy zmiernia a upravia po prvom roku zivota. Zaroven to je vsak priznak toho, ze taketo dieta ma nejaku alergicku preddypspoziciu.
Ja som sa tiez so synom trapila prvy rok s ekzemami. U nas najviac pomahala kyselina mliecna a pripravky od Aderm, ale toto je vysoko individualne. Tu plati len skusat a skusat, co sadne jednemu, moze mat u druheho opacnu reakciu. Pomaha aj nasadit probiotika a hlavne striedat ich.
Nastastie ekzem po roku krasne ustupil (preto to vela pediatrov extra neriesi, u vacsiny deti sa problem casom upravi sam). Stale ma suchu pokozku a treba premastovat, ale uz sa mu netvoria loziska.
@lena666 ze na kozne to este nie je? Mojho maleho poslala pediatricka na kozne, ked mal na tele dve suche miesta, v laktovej jamke a pod kolenom. To chce tvoja doktorka cakat, kym bude mat na polovici tela loziska? A odporucanie nepotrebujes. Urcite chod na kozne, mojmu malemu liecba zabrala za dva dni a nasledne sme udrzovali a ked sa zhorsilo zase silnejsia mast a potim zas len premastovat a mali sme to krasne pod kontrolou. Okolo roku mu to preslo a dufam, ze sa uz nevrati ale neviem si predstavit, ze by sme dovtedy boli bez liecby od koznej lekarky
@lena666 možno dieťa má ABKM, nie len laktozu😉
@lena666 ahoj, synovi sa objavil ekzém pred rokom. Boli sme vtedy aj u kožnej, dokonca u dvoch, aj na alergologii. Dali nám nejaké maste, po chvíli to prešlo, ale počas roka sa mu striedali lepšie a horšie obdobia. Bud ekzem nemal vôbec alebo potom z ničoho nič sa mu zase objavil. Teraz s tým zase bojujeme už od nového roka. Ekzem sa zhoršuje hlavne v zime.
A teda, je to autoimunitne ochorenie, čiže malá bude mať citlivé črievka. Okrem laktózy to môže byť ešte kopec iných vecí, paradajky, citrusy, med, orechy, nemusí to jesť priamo ona, ale keď ty kojíš tak aj ty by si to mala vysadiť a sledovať, čo to robí. My sme napríklad zistili, že malému to teraz prepuklo, keď cez Vianoce jedol viac všelijakého pečiva , čiže aj lepok môže vadiť. Je dobre dávať malej probiotika, vraj aj nedostatok vitamínu D môže ekzém zhoršiť.
A mastičky nám napríklad pomáhajú len určitú dobu, potom už musíme zmeniť značku. Musíš si to ty odsledovať, čo zaberie a čo nie.
Určite by som zašla za kožnou, u nás napríklad nepotrebuje ani výmenný lístok, skús tam aspoň zavolať.
Budem sa zas opakovať, ale za mňa alergia na mlieko, kedže sa to rozširuje a stále to živíte. Excipial nedávať, ak má dieťa narušenú pokožku štípe. Kojíte? UM? Alergolog, kožná hovorí, čo? Treba kúpiť originál veci na ekzém, ako má bioderma atoderm, samozrejme aj iné značky majú. Kúpať v hypermangane a dávať fenistil, alebo zodac kvapky.