Ekzém u 5-mesačného bábätka

sumalee
15. okt 2023

Ahojte, prosím nemáte niekto skúsenosť s niečím do by mohlo pomôcť? Pediatricka nám dala masť Linola fett aj prisadu do kúpeľa ale vôbec to nezaberá, malý si to vkuse skriabe do krvi, má to na hrudnicku pod bradou najviac čiže rukami najlepší prístup, stále mrnci plače, do toho mu idú asi zuby, nespi kľudne v noci ani hodinu, ja už som na pokraji síl, určite ho to svrbí a neviem ako mu mam pomôcť :( nemáte niekto skúsenosť? Ďakujem...

lucia13022023
15. okt 2023

@sumalee malý mal tiež okolo 4/5 mesiaca, zmizlo mu to v pol roku. Tiež nám dala Linolu aj masť aj do kúpeľa - 0 bodov.
Raz som bola v drogérii a kúpila Weleda kozmetiku, telové mlieko a krém na tvár pre atopikov. Od vtedy žiaden ekzem. Malý mal totálne hlavu doskrabanu do krvy.

allisian
15. okt 2023

@sumalee To chce návštevu u kožného lekára. Môj syn má tiež ekzém, plakal, nervózny bol, nespal, škriabal sa do krvi. Návšteva čím skôr, nech sa mu uľaví.

3petka
15. okt 2023

@sumalee každý je iný. Môjmu napr linola zaberá úplne krásne. Ale treba si dať pozor aj na stravu ak mu dávaš stále alergén čo atopicky exem spôsobuje či už v strave alebo napr prášok do praní tak ti nepomôže nič.

danielahamar
15. okt 2023

nemá alergiu na bielkovinu kr.mlieka náhodou? Hypermangan a natierať, natierať a natierať /ja som od 4mesiaca biodermu atoderm používala, aj na kúpanie, ale mastenie malého/ ak to má ozaj zlé, kožný kortikoidy treba a samozrejme antihistaminikum

sumalee
autor
15. okt 2023

@lucia13022023 ďakujem pozriem

@allisian skúsim sa ešte poradiť s doktorkou asi veru

@3petka prášok som nemenila od narodenia, a stravu no ešte sme len začali s prikrmami a ekzem už mal skôr..

@danielahamar skúšala som aj biodermu ešte pred tou linolou a to tiež nič ešte sa mi to zdalo horšie...neviem ci nemá alergiu, aj som už rozmýšľala ze skúsim vyradiť vsetko mliečne, no ja jem dosť mliečnych výrobkov...ale ako ti zistim po akom čase ci tam je nejaký náznak tej alergie aspoň práve na tu bielkovinu?

danielahamar
15. okt 2023

@sumalee po 3dnoch sa prestanú tvoriť nové a je zaujímavé, že Vám to doteraz nik nepovedal, kedže veľmi veľa detí reaguje na mlieko. Vyradiť úplne všetko mliečne, aj sladké, slané, pečivo, mäso telacia a hovädzie tiež.

nikpa
15. okt 2023

@sumalee môžeš skúšať všetko čo ti tu popíšeme ale každému zaberá niečo iné. Každá masť potrebuje čas aby zaučinkovala a keďže to malého svrbí a skrabe si to do krvi, na to čas nemáš. Takže smer kožné, už si tam dávno s ním mala byť. Môjmu synovi napr. nezabralo na aktívny ekzém ako má podľa popisu aj tvoj syn nič voľnopredajne. Jedine kortikoidna masť na predpis, veľmi som sa tomu bránila ale stacilo natrieť dvakrát za deň, dva dni za sebou a hneď to zmizlo. Na ukludnenie kúp zatiaľ každý večer v hypermangane a rýchlo vybav tú kožnú. A zavolaj pediatricke či môžeš podať Fenistil kvapky na to svrbenie a koľko.
No a ďalšia veľmi dôležita vec. Ekzém je ochorenie ktoré ide väčšinou z vnútra. Dieťa niečo netoleruje. Ak je zatiaľ len na mlieku, tak je to jasné. Škodí mu laktóza alebo kravska bielkovina. Ak už aj prikrmujes a začalo sa to odvtedy, treba odsledovať čo mu škodí. Kým na to neprídes a nevysadis to, môžeš mu ekzém mazať aj zlatom ale vždy sa vráti...

ivanaa346
7. jan 2024

@nikpa Prosím Vás aj moja 6 mesačná má exemy opakujúce sa .Je kojena ,exemy má od narodenia .Ja som alergicka ,nejem nič kde je mlieko ,lepok .Môže byť že jej vadí v mojom mlieku laktóza ? Čítala som že aj keď ja nejem mlieko ,aj tak moje mlieko laktózu má .

danielahamar
7. jan 2024

@ivanaa346 nejete vôbec nič mliečne? Ani našlo, ani syr, jogurty? Ak nie, Vaše mlieko je ok.

ivanaa346
7. jan 2024

@danielahamar Nie úplne nič lebo mne to robí zle .Mám jogurty ryžové ,aj mlieka rastlinne

nikpa
8. jan 2024

@ivanaa346 keď neje nič iné len je čisto kojena tak je to jedine z vášho mlieka. Len je čudné, že držíte bezmliečnu diétu a aj tak ma ekzém. Na toto by som sa pýtala na gastro, na imunológiu, nech jej spravia testy. Len je ešte malička, neviem ci vôbec takým malým deťom spravia testy. Ja som nič také nepočula, že materské mlieko obsahuje laktózu aj keď ju vy mate vysadenu. Toto je skôr otázka na gastro. Inak tu na koňovi je poradňa o intoleranciach, položte otázku tam.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

ivanaa346
8. jan 2024

@nikpa Ďakujem .Ja som už vysadila orechy,mak,ryby ,kakao ,nejem mastné a pikantné ,citrusy a aj tak sa jej stale tvoria nové exemy dookola.

danielahamar
8. jan 2024

A nahrady aké? Aj sója je vysadena?

ivanaa346
9. jan 2024

@danielahamar Náhrady čoho ? Pijem rastlinné mlieka a sóju jem minimálne .

danielahamar
9. jan 2024

@ivanaa346 nie každé rastlinnu nahradu telo znáša rovnako a jem minimálne, znamená, že aj tak jete.

ivanaa346
13. jan 2024

@danielahamar áno lebo o sóji som nevedela že sa nemôže .Teraz ju u vysadím určite