Pracujem v MŠ na strednom Slovensku. Od septembra máme v triede dievčatko (5 rokov), ktoré má neskutočný ekzém.
Ja som mala v detstve atopický (ruky a nohy cele červene) ale toto je niečo úplne iné... Na tele má stovky chrást, nemá jediné miesto - ani 1cm štvorcový, kde by mala normálnu pokožku - polovica tela obrovské hnisajúce a krvácajúce chrasty, neustále rozškrabávané a tam kde náhodou nemá chrastu, živé mäso alebo odlupujúcu sa kožu, tak má drsnú, začervenanú pokožku. Keď má napr. silonky - tak už po pol hodine ich má celé posiate krvavými fľakmi... Mamička mi rozprávala, že jej dáva maste NIVEA, ostropestrec mariansky ...ale že jediné, čo naozaj zaberie sú nejaké silne hormonálne maste (kortikosteroidy) - raz jej s tým natrela tváričku, keď sme sa išli fotiť.
Maminy, prosím, poraďte mi niečo... rada by som jej pomohla. Je mi jej neskutočne ľúto.
Písem z kamarátkinho účtu ale pokojne mi tu napíšte odpovede - rady.
S pozdravom Monika.
ĎAKUJEM.
@gloglo77 Určite na kožné.
Môjej dcérke na ekzém pomáha krém Sudokrem, ale ona ma toho ekzému len trochu (respektíve keď sa vyhodí, natrieme a do dňa to ma preč, ostane len drsná pokožka).
určite smer kožné a alergológia. Dievčatko sa musí vyhýbať všetkému, čo jej zhoršuje zdravotný stav - vo všeobecnosti v strave je to čokoláda, citrusové plody, kyslé potraviny a podobne. Tiež čo sa týka oblečenia - žiadne umelé materiály, ktoré mimoriadne dráždia pokožku. Najhodnejšie je biele bavlnené oblečenie (farebné obsahuje prímesy, ktoré môžu škodiť). Tiež je veľmi dôležité aby mala pokožku pravidelné premasťovanú (suchá pokožka neskutočne svrbí). Viem o čom hovorím, odmalička sa trápim s ekzémom. Ak chcete kľudne sa pýtajte.
@jankapepe mate ekzem neriesia?! spravne maste su pri ekzeme zaklad spolu so spravnym oblecenim. Pricinou je geneticke zapalove ochorenie koze, pri ktorom sa koza nedokaze dostatocne obnovovat a regenerovat. To co ste napisali vy su spustace a rizikove faktory, ktore mozu ekzem zhorsovat.
@pelopeia
@jankapepe podla mna mate pravdu obe. Urcite nesmie nosit silonky a ziadne umeliny, vsetko prirodne materialy, bavlna a co najmenej farbene. Odstranit vsetko, co moze drazdit ako spominala
@jankapepe a potom kozny lekar, premastovat, probiotika nasadit, dietu poriesit ale to nemas sancu ako jej ucitelka v skolke, to musi matka, lebo ak chce, aby dieta netrpelo treba sa tomu venovat 24/7 Chuda dieta😢 Ostropestrec mariansky neviem ako berie, ci jej robi caj alebo ho ma v kapsuliach ale to moze tiez zhorsovat stav. V kapsuliach je totiz len pomleta sucha rastlina, ktora moze taketo dieta kludne drazdit. A nivea krem tiez nic moc. Obe tieto 2 veci, co matka robi by napriklad mne ako ekzematikovi stav skor zhorsovali ako zlepsovali.
@gloglo77 tú bylinku by určite mali skúsiť vysadiť pretože z vlastnej skúsenosti viem (som atopik aj alergik), že bylinky nám často viacej škodia ako pomáhajú, hlavne ak sa netrafí dávkovanie alebo celkovo vôbec druh bylinky, potom zhoršujú stav. Tú bylinku asi niekto matke poradil, ale očividne to nezaberá, ale zhoršuje. Treba aby navštívili dobrú kožnú a určite aj alergoimunológa, aby dievčatko dali do poriadku. Takýto zlý stav môže prejsť do silného zápalu kože, bakteriálnej infekcie, v lepšom prípade postačia antibiotiká, v horšom môže skončiť aj v nemocnici, nie je to sranda. Určite už teraz má oslabenú imunitu.
Skorej mi to odoslalo tak dopisujem, dať atopikovy silonky je ako za trest, veď to ju musí hrozne svrbieť koža, len bavlnené veci by mala nosiť. Dúfam, že ju rodičia v tomto nezanedbávajú, to treba všetko prispôsobiť stravu, oblečenie, prací prášok, hygienické potreby, aby všetko čo najmenej dráždilo a pravda nasadiť vhodnú liečbu, zistiť či má dieťa nejaké alergie atď.
@gloglo77 no určite ku kožnej. Neviem ja by som take dieťa ani do skolky nedávala keď stále krváca... predsa .... nivea jej moc nepomôže, musí nejaký originál krém na to a hlavne odsledovať z čoho to dieťa má.... alergia? To čo je za matku... môjmu synovi kupujem prípravky linola priamo pre atopikov. Ale kde nie ochota.
@jankapepe viem,.ze pestrec cisti pecen ale napriek tomu moze aj skodit. Kazdy je iny. Mne napriklad skodia taketo kapsulove pripravky. Skusila som to rozobrat a tam akoby prach natlaceny, fuj... Napriklad aj zihlavovy caj sa odporuca a mne skor skodi. S bylinkami v takychto vaznych alergiach radsej neriskovat vobec. Ak, tak velmi premyslene a opatrne a len s kvalitnymi vyrobkami. Ja by som nedavala, radsej probiotika nasadit. A niveu vymenit za Exomegu krem a mastit a mastit...ale najskor treba stiahnut zapal z tej koze(co nie je vobec jednoduche a trva to dlho☹️)
@gloglo77 Je tu na fore skvela kozna doktorka Dextella14. Skus jej napisat spravu. Idealne by bolo, ak by si mala fotky toho ekzemu, ale to by si mohla odfotit len so suhlasom rodicov.