Dychový test na diagnostikovanie laktózovej intolerancie

mirkaknm
25. mar 2023

Ahojte, prosim Vas. Boli ste uz niekto na dychovom teste s dietatkom na vylicenie laktozovej intolerancie?
Viem, ze davaju vypit laktulozu.
Ako to deticky znasaju? Ake maju lrejavy ked to vypiju?
My mame podozrenie na alergiu na mlieko, zatial nam nerobili testy na BKM, ale budu. No dcerka zle reaguje na maslo, slahacku, syry a pod. Tak sa bojim co sa moze stat na tomto vysetreni, ako moze reagovat. Po kinzumacii naozaj min.mnozstva hore spominanych potravin, ma velmi silny kasel, dusivy.
Ako dlho toto vysetrenie prebieha?
Dakujem

ankalv1
25. mar 2023

@mirkaknm bola som na tom so synom pred 2 tyzdnami, dali mu vypit laktozu a potom kazdych 15 minut dychal do pristroja. Test vysiel negativne z coho som bola prekvapena kedze som bola presvedcena ze ju ma aj mi to obvodna, gastro, aj alergologicka tvrdili. Po tomto teste vsak uz vobec netusim co mu je lebo po vypiti laktozy mu zle nebolo. Pritom ked zje nieco mliecne hned ma krce a prehana ho. Alergia na bkm tiez nevysla.

bora0123
25. mar 2023

@mirkaknm ja som bola ked som mala tak 15 rokov, upozornovala som ich ze mam skutocne extremne silnu intoleranciu, ale aj tak mi dali plnu davku laktulozy, odpadla som na chodbe a skoncila na JISke 🙃 to je teda napad davat detom vypit nieco na co su intolerantne alebo alergicke a potom sledovat reakciu 😂

guiseppinka
25. mar 2023

Moj muz bol na to sam a teda on ma mega silnu intoleranciu a ze mu desne bolo zle, krce a prehanalo ho... Takze vezmi si pre istotu aj nahradne oblecenie

buberova
26. mar 2023

Bola som iba so sebou a tiež som mala kŕče a prenáňahlo ma, vyšlo mi že mám silnú intoleranciu...

viestta
26. mar 2023

@mirkaknm laktozova intolerencia sa prejavuje travicimi problemami, hnacky, nafukovanie, pretoze organizmus nestiepi laktozu a ta v traviacom trakte kvasi.

barbied
26. mar 2023

@bora0123 dali vám vypiť laktozu a nie laktulózu. Laktuloza sa dava piť napríklad pri dychovom teste na SIBO

bora0123
26. mar 2023

@barbied ano preklep 🙈

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@ankalv1 Skuste reflux dat vysetrit z pep testu.

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@bora0123 no presne toho sa bojim. Lebo aj mame intoleranciu na mlieko, tak ten test nam moze riadne poskodit.

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@barb
@barbied Laktoza sa dava vypit pri zistovani laktozovej intolerancii a laktuloza pri SIBO, co je laktuloza?

barbied
26. mar 2023

@mirkaknm ja som absolvovala dychový test aj na laktózu.
Po hodinke to začalo účinkovať, začalo ma preháňať ( keďže bezne som mala take problwmy po požití laktózy) najhoršie bolp že na chodbe kde bolo x ambulancii bolo jedno wc ,ktore sa nedalo ani zamknúť. Čistá katastrofa, len som sa modlila aby nahodou tam niekto nebol lebk by som sa asi pototo. A potom po ukončení testu som povedala sestricke ze či môžem zobrať nieco na zastavenie hnačky lebo ma čakala ešte asi hodinova cesta domov autom. Dala mi dve laktazany. Poviem vam že domov som.prisla presne načas,ak by som zastavila čo i len niekomu na prechode tak to nevvydrzim.

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@barbied No moja dcerka 4.5rocka reaguje na mliecne vyrobky, da si na prst masla a zacne ju drhnut, da si korbacik, slahackovu smotanu do omacky a uz je zle. Hnacky nemava. Aj ked mam pocit ze ked zjeme domace sulance, robim ich zo zemiakovej kase s mliekom, tak vzdy sa potom riadne skadi, nie prezenie ale uvolni jej to upchate crievka a precisti ju. Bojim sa toho vysetrenie co sa jej moze stat.

guiseppinka
26. mar 2023

@mirkaknm bud schyta strasny kasel a bude ju drhnut alebo sa ti tam pototo... Kedze ma len 4,5 roka, tak teoreticky vies prichystat aj plienky pre istotu... Ten kasel jej moze byt zapricineny aj refluxom. Nema ho potvrdeny? Lebo svagrina takto z mlieka desne kasle...

guiseppinka
26. mar 2023

@mirkaknm inak ja napr smotanu nedavam nikde. Maslo ale mimo pecenia pouzivam normalne... Ak peciem tortu, tak davam rastlinne nahrady, kysnute cesta robim s vodou... Muzovi nieco pasuje, nieco nie... Puding ale napr varim zasadne z normalneho mlieka, lebo rastlinne su desne.

waldosinka
26. mar 2023

@ankalv1 testy takéto nikdy niesu 100 % ale iba 50

waldosinka
26. mar 2023

Potravinové alergie zisťuje gastro
Nie aletgolog

bora0123
26. mar 2023

@mirkaknm mne to extremne tu intoleranciu zhorsilo....do vtedy som mala len vyrazky a obcas ma bolel zaludok ale po tom teste sa mi spustila silna intolerancia takze som asi 8 rokov potom nemohla nic jest ani len bezlaktozove, neskor sa to same popravilo 😅 a nechcete skusit radsej tie testy z kvapky krve co su v lekarnach? Mne aj to ukazalo spravne...

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@guiseppinka Pep test vysiel uz 2.krat negativne. Ale mame rozne priznaky.

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@bora0123 To nepoznam, o co ide?

barbied
26. mar 2023

@mirkaknm laktuloza je tkzv.prehanadlo.

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@bora0123 Da sa z kvapky krve zistit intolerancia na laktozu?

mirkaknm
autor
26. mar 2023

Neviete mi prosim poradit recepty, mliecne veci nemozeme. Nie je daka skupinka tu na MK s receptami? Dakujem moc.

barbied
26. mar 2023

@mirkaknm ak by vyšlo negatívne odporúčam sa obrátiť na imunologa. Robia tam aj ine dychové testy. Chce to komplexnejsie rozobrat stav. Je toho veľa co to moze byť od intoleranciu az po sibo

waldosinka
26. mar 2023
barbied
26. mar 2023

@mirkaknm mliecne veci skúste nahradzat rastlinimy vecami. Alebo ak to jedlo dovoľuje tak mlieko, alebo smotanu tam nedajte. Da sa zvyknúť.
Pozor však na bezlaktozove. Je to veľké svinstvo a navyše veľmi nezdravé lebo obsahuje velke množstvo cukru.
Co sa tyka syrov ma problem aj z tvrdými syrmi ako parmezan? Samozrejme v malom množstve.

bora0123
26. mar 2023

https://sk.lab.online/intolerancia-potravin?gcl...

Tu robia z krve 6 rocnym detom, ale za opytanie nic nedas....no zavisi aj od toho ci to chces mat potvrdene oficialne kvoli nejakemu prispevku na potraviny (ja som ziaden nedostala, ale tusim ze ak dieta ma aj lepok aj laktozu oficialne ako intoleranciu je tam narok, neviem ako je to teraz...)

Lebo ak to chcete len pre vlastnú potrebu aby ste vedeli co vyradit co nie odporucam toto

https://lekarendoma.sk/produkt/food-detective-t...

Su tam rozne potraviny, da sa to spravit doma, mne to pekne vyslo, ostatne potraviny som po 2 rokoch ponaly nasadila a teraz uz som bez intolerancii 🙂 len to mlieko kvoli dychovemu testu sa zhorsilo a dlllhe roky som ho nemohla, no tym ze dcerka je este mala je velka sanca ze z toho rychlejsie vyrastie 🙂)
@mirkaknm

mirkaknm
autor
26. mar 2023

@bora0123 Dakujem za typ, tu vsak nezistim int.na laktozu?

bora0123
26. mar 2023

@mirkaknm ach to ma mrzi, kedysi tam bolo zvlast laktoza a kravska bielkovina, teraz som to popravde nekontrolovala, ale vela veci tam pomenili, ja som v teste isto caj nemala 😅

Potom uz som nasla len toto, vyzera ze to nie je vekovo obmedzene, este to vyjde aj o kus lacnejsie 🙂

https://sk.lab.online/intolerancia-laktozy-lct-...

mutuli
26. nov 2023

Ahojte včera sme boli na tom teste. Hľadám ci náhodou nemá niekto skúsenosť ako dcera. Neviem ako si to vysvetliť a tam mi to nevysvetlili
Dcéra po vypiti trocha opuchla na lickach mala trosku vyrážky a po dotyku miesto ostalo dočasne červené. Nepríde mi to ok. Tam mi neodpovedali a neviem nič k tomu nájsť ani co všetko roztok obsahoval. Z výsledkov tiež nevieme nakoniec ci ma alergiu na laktózu. Pretoze jej hodnoty skakali pri kazdom fukani hore dole. Tak jej po skoro troch rokoch mam zase zaradiť do stravy mlieko. Ma mat aj v škôlke bežnú stravu. Úprimne mam z toho obavy.

danielamachacova
20. máj 2024

@guiseppinka Keď dcéra začala kašlať a soplit cca hodinu po vypití laktózy na teste môze byt ze bude pozitívna?Lebo ine prejavy nemala po vupití a ja som si istá že jej laktóza vadí