Dýchavičnosť u bábätka

gledis
9. nov 2011

Ahojte žienky, moja malá pár dní dozadu začala divne dýchať ked sa hráme alebo aj ked ležíme len tak na posteli.Z ničoho nič začne dychčať ako psík ked pachtí potom začne kašlať takým suchým kašlom ale to len tak dva krát zakašle a potom je zas dobre a toto sa opakuje pár krát za deň.Neviete čo to môže byť, nieje ani chorá, nemá ani nádchu,nieje to ani následok nejakého bláznenie ked sa hrá stáva sa jej to aj v klude.Už sa začínam báť a chcem ísť k doktorke ale neviem čo mi nato povie nechcem vyzerať ako hysterka.

tinki
10. nov 2011

@gledis choď k doktorke, radšej hysterka ako niečo zanedbať. nemusí to byť nič, ale môže byť laryngitída, alergia, niečo so srdiečkom...nechcem ťa strašiť, ale radšej choď. Alebo jej zavolaj a poraď sa s ňou.

sjuzi
10. nov 2011

@gledis mali sme to isté, ale nám to začalo nádchou - normálne jedno popoludnie začal predtým ako zakašľal akoby lapať po dychu, k večeru to už bolo dosť zlé... na pohotovosti nám povedali, že je to laryngytída, pripravili nás na to, čo robiť, keby sa to zhoršilo - laryng.záchvaty (viem, znie to hrozne) sa zhoršujú hlavne v noci.
Niektoré deti sa s tým nikdy nestretnú, iné sú citlivé, ale veľká väčšina z toho vyrastie. Je to vlastne opuch hrtana, vyskytuje sa najčastejšie práve v tomto období od okt. do marca, keď sa kúri, je chladno. Ako prvá pomoc, keby sa dieťatko začalo dusiť v noci je - zabaliť sa do deky (fusaku, paplóna) a do otvoreného okna nadýchať sa čerstvého vzduchu... Piť skôr len vlažný čaj, nič teplé, aby sa opuch stiahol. Zvlhčovať a neprekurovať.
Určite choď k doktorke, u malého bábenka radšej aj zbytočne ako niečo podceniť. Dúfam, že som ťa nevystrašila, ale nám tieto rady dali v nemocnici... 😉

gledis
autor
10. nov 2011

@sjuzi no aj som sa trochu vystrašila ale práveže dnes som si všimla že to robila len ráno a cez deň vôbec a práve že v noci spinká pekne aj pekne dýcha tak neviem ale dnes jej nejak aj soplík začal

gledis
autor
10. nov 2011

teraz som čítala čo to ta laringitída je ale to na nás nesedí to určite nebude ono ale aspoň viem keby mala také príznaky čo robiť

lulu19
10. nov 2011

@gledis my sme presne toto iste maly pred ty\zdnom . maly v noci krasne spinkal dychal cisto svokra je sestricka tak my ho aj pocuvala a vravela ze dychanie je ciste ale nedalo my to a volala som detskej doktorke a ta my prisla popocuvala my maleho a kukla mu aj hrdielko a povedala ze ma laryngytidu a dala mam nejake cipky a calcoivy sirup a fenistil kvapky ale neviem z coho to usudila ze ma tu laryng.kedze hrdielko mal krasne ciste .ja so skor myyslim ze to mal alergiu na mack kedze svokra ma doma macku a aked sme odisli ku mojim rodicom maly to ani raz neuronil .nemate zvieratko ?

gledis
autor
11. nov 2011

@lulu19 nemáme zvieratko len vonku psa ale s ním sa ona ešte nestretáva, mne je už trápne isť zas k doktorke tá si už bude myslieť že mi šibe chodíme tam s hoc jakou somarinou aj ked pri dieťati človek nikdy nevie tak radšej ide ale ona pozerá na mna tak divne, ja viem že niesom taká skúsená ako tie čo majú viac detí ja mám prvé a hrozne sa oň bojím, za týždeň máme ísť na poradňu tak asi počkám a potom jej to poviem

lulu19
11. nov 2011

@gledis ja by som sla aj ja ku nej chodim za kazdu sprostos t bved zato su platene radcej 100 krat zbytocne ako rauzz neskoro .ja som malemu davala aj stodalsirup ten pomohol skus je to homeo to moze

tigri
11. nov 2011

@gledis neber to v zlom ale ak by som mala takyto pocit z mojej pediatricky, tak ju vymenim...ja som sa uz poriadne nabehala s babami po lekaroch, len aby sa vyvratili podozrenia, ktore sa nakoniec nepreukazali, ale ako pise lulu, radsej 100x zbytocne ako 1x neskoro....nastastie moja pediatricka sa nikdy netvarila, ze ju obtazujem banalitami a vzdy nas poslala na vsetky potrebne vysetrenia

toto co pises moze podla mna signalizovat aj nejake problemy so srdieckom, tak len pekne chod teraz ako neskor volat sanitku....

ked si pozries tieto linky, tak vzdy jednym z priznakov srdcovej chyby je dychavicnost ☹
ale pevne verim ze to nie je vas pripad!!!
http://www.choredieta.sk/index.php/hrudnik-dych...
http://www.detskekardiocentrum.sk/rs/view.php?c...

gledis
autor
11. nov 2011

moja mama tvrdí že ja ju len moc sledujem že zachvílu mi aj šibať začne čo si stále niečo namýšlam že jej je, ja neviem možno ju fakt moc sledujem a ked pozriem na internete príznaky tak to sedí na veľa chorôb ale čo je to veľa sledovať svoje dieťa ved ja mám len strach a to je asi každá matka taká

sjuzi
13. nov 2011

@lulu19 laryngytída je opuch (až zápal) hrtana - u niektorých detí spôsobuje "len" zachrípnutie a u niektorých práve také sťažené dýchanie v najhorších prípadoch až dusenie... ja by som to nepodceňovala... Ja radšej riadne vyvetrám malinkému izbičku každý večer, stiahnem kúrenie, zabalím ho do teplého spacieho vaku a zapnem na noc zvlhčovač... to aj len tak preventívne.
Tie čípky a fenistil dali aj nám... 😝

vlasta92
23. máj 2022

Ahojte je tu niekto taký komu sa po pôrode napilo dieťa plod.vody nakoľko bola zelená tak ma problém z dýchavičnosťou prešiel si niekto niečim podobným? Mala by som zopár otázok ozvite sa mi 🙏🙏🙏