Ahojte maminy, prvýkrát riešime zdravotné problémy u dvojročného. Chcem sa spýtať, čo už nepodceniť a čo je ešte ok. Začalo to tak, že jeden večer pri zaspávaní sa kompletne dovracal. Na druhý deň bol v jasliach, pohoda, akurát mal potom nechuť do jedla. Na ďalší deň znovu vracanie - opäť v posteli pri zaspávaní. Potom ráno hnačky, ktoré sa opakovali. Boli sme aj na pohotovosti, povedali, že zatiaľ vyzerá dobre, je hydratovaný. Treba dávať pozor na tekutiny, diétu a podobne. Dnes sme na tom tak, že sa ráno zobudil, aj niečo vypil, aj zjedol piškóty, aj kvapky hylak a zaspal. Asi dve hodiny. Potom sa znovu zobudil, znovu piškóty s vodou, trochu džús, trochu ryže a zase spí asi tretiu hodinu už. Vodu striedam s kulíškom, aby mal minerály. Ja viem, že aj my dospelí, keď sme chorí, len ležíme a spíme. Ale je to ok aj u detí, že vlastne od rána len vstal, pol hodku bol hore, zaspal, zase polhodku hore a zase spí? Medzitým po troche papá a pije, zatiaľ nevracal ani nehnačkoval. Keď je hore, aj sa usmieva, reaguje, aj by sa trochu hral, ale je veľmi unavený a proste vidieť, že potrebuje oddychovať. Dnes som boli pripravení ísť zase na pohotovosť, ale mám pocit, že kým sa snaží jesť a piť, ešte netreba. Vďaka.
@evkamotka áno, to je jasné, do jaslí pôjde až keď bude fit. Len mi ide o to, či je v pohode, že ho stále máme doma alebo kedy ísť znovu na pohotovosť a infúzie
@janapeterjana večer sa dovracal a ty si ho ďalšie ráno dala do jasli?? A k otázke,áno,je to normálne,deti sú pri infekciach zoslabnuté a spavé
@janapeterjana podľa mňa sa len telo pasuje s tým čo mu urobilo zle, potrebuje sa zregenerovať a na to je spánok určený.
Nechala by som ho spať a sledovala čo sa bude diať zajtra.
Prosím ťa ale, nedávaj dieťa s takýmito symptómami do jaslí, je tam kopec iných detí ktoré tým ohrozuješ. Radšej s ním buď deň dva doma a pozoruj pripadne navštív lekára ale obmedz kontakt s ostatnými. Nikdy nevieš, čo mu je a či to nie je nákazlivé.
@kubkovamama on sa v ten deň strašne prejedol melónu, myslela som si, že to proste len zo seba potreboval dostať. Iné príznaky nemal, bol úplne normálny, len sa po dyni vyvracal. Až keď sa to o dva dni zopakovalo, zbystrila som a už som ho do jaslí nedala.
@janapeterjana ja by som išla hneď v pondelok doktorke. Ráno by som jej volala a žiadala o vyšetrenie aby sa zistilo, či chorý je alebo nie. A ak nie, potom zistiť prečo spí a zvracia a podobne. Ak sa cez víkend zhorší stav išla by som na pohotovosť. Ak sa nič neudeje tak až pondelok doktorke ako píšem vyššie. Držím palce a prajem rýchle uzdravenie
@janapeterjana necapol im tam náhodou? Lebo mne tie príznaky prídu ako otras mozgu
Ja by som ho sledovala a ak by bol taky cely den, tak by som minimalne cinkla na pohotovost. Tiez mi tak maly minuly rok spal a potom som uz mala problem ho zobudit, tak hned zachranka a bol dehydrovany. Tiez mal 2 roky.
Hlavne mu treba davat tekutiny, ak mas doma striekackou a po lyzickach tiez, ale ideal je striekacka, myslim, ze by sa dalo kupit v lekarni, tiez su vselijake sumaky, ktore doplnia to, ze on trebars nepije, sla by som do lekarne spytat sa
No neviem, minimalne by som si zavolala na pohotovost. Dcera bola raz tiez pri crevnej viroze taka spava, ked sme prisli na pohotovost, povedali ze sme prisli o 5 min 12. Bola hrozne dehydrovana
Určite choď na pohotovosť... Moja dcéra mala dosť dlho aj hnačku... Ale nebola vôbec spavá... Keď bola chorá možno zaspinkala na obed ale toto vôbec nie.. Treba aby spravili rozbor stolice môže mať nejaký vírus
@janapeterjana podla mna je to teraz dost rozsirene
my sme to mali pred 2tyzdnami, vobec nevieme odkial sme to dostali, ked sme ani v tom case nevyletovali (ale tak mozno z obchodu, benzinky alebo v jedle, co sme raz objednali)
u nas bol priebeh taky, ze najskor zacal muz ....ten nevracal, iba mal zimnicu, nechut do jedla a hnacku a tocila sa mu hlava (zavrate) .....po 3dnoch nato to dostali deti, aj 2rocna aj 10rocny, deti najskor grckali ....vsetko, co den predtym zjedli a potom 1cely den spali a nakoniec vodova stolica ....ale tak nastastie po 3dnoch bolo po chorobe, uz iba probiotika sme potom dojedali
a nakoniec som to dostala aj ja.....u mna tiez unava, hnacky
ja som ich iba sledovala, pediatricke som iba volala (spominala, ze je teraz toho vela)
kulisek najskor pili, potom cierny caj, smectu, cierne uhlie som skusala a nakoniec enterinu
a dietu aspon tyzden ....teda varene zemiaky, ryza, mrkva, slane tycinky, suchare atd....
vela stastie, nech je to tiez 3dnova zalezitost ako u nas
a vodu mozete skusit davat aj striekackou napriklad ....alebo po lyzickach, nie vela vody naraz (dokonca v lekarni aj pepsicolu, cocacolu, kofolu radila, ze trochu mozu....a este hroznovy cukor
bez teploty to bolo
@marci77 vďaka moc, u nás to bolo tak, že sa najprv večer vyvracal syn, o dva dni som zimnicovala ja, potom zase on vracal... Tiež neviem čo sme kde chytili. Najprv som to pripisovala tomu, že sa objedol, potom keď sa to opakovalo, som spozornela. Dnes veĺa spal, ale už vyzerá lepšie, aj si pýtal jesť a piť, uvidíme, aká bude noc, či to v sebe udrží
Ak už nevracia ani nehnačkuje, treba mu dávať postupne piť, lebo mu môže vybehnúť teplota.
@janapeterjana ano, tak to je aky podobny priebeh ako u nas
deti u nas grckali iba jeden den, potom jeden cely den akoby cely prespali a potom este tu vodovu stolicu, ktora bola asi tak 2dni .....ale teda do 5dni vsetko preslo a zlepsilo sa
nechajte dieta spat, ked je unavene.....len vzdy ked sa zobudi, treba mu nukat vodu, pripadne mineralku
mlieko a mliecne vyrobky nedavat jest .....a ked uz zacne byt hladny, tak tu varenu ryzu s uvarenou mrkvou.....alebo iba take suche uvarene zemiaky, slane tycinky boli nasa zachrana
fakt blby bacil .....citala som, ze v Anglicku je rozsireny norovirus ....u nas sa radsej o tom nepise (ale to kamoska bola s dietatom v nemocke na infuzkach, ked mal norovirus....ale to bolo este pred koronou)
tu je ten clanok o noroviruse
Varovanie pred zimným vírusom zvracania- NOROVIRUS pre Anglicko.
https://www.bbc.com/news/health-57865112
https://www.gov.uk/government/news/norovirus-ou...
Anglicko zažíva nezvyčajný nárast zimného vírusu zvracania, varujú úradníci.
Anglický úrad verejného zdravotníctva (PHE) uvádza, že za posledných päť týždňov bolo hlásených 154 prípadov výskytu norovírusu v porovnaní s priemerom 53 prípadov za rovnaké obdobie v predchádzajúcich piatich rokoch.
Väčšina z nich sa vyskytla vo vzdelávacích zariadeniach, najmä v škôlkach.
Počet prípadov sa vracia na úroveň spred pandémie vo všetkých vekových skupinách a zariadeniach a ľudia by mali byť v strehu.
Medzi príznaky patrí náhle, vystreľujúce zvracanie a hnačka.
Je veľmi nákazlivý - chorí ľudia môžu vylučovať miliardy norovírusových častíc. Stačí len niekoľko týchto vírusových častíc, aby sa infikovali ostatní.
Prof. Saheer Gharbia z PHE povedal: "Norovírus, všeobecne známy ako zimný zvracací bacil, bol počas celej pandémie na nižšej úrovni ako zvyčajne, pretože mal menej možností šíriť sa medzi ľuďmi v komunite, ale po uvoľnení obmedzení sme zaznamenali nárast prípadov vo všetkých vekových skupinách."
Fakty o norovírusoch
Šíri sa priamym kontaktom s inými osobami, ktoré ho majú, alebo kontaminovanými povrchmi
Môže byť veľmi nepríjemný, ale zvyčajne odznie približne do dvoch dní
Zvyčajne sa dá liečiť doma, odpočinkom a veľkým množstvom tekutín, aby sa zabránilo dehydratácii
PHE uvádza, že je možné, že v nasledujúcich mesiacoch sa po ďalšom zmiernení kontrolných opatrení Covid môže vyskytnúť nezvyčajný alebo väčší nárast počtu ochorení mimo sezóny. Podobný model bol pozorovaný v Austrálii, keď uvoľnila niektoré obmedzenia.
V Škótsku sú v súčasnosti hlásené prípady pod päťročným priemerom pre letné mesiace.
Ak máte vy alebo dieťa norovírus, odporúčame vám zostať doma. Nevracajte sa do práce ani neposielajte deti do školy skôr ako 48 hodín po odznení príznakov.
Vyhnite sa návšteve svojho praktického lekára, ale ak máte obavy, najmä v prípade malého dieťaťa alebo dojčaťa s príznakmi, kontaktujte NHS 111 alebo sa telefonicky poraďte so svojím praktickým lekárom, uvádza PHE.
Úradníci tvrdia, že budú situáciu naďalej pozorne sledovať. Uvádzajú, že existujú praktické opatrenia, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili riziko nákazy a šírenia nákazy:
Často a dôkladne si umývajte ruky mydlom a teplou vodou. Na rozdiel od lieku Covid alkoholové gély norovírus nezabíjajú.
bielidlo vo vode funguje na čistenie kontaminovaných povrchov, ako sú toalety a vodovodné kohútiky
Ak ste ochoreli, vyhnite sa vareniu a pomoci pri príprave jedál pre iných až do 48 hodín po odznení príznakov, aby ste zabránili prenosu infekcie na iných.
akékoľvek kontaminované oblečenie alebo posteľnú bielizeň vyperte pomocou pracieho prostriedku pri teplote 60 °C a ak je to možné, pri manipulácii s kontaminovanými predmetmi používajte jednorazové rukavice
Príznaky, ktoré môžu zahŕňať vysokú teplotu, bolesti brucha a končatín, ako aj zvracanie, sa objavujú jeden až dva dni po nakazení.
Počas tohto obdobia môžu ľudia norovírus prenášať alebo vylučovať, ale najviac infekční sú vtedy, keď majú príznaky.
Je známe, že epidémie postihli aj nemocnice a domovy dôchodcov. Odborníci radia vyhýbať sa návštevám starších alebo chorých príbuzných, najmä ak sú v nemocnici.
Dr. Nick Scriven, bývalý prezident Spoločnosti pre akútnu medicínu, povedal: "Od zrušenia zostávajúcich obmedzení [Covid] v Anglicku nás delia už len dni a naša NHS je pod veľkým tlakom.
"K tomu sa dnes pridalo aj varovanie, že prípady norovírusu, všeobecne známeho ako zimné zvracanie, dosiahli v lete predpandemickú úroveň.
"Vzhľadom na to, aký dopad má, keď sa dostane do nemocníc - zatvorenie lôžok, infikovanie vážne chorých ľudí a neprítomnosť personálu - je to úprimne veľmi znepokojujúce."
Profesor Paul Hunter z Norwichskej lekárskej fakulty na Východoanglickej univerzite uviedol, že nárast prípadov norovírusu u detí "takmer určite" odráža zníženú imunitu voči tejto infekcii v dôsledku toho, že krajina nebola vystavená tejto infekcii, pretože sa uzavrela pre Covid.
"Už sme začali zaznamenávať nárast prípadov niektorých iných respiračných vírusov a to nám pripomína, že po ukončení uzávery pravdepodobne začneme zaznamenávať nárast mnohých ďalších infekcií, ktoré môžu spôsobiť problémy pre verejné zdravie a NHS.
"Lekári na Novom Zélande na opis tohto javu vymysleli výraz "dlh imunity".
"Zatiaľ nevieme, akú ďalšiu záťaž to spôsobí pre verejné zdravie v Spojenom kráľovstve, ale musíme to monitorovať.
Par dni ho nedaj do jasli, ak je to infekcne, nech to tam nenachytaju dalsie deti