Ahojte.
Začnem od prvého dňa, kedy syncekovi stúpla teplota na 38. Bola to sobota. Ja som tiež v sobotu cítila, ze na mňa niečo lezie a ze ma boli hrdlo (vrátila sa mi angína). V nedeľu syncekovi stúpla teplota a 39,4, podali sme čapík, klesla. Ale večer opäť stúpla. A takto to išlo aj v pondelok, kedy sme s ním išli k lekárovi. Vzala CRP, co bolo 19,co je podla nej v norme. Povedala ze iba mu naďalej podávať čapíky, poprípade sirup, a dávať zábaly. Ze mu mame dávať kvapky s viaminom C a B, a sprej do úst lebo ma angínu. Ze je to vírusové. Lenže teplota dnes stúpla už nad 40. Dr ešte povedala ze mame zajtra volať ohľadom výsledkov z výterov. Ja som už zúfalá.
Ci mam stake čakať, alebo čo robiť, čapíky zaberu iba na pár hodín a potom je to opäť vysoká teplota. Čítala som, ze to môže byť 6ta choroba, aj ale ze tam trávu teploty aj 4-5 dní. To mam čakať? Je možné že pri takýchto teplotách sa môže syncekovi stať že dostane zápal mozgových blán? (už čítam kadečo)
Jest mu moc nechutí, tekutiny pije malo.
Dávame mu mlieko teplé, aspoň to vypije, a aj nejaký jogurt zje. Ale to je tak za celý deň vsetko
Mame ísť opäť k Dr, alebo čakať?
Co ja viem, CRP je v norme do 8. A povedala aj, ze je to herpeticka angina? Lebo ak nie, tak normalnu anginu sposobuju bakterie, najcastejsie streptokoky a na tie sa podavaju ATB podla citlivosti. Nasa dr. by uz nenechala dieta trapit a nasadila podla skusenosti antibiotika.
Nas 19 mesacny mal vlani covid a po 3 dnoch 40-41 a podavani antipyretik kazde 4 hodiny a po zabaloch, bol uz KO. Nastastie, potom to ustupilo, inak nam na urgente hovorili, ze smer nemocnica.
Aj terqz mal syn 2,5 rocny cele 2 dni hprucky, ale jemu ani po liekoch neklesala teplota, max. na 38,7 a potom sla znova hore. Lenze na treti den to ustupilo.
Kedy budu vyspedky z vyteru? Ak to este dovtedy zvladnete, pockala by som, inak by som uz riesila. CRP podla mna je vyssie a tam uz bude treba asi tie antibiotika.
Syn mal teraz tiež 5 dní teploty. 4 dni z toho 39-40. Tiež mal angínu, ale hneď dali aj ATB. Nejedol skoro nič, tak som ho nalievala aspoň vodou. Dr odporučila, že minerálku, alebo tyčinky. Proste niečo slané na doplnenie soli. Horúčky klesli až keď začali účinkovať lieky. Po týždni lepšie, ale teraz je druhé choré 😔
@vasjar s takymito teplotami sme sa naposledy borili pri najmladsej dcerke (4r.), mala dlhsie chorlave obdobie, hlavne kasle a pod., teplota jeden den ano, potom zas nie, bola Velka noc, boli sme aj na pohotovosti, crp 5, ale neprijemna dr. predpisala ATB. Nedala som (po konzultacii s Dr. v rodine). Potom bol par dni klud, uz som sa tesila, ze fajn a raz sa zobudila po poobednom spanku s teplotou takmer 39. Tak na druhy den zase k Dr (uz nasej), CRP 6,8, dychanie ciste, zobrala moc, vsetko ok, tak ATB tiez neodporucala, len znizovat teplotu..tu mala asi 5 dni, ale fakt ze jej isla vysoko, raz v noci 40,5, bola ako radiator, nastastie cipky fungovali, na striedacku paralen s nurofenom a vzdy sa nam to podarilo zrazit..vtedy na cas "obzivla", hrala sa, aj si vypytala nieco malo jest. Tiez som uz mala strach, co to moze byt, po vikende s teplotami som opat volala nasej doktorke, ze teploty neprechadzaju, viem, ze mi tak povedala, ze vydrzte este den, ze nevie co to je za chorobu/virozu, ale mala viacero deti s takymito teplotami a ked nebude lepsie, mali sme znovu prist. Este v pondelok poobede mala teplotu 38,6, zrazili sme a do druheho dna uz nic, len dospavala.. ako teploty zacali, tak aj prestali.
CRP nie je v norme, ale 19 nie je ani na antibiotiká - je tam skôr predpoklad vírusového ochorenia. Naša pediatrička dáva antibiotiká až pri CRP nad 30-40, vtedy je predpoklad, že je to už bakteriálneho pôvodu + samozrejme musí zhodnotiť celkový stav dieťaťa.
Autorka - tvoj syn má teploty od soboty - to sú až dnes celé tri dni, kľudne to môže byť vírusové, ako vravela doktorka. Teploty môžu trvať 3-5 dní aj pri vírusových ochoreniach. A tiež môžu byť vysoké, aj 40tky.
Ako zrážaš teplotu? Dávaš dostatočné množstvo nurofenu?
Odporúčam najmä veľa piť. Jesť nemusí, ale tekutiny do neho musíš dostať. Kľudne aj striekačkou, každých 5-10 minút. Keď bude viac piť, aj teplota pôjde nižšie. To je ozaj veľmi dôležité. Ak bude dehydrovaný, alebo bude piť málo, teplota dole nepôjde.
Ak by sa teploty držali aj dnes, išla by som zajtra dať zopakovať CRP. Alebo pre tvoj pokoj duše, choďte už dnes. Ak bude CRP stále okolo 20, je to proste vírus, ale mohlo sa kľudne aj zmeniť a stúpnuť.
Chod znovu k dr. Crp už dnes môže byť značne vyššie. Nečakaj. Budeš zbytočne v strese.
Teploty pri viruse mozu byt kludne aj 5-6 dni , aj 40 tky neni to nic nezvycajne
@vasjar Syn mal tiež pred nedávno teploty aj nad 40, ale mal ako keby vnútornú teplotu, ktorú sme nemohli zraziť, ale za 3 dni ho to prešlo, lenže u nás to nebola angína, takže sme to dali aj bez antibiotík. Možno by bolo lepšie keby Dr. nasadí antibiotiká, až sa zbytočne syn netrápi
@monika185243 no nechcela dávať antb lebo ze crp ma 19,a ze netreba, ze mame zrážat ako doteraz, čapíky, sirup, obklady
@livuska124 dávame 2,5ml sirupu, a 1 čapík (samozrejme nie naraz ale každé 4 hodiny striedame)
Keď toto že on nechce nič piť, trosilinku sa nápoji, a keď som mu nasilu dávala, tak až tak sa hýbal ze som mu do ďasná narazila a išla mu krv. Proste odmieta aj jest aj piť
@vasjar môže ho bolieť žalúdok. Tekutiny skúšajte aj striekačkou. Ak mu je ťažká voda, skúste osladený čierny čaj, alebo džús zriedený s vodou. Čokoľvek, len nech nie je dehydrovaný. Pri teplote by mal piť ešte viac ako zvyčajne. Zajtra by som išla späť k dr., nech zopakuje to crp.
Dcéra mala herpanginu pred cca 3.mesiacmi, tiež vysoké teploty cca 4-5 dní.
Možno mu nechutí jesť a piť, lebo ho bolí prehĺtanie (dcéra sa na to sťažovala.)
Koľko váži? Nurofen má totiž na krabičke napísané najnižšie možné dávkovanie. Ak máte 2% nurofen (od troch mesiacov), môžete dať toľko ml, ako je polovica váhy dieťaťa (3x denne, nie viackrát).
@vasjar a teda herpangina je vírusová, dcéra mala pri nej crp 5 a pritom teploty 40tky 🙄
@livuska124 hrdlo ho neboli, lebo by podľa mňa ukazoval. Neustále na to bruško, hrudník, a sem tam aj pipika ako keby ho bolelo cikanie.
Myslím, ze ma 13kg,uz dávno sme ho vážili.
@livuska124 resp povedala. Ale manžel nepočul lebo syncek neustále plakal
@vasjar ak máš nurofen sirup od 3 mesiacov, môžeš dávať 3x denne 6,5ml.
2,5ml na jeho váhu je máličko. Preto mu teplota neklesá
Tu si vieš overiť dávkovanie
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/nur...
Ja som zadala 13kg a 3x denne 6,5ml je možné podať.
@vasjar a keď vravíš, že bruško boli, možno aj cikanie, tak rovno choďte k lekárke aj s odobratym močom, nech skontrolujú či nemá zápal močových ciest
@livuska124 tu to striedame, každé 4 hodiny, dávame nurofen a paralen
@vasjar tak ten nurofen dajte podľa váhy, najvyššiu možnú dávku...to by malo zabrať
Držím palce a daj zajtra vedieť ako ste dopadli u dr.
@vasjar Ak synček málo pije, lieky od teploty nebudú úcinkovať dostatočne. Mal by vypiť 2-3 krat toľko, čo normálne.
Podľa všetkého dávate málo Nurofenu. Máte ten kde je 20 mg v 1 ml? Tak správna dávka je váha dieťaťa delené 2. Každých 6 hodín. Alebo po 4och hodinách striedať s Paralenom.
K lekárke choďte opäť. Treba doniesť aj odobratý moč a skontrolovať Crp. Povedzte, že dieťa odmieta stravu, tekutiny.
Ak sa vám to celé nezdá, choďte na pohotovosť.
@dasim15 iba poopravim - ak sa dáva najvyššia možná dávka nurofenu, čo je polovica váhy dieťaťa, môže sa podať len 3x denne. Ak chce podávať 4x denne, musí byť dávka nižšia. Pri podaní 3x denne v najvyššej možnej dávke totiž dosiahne maximálnu možnú dávku nurofenu, ktorá môže byť podaná za 24hodin.
@dasim15 teda maximálnu jednotlivú dávku môže podať každých 8 hodín.
@vasjar môže mať aj infekčnú mononukleózu, syn mal pri nej vysoké teploty okolo 39 cca 10 dní + k tomu bolesti hrdla, môže vyzerať ako angína, ale nemusí. ATB sa nedávajú, treba len znižovať teplotu, vitamíny... skúste navrhnúť lekárke, nech zoberie krv a spraví pečeňové testy, bývajú vtedy vysoké hodnoty pečeňových enzýmov. Moju pediatričku to nenapadlo, pretože nemal to hrdlo také typické mononukleózové,
(sama som si ho zdiagnostikovala), ale odbery krvi potvrdili mononukleózu. Držím palce, znižujte teplotu, je to hrozné pozerať na dieťa 10 dní v horúčkach, mne bolo až do plaču.
Joj, tak 4 den vysoké teploty je určite na atb.
Ja teda hneď prvý deň nechodím, ale ako to je viac ako 3 dni tak idem. Mladšia dcéra mala 3 krát za sebou raz pľúca a dvakrát uši. Pri pľúcach to bolo 40,5 a teda ta horúčka šla dole hodinu. Strašne.
Ešte som také nezažila. 41 je už veľmi nebezpečne.
Hlavne ak to ma tendenciu stúpať. Na 4 deň musí teplota už klesať. Potom po dvakrát také normálne okolo 39 ale proste 4 dni a opäť nemalo tendenciu klesať. Ja som na atb trvala! Pri poslednom raze mala dcéra crp 98 a to nemala nejaké hrozne horúčky. Pri tom ľahkom zápale pľúc si netrúfam ani odhadnúť koľko mala crp kľudne možno aj 200.
Mne to prišlo ako bežný kašeľ, ale už teploty neboli ok.
Mali ste ist dnes na pohotovosť.
Za koľko mu klesne teplota keď je vysoko?
Nečakaj na vysokú teplotu. Dávaj lieky striedaj. Ja som podala nurofen keď začínala teplota 39 a predsa stúpla na 40,5 a horko ťažko šla dole...
@vasjar tak ked ma uz nas 40 pytala by som antibiotika aj crp.je....keby ste isli opat na crp urcite stuplo...ok nasa tiez nedavala mala.moja mala teploty 5 7 dni uz si nepamätám. Prvýkrát na 4r kedze teploty nezvykne mat raz za cas.m
.tento rok masaker mala dosť casto a raz.tak dlho len crp ziadne takze nedals antibiotika ale.kednuz crp 19 uz vznika nejaky zapal podla norma je.do 8 do 10 je zvysena ;) u nasej nasa tiez nechce davat antibiotika len led trvam ale.mame.asi 2 3krat do roka sa mi zda